Pui versus pește: care este mai sănătos? Iată ce spune știința

pestepui Sursa foto: Pexels/Colaj G4Food

Dacă ești în căutarea unor proteine ​​slabe și hrănitoare, pe care să le adaugi în dieta ta, puiul și peștele ar trebui să fie pe primul loc pe listă. Potrivit eatingwell.com, știința a căutat să stabilească ce variantă ar fi optimă: pui sau pește.

Proteina este un macronutrient essential, de care organismul tău are nevoie pentru a funcționa corect, iar atât puiul, cât și peștele sunt considerate proteine ​​complete. Aceasta înseamnă că oferă cei nouă aminoacizi esențiali pe care corpul tău nu îi poate produce singur.

La ce ne ajută proteinele

Consumul de alimente bogate în proteine ​​îmbunătățește starea de sațietate, ajutându-vă să rămâneți sătul mai mult și să mâncați mai puțin la următoarea masă. În plus, obținerea unor cantități adecvate de proteine ​​de înaltă calitate, cum ar fi puiul sau peștele, împreună cu antrenamentul de forță, poate proteja împotriva pierderii musculare cauzate de vârstă.

Puiul și peștele susțin imunitatea și funcția tiroidiană

Puiul și peștele sunt, de asemenea, surse bune de vitamine B. Acest grup de vitamine poate îmbunătăți funcția cognitivă și poate ajuta corpul să metabolizeze energia. În plus, ambele proteine ​​sunt o sursă bună de seleniu, un mineral antioxidant care ajută la susținerea sistemului imunitar și reproductiv sănătos și a funcției tiroidiene.

Puiul reduce riscul de obezitate, diabet și boli cardiovasculare

Puiul este una dintre cele mai ușor disponibile, și relativ ieftine, surse de proteine ​​de origine animală. Cercetările au arătat că înlocuirea cărnii procesate cu o mare varietate de alimente bogate în proteine, inclusiv carnea de pasăre, poate ajuta la îmbunătățirea menținerii greutății și a sănătății metabolice. În plus, date mai vechi au sugerat că un consum de pui, ca parte a unei diete bogate în legume poate, fi asociat cu un risc mai mic de obezitate, diabet și boli cardiovasculare.

Partea din pui pe care o mănânci ( carne alba sau carne neagră) și modul în care o prepari vor avea un impact asupra valorii nutriționale. Pieptul de pui, cunoscut sub numele de carne albă, este o sursă bună de niacină (vitamina B3), în timp ce pulpele și pulpele de pui (carne neagră) sunt bogate în fier, seleniu și zinc.

Mai exact, pieptul de pui este aproape complet fără grăsimi, atunci când este pregătit fără piele. O porție de 85 de grame de piept de pui, gătit fără piele, are 128 de calorii, 26 de grame de proteine, mai puțin de 3 g de grăsimi și mai puțin de 1 g de grăsimi saturate.

În contrast, pulpele de pui au mai multă grăsime. O porție de 85 de grame de pulpă de pui, fără piele, are 164 de calorii, 20 de grame de proteine, 9 g de grăsime și mai puțin de 3 g de grăsimi saturate.

De asemenea, metodele de gătit care nu necesită mult ulei adăugat, cum ar fi grătarul sau coacerea, pot ajuta la scăderea grăsimii totale a mâncărurilor tale.

Peștele, sursă minerale si acizi grași Omega-3, menține inima sănătoasă

Pe lângă faptul că este o sursă bună de proteine ​​slabe, peștele oferă și nutrienți esențiali care sunt greu de găsit în alte surse de hrană integrală – și anume, acizii grași omega-3.

Acizii grași Omega-3 sunt grăsimi polinesaturate și există trei tipuri: acid L alfa-linolenic (ALA), acid docosahexaenoic (DHA) și acid eicosapentaenoic (EPA). Consumul de alimente bogate în omega-3 ajută la promovarea sănătății inimii, la reducerea riscului de boli de inimă, la îmblânzirea inflamației și chiar la îmbunătățirea stării de sănătate mintală.

DHA și EPA se găsesc aproape exclusiv în alimentele marine, în principal pește și crustacee. Peștele gras, cum ar fi somonul, tonul, sardinele, macroul, heringul, sardinele și anșoa sunt unele dintre cele mai bune surse.

O bucată 85 de grame de somon crud, sălbatic, conține 121 de calorii, aproape 17 grame de proteine, 5 g de grăsimi, mai puțin de 1 g de grăsimi saturate și aproape 1,5 g de omega-3.

În plus, peștele oferă calciu, fosfor, potasiu și magneziu, printre alte minerale. Un dezavantaj al peștelui este că unele soiuri, cum ar fi peștele-spadă, tonul obez și rechinul, conțin niveluri ridicate de mercur.

Ca și în cazul puiului, modul în care pregătiți peștele poate avea un impact semnificativ asupra valorii sale nutriționale. Ideal este la grătar sau la cuptor.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Sursa foto: Pexels/Colaj G4Food

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *