Recolta de curmale din Israel din 2024 pare promițătoare. A început cu 10 zile mai devreme decât anul trecut

Recolta de curmale Foto: Pixabay

Recolta de curmale din Israel a început cu 10 zile mai devreme decât anul trecut, curmalele Bhari fiind primul soi care este cules în prezent. Gal Twig, de la Israel Dates Board, spune că sezonul se anunță unul bun pentru această producție. „Sezonul nostru de curmale a început cu curmalul galben Bhari, a cărei recoltare ajunge la sfârșit în nordul țării. Am început foarte încet cu curmalele Medjool. Sezonul acesta a început un Puțin mai devreme decât de obicei, cu aproximativ 10 zile. În trei săptămâni vom începe recoltarea Medjool, care este partea principală a recoltei”, spune el pentru Fresh Plaza.

De asemenea, mai arată producătorul, se văd semne timpurii ale unei recolte bune de curmale în Israel, în special la curmalele cele mai căutate  – Medjool – fructul principal așteptat de piețe. „Calitatea este foarte bună anul acesta. Calibrarea este medie – dar așa cum vedem acum, atât de devreme în sezon, va fi bună. Cantitatea va fi similară cu sezonul trecut, cu aproximativ 55.000 de tone de recoltat. Vor fi exportate aproximativ 40.000 de tone”, a mai spus el.

Piața mondială este neacoperită la aceste fructe, curmalele fiind deosebit de căutate, spune Twig. „Pentru că acum începem sezonul, cererea este foarte bună. Piața locală are doar curmalele pe care le-am păstrat pentru comercianți. Piața este goală, toată lumea caută curmale. Piețele așteaptă noul sezon din Israel. Pe piața din străinătate este nevoie de aceste fructe și vom aduce cea mai bună calitate”, afirmă Twig.

Piață în continuă dezvoltare

Industria de curmale din Israel își exportă fructele în toată lumea, în 60 de țări. Asia are o mare importanță, China și India ieșind în evidență, în timp ce Europa rămâne o piață cheie pentru ele. „China tocmai a început din nou ca piață, îi va lua ceva timp să crească. Începem cu (exporturi n.r.) mici, vor dura câțiva ani pentru a construi un interes bun și a construi piața în China. În India, am început și cu studii de piață acum câțiva ani și îl vom actualiza. Atunci am încercat să ne extindem afacerea în India. Cu toate acestea, Europa este în continuare cea mai mare, investim în continuare pe această piață”, explică Twig.

În ultimii ani, piața braziliană a dezvoltat și un gust pentru curmalele Medjool din Israel. „Exportam aproximativ 2.000 de tone de curmale în Brazilia. Este o piață bună în care oamenii încep să cunoască produsele de curmale”.

Twig încheie spunând că în următoarele două luni vor fi foarte ocupați cu recoltarea și exportul de curmale din Israel, curmalele Medjool fiind consderate drept „bijuteria coroanei”. „Vor fi câteva luni foarte aglomerate. Până în februarie, vom ști ce a mai rămas, dar ar trebui să fie bine pentru următoarele patru luni.”

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *