Rădăcina de cicoare, cea care imită bine cafeaua, este o plantă benefică pentru sănătatea intestinelor/ Inulina din cicoare acționează ca un prebiotic și te poate ajuta să slăbești și să ai o imunitate mai bună

cicoareBUN Sursa foto: Pexels

Rădăcina de cicoare este adăugată în multe produse alimentare ambalate și este savurată, potrivit eatingwell.com, ca un înlocuitor al cafelei.

Dacă ai văzut cafea de rădăcină de cicoare în magazin și te-ai întrebat ce este de fapt, nu ești singurul. În timp ce mulți au înțeles beneficiile consumului de frunze de cicoare – capete compacte de frunze amare, precum andive și radicchio,numită și cicoare roșie italiană – este posibil să nu fi auzit, încă, despre utilizarea rădăcinii de cicoare în alimente și băuturi.

Deși rădăcina de cicoare este comestibilă, nu este ceva ce prăjești cu ulei de măsline și sare pentru a o mânca simplu, așa cum poți face cu frunzele. În schimb, rădăcina amară este, de obicei, prăjită, măcinată și folosită ca aditiv în alimente sau ca alternativă la cafea.

Însă, ea are și potențiale beneficii pentru sănătate.

Ce este fibra din rădăcina de cicoare?

„Rădăcinile de cicoare sunt rădăcinile plantei de cicoare, cunoscute pentru faptul că sunt bogate în fibre. În mod specific, rădăcinile de cicoare sunt bogate într-un tip de fibre numit inulină, care este adesea denumit fibra din rădăcina de cicoare.”, spune nutriționista Kelli McGrane. Fibra din rădăcina de cicoare este, adesea, adăugată în produsele alimentare comerciale pentru a crește conținutul de fibre, spune McGrane.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


Ce este inulina din cicoare și ce ar trebui să mănânc pentru a obține mai multă?

„Unul dintre beneficiile inulinei – o substanță prezentă în cicoare – este că acționează ca un prebiotic, ceea ce înseamnă că poate sprijini creșterea bacteriilor benefice (numite probiotice) în intestine. Acest lucru este important, deoarece sănătatea intestinală bună este legată de pierderea în greutate, sănătatea digestivă, îmbunătățirea funcției imunitare și optimizarea absorbției nutrienților.”, explică McGrane.

Un lucru de menționat este că multe tipuri de fibre funcționează ca prebiotice, așa că orice dietă bogată în fibre – una care include alimente vegetale precum fructe, legume, cereale integrale, leguminoase, nuci și semințe – va oferi beneficii similare pentru sănătatea intestinelor.

Ca și alte tipuri de fibre, „fibra din rădăcina de cicoare a demonstrat, de asemenea, că este eficientă în ameliorarea constipației și îmbunătățirea controlului glicemiei, în special în cazul persoanelor cu diabet”, adaugă McGrane.

De asemenea, rădăcina de cicoare conține cantități mici de vitamina B6, mangan și potasiu, deși este puțin probabil să mănânci suficient din ea pentru a obține cantități semnificative din acești nutrienți.

Ce este cafeaua de rădăcină de cicoare?

Rădăcina de cicoare are un gust intens, amar – gândește-te cât de amăruie poate fi chiar și andiva sau frunzele de radicchio – motiv pentru care, de obicei, nu o consumăm singură. Însă acest profil de gust face ca rădăcina de cicoare să fie un înlocuitor excelent pentru cafea.

„Cafeaua de rădăcină de cicoare este o băutură făcută din rădăcini de cicoare care au fost măcinate, prăjite și preparate. Singură, cafeaua de rădăcină de cicoare are un gust și o culoare asemănătoare cafelei tradiționale, dar este puțin mai… lemnoasă”, spune McGrane.

Deși tradiția a început probabil ca o modalitate de a „întinde” cafeaua, care este mai scumpă decât rădăcina de cicoare, unii o fac acum pentru a reduce conținutul de cofeină al unei căni de cafea.

Este cafeaua de rădăcină de cicoare bună pentru tine?

Deși cafeaua 100% din rădăcină de cicoare este delicioasă și fără cofeină, nu conține fibre sau mulți alți nutrienți, deoarece zațul este filtrat din băutura finală. Nu este nimic greșit în acest lucru, dar ține cont că nu vei obține aceleași beneficii din cafeaua de rădăcină de cicoare ca din rădăcina însăși.

Cafeaua de rădăcină de cicoare poate fi foarte bună pentru tine, dacă vrei să eviți cofeina și nu îți place gustul cafelei decofeinizate. La fel ca toate lichidele, cafeaua de cicoare contribuie la necesitățile zilnice de apă și nu există efecte secundare negative cunoscute atunci când este consumată în cantități moderate, zilnic. Combinarea cafelei de rădăcină de cicoare cu o cafea obișnuită creează o băutură cu mai puțină cofeină.

Posibile efecte negative ale rădăcinii de cicoare

„Cum fibra din rădăcina de cicoare nu poate fi digerată, consumul în exces poate cauza gaze și balonare. Persoanele cu sindromul de colon iritabil (IBS), în special, pot fi mai susceptibile să experimenteze efecte secundare digestive de la fibra din rădăcina de cicoare”, spune McGrane.

Este important de menționat că același lucru se aplică multor tipuri de fibre. Aceste efecte negative apar, de obicei, atunci când consumi multă fibră deodată, deși persoanele cu IBS pot experimenta efecte secundare și de la cantități mai mici de fibre, inclusiv din rădăcina de cicoare.

Companiile alimentare nu indică, întotdeauna, cantitatea de rădăcină de cicoare, adesea numită inulină, adăugată în produsele alimentare ambalate, cum ar fi cerealele și batoanele granola, iaurtul sau apa aromatizată. Dacă ești sensibil la fibre, verifică lista de ingrediente pentru rădăcina de cicoare sau inulină.

Așadar, ca toate alimentele, rădăcina de cicoare nu este un „leac miraculos” pentru o sănătate bună. Totuși, includerea într-un plan alimentar echilibrat  a unor produse alimentare, ambulate și nutritive, cu fibră din rădăcina de cicoare poate oferi beneficiile unei fibre prebiotice. Totuși, prea multă inulină poate duce la rezultate neplăcute. Dacă ești curios în legătură cu gustul bogat și lemnos al cafelei din rădăcină de cicoare, încearc-o. Vei obține o băutură fără cofeină care ajută și la satisfacerea necesităților tale de hidratare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *