Recoltarea trufelor a început mai devreme din cauza căldurii

tartufi-vista-dall-alto-natura-morta freepik foto pexels.com

Două firme din România au cules deja circa 20% din cantitatea totală de trufe pe care au voie să o recolteze din pădurile administrate de Direcţia Silvică Tulcea (DST). Sezonul de strângere a acestei specii de ciuperci se estimează a fi mai scurt decât în alţi ani, pe fondul căldurii, transmite Agerpres.

Responsabilul cu activitatea de pază a fondului forestier din cadrul DST, Dan Suciu, a declarat marţi pentru AGERPRES că Academia Română a aprobat o cotă de recoltă de o tonă de trufe, culegerea acestora fiind aprobată de Agenţia pentru Protecţia Mediului şi monitorizată de pădurari, astfel încât activitatea să nu afecteze existenţa lor în pădurile din judeţ.

Culegătorii trebuie să anunțe Ocolul silvic

„Culegătorii autorizaţi au obligaţia să notifice prezenţa lor Ocoalelor Silvice, iar pădurarii verifică prin sondaj modul în care se face recoltarea trufelor. Culegătorii au obligaţia să notifice şi cantităţile recoltate, iar până acum din cele 1.000 de kilograme s-au recoltat 200 de kilograme. În general, anul acesta, fiind mult mai călduros, probabil că sezonul va fi mai scurt, pentru că trufele se vor coace şi se vor trece mai repede decât în anii anteriori”, a spus reprezentantul DST.

El a amintit că, în anii trecuţi, au existat persoane care au venit să culeagă trufe neautorizat în judeţ, cea mai mare cantitate descoperită într-un caz fiind de 15,3 kilograme. „Dacă găseşti din întâmplare o trufă, poţi să o iei, dar dacă o cauţi în mod activ, cu câini, şi desfăşori o activitate comercială, iar asupra ta se găseşte un kilogram de trufe, se aplică legislaţia. Este ca şi la ghiocei. Dacă iei din pădure un buchet, nu iei amendă, dar dacă iei 70 de kilograme de ghiocei, nu mai poţi să spui că ai luat un bucheţel acasă”, a explicat Dan Suciu.

Potrivit sursei citate, anul acesta, nu s-au înregistrat cazuri de culegători neautorizaţi în judeţ. Recoltatul autorizat de trufe în pădurile din podişul nord-dobrogean se face de doi ani.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *