Rasă de porc veche de 4.000 de ani, clonată de cercetătorii chinezi / „Shaziling” a dispărut de câțiva ani, dar resursa genetică a fost păstrată

pesta porcina Sursa foto: Dreamstime

Cercetătorii chinezi au reușit să cloneze o rasă de porci dispărută. Evenimentul acesta marchează o etapă importantă în eforturile de zece ani ale Chinei de a păstra rasele de animale indigene, prin intermediul biotehnologiei.

Potrivit stației municipale de creștere a animalelor din Xiangtan, cei doi purcei clonați, din rasa Shaziling, au fost fătați de o mamă surogat, în data de 24 ianuarie, în comitatul Xiangtan.

Specialiștii se așteaptă ca astfel să fie promovată industria cărnii de porc din China dar și cercetarea privind tratamentul diabetului, păstrând în același timp o rasă locală veche de 4.000 de ani.

Rasa de porci Shaziling, o rasă originară din Xiangtan, a dispărut aproape cu desăvârșire în anii anteriori, când rasele industriale străine au dominat fermele chineze.

Aceasta este considerată o resursă genetică prețioasă și a fost adăugată pe lista națională de protecție a resurselor genetice animale din China în 2006.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


Pentru a proteja resursele genetice ale porcului Shaziling, stațiunea de reproducere a inițiat experimentul de clonare a celulelor somatice, cu sprijinul unei echipe de cercetare conduse de Yin Yulong, academician al Academiei Chineze de Inginerie și cercetător principal la Institutul de Agricultură Subtropicală din cadrul Academiei Chineze de Științe, începând din iunie 2024, potrivit chinadailycom.

Cercetătorii au utilizat celule congelate din țesutul urechii de la porcii Shaziling

Cercetătorii au utilizat celule congelate din țesutul urechii de la porcii din Shaziling pentru a crea celule fibroblaste, ceea ce a condus la construirea, cultivarea și transplantul cu succes al embrionilor. La 24 ianuarie, porcul mamă surogat a născut cu succes.

Tan Hong, șeful stațiunii de reproducere, a declarat că ambii purceluși prezintă trăsături caracteristice ale porcului Shaziling, cum ar fi botul scurt, urechile de fluture și ochii de vacă. Ei sunt sănătoși și sunt îngrijiți de tehnicieni calificați.

Pe de altă parte, academicianul Yin a remarcat că rezultatele cercetării depășesc cu mult sfera agriculturii.

El a subliniat asemănările anatomice, fiziologice, imunologice și genomice dintre porci și oameni. Aceste asemănări fac din porci modele ideale pentru boli precum diabetul și afecțiunile cardiovasculare. Dimensiunea și structura similară a organelor lor le sporesc perspectivele în cercetarea xenotransplantului.

Wu Maisheng, cercetător în cadrul Biroului municipal pentru agricultură și afaceri rurale din Xiangtan, a dezvăluit că studiile de xenotransplant porcine-umane efectuate în Hunan începând din 2005 au arătat că porcul Shaziling prezintă cea mai mare biosiguranță și este cel mai bun donator pentru astfel de transplanturi. Rata de succes a utilizării celulelor insulare ale porcului Shaziling, în tratamentul diabetului, a ajuns la 95,45 %.

Wu a declarat că nașterea porcului Shaziling clonat facilitează conservarea pe termen lung și recuperarea în viață a resurselor genetice, oferind un model experimental valoros pentru metodele inovatoare de conservare a raselor locale de porci de înaltă calitate.

Cercetările viitoare se vor concentra pe adaptabilitatea porcilor clonați la condițiile de mediu, pe creștere și pe performanța reproductivă, precum și pe studii aprofundate privind creșterea în greutate, calitatea cărnii și caracteristicile genetice ale progeniturilor.

Yin a mai spus că porcul Shaziling prezintă perspective extinse de aplicare ca sursă de hrană, model de boală și donator pentru xenotransplant. Acesta este din ce în ce mai important în agricultura modernă, cercetarea medicală și tratamentele clinice.

Echipa de cercetare își propune să utilizeze tehnologia clonării pentru a reproduce porci Shaziling de calitate superioară, cu rate ridicate de conversie alimentară, randament și calitate a cărnii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *