Ultimele cercetări au descoperit că o băutură pe bază de cacao, bogată în flavanoli, poate proteja sistemul vascular al organismului împotriva stresului, chiar și după consumul de alimente bogate în grăsimi, notează Science Daily.
Stresul poate influența modul în care alegem alimentele. Mai precis, ne poate face să alegem alimente grase, care au o influență negativă asupra sănătății cardiovasculare. Un studiu recent de la Universitatea din Birmingham a arătat că alimentele bogate în grăsimi pot afecta inclusiv livrarea de oxigen către creier. În schimb, compușii flavanolilor, care sunt prezenți în cantități mari în cacao și ceai verde, pot proteja funcția vasculară în perioadele de stres zilnic.
Acum, într-un nou studiu, aceeași echipă de cercetători a descoperit că o băutură cu cacao bogată în flavanoli, consumată împreună cu o masă grasă, poate contracara o parte din efectele negative ale alimentelor grase și protejează sistemul vascular împotriva stresului.
Cercetarea a fost publicată pe 18 noiembrie) în revista Food and Function. „Știm că, atunci când oamenii sunt stresați, tind să aleagă alimente bogate în grăsimi. Am demonstrat anterior că alimentele grase pot afecta recuperarea vasculară a organismului după stres. În acest studiu, am vrut să vedem dacă adăugarea unui aliment bogat în flavanoli la o masă grasă ar putea diminua impactul negativ al stresului asupra organismului”, a spus dr. Catarina Rendeiro, profesor asistent în Științe Nutriționale la Universitatea din Birmingham și autoarea principală a studiului.
Flavanolii, cei mai importanți compuși din cacao
„Flavanolii sunt compuși care se găsesc în diferite fructe, legume, ceaiuri și nuci, inclusiv fructe de pădure și cacao neprocesată. Flavanolii sunt cunoscuți pentru beneficiile lor asupra sănătății, în special pentru reglarea tensiunii arteriale și protejarea sănătății cardiovasculare”, a spus Rosalind Baynham, prima autoare a lucrării.
Ea mai arată că a fost testat un grup de adulți tineri și sănătoși, care au primit un mic dejun format din două croissante cu unt, 10 g de unt sărat, 1,5 felii de brânză cheddar și 250 ml de lapte integral, împreună cu o băutură de cacao cu flavanoli în concentrație mare sau una cu flavanoli în concentrație redusă. După o perioadă de odihnă, participanții au efectuat un test mental de matematică, ce a crescut treptat în dificultate timp de opt minute, primind o alertă la răspunsurile greșite.
În timpul perioadei de odihnă și al testului, le-a fost măsurat fluxul de sânge în antebraț, activitatea cardiovasculară și oxigenarea țesutului din cortexul prefrontal (PFC). De asemenea, li s-a evaluat funcția vasculară folosind dilatarea mediată de flux brahial (FMD), un indicator pentru riscul viitor de boli cardiovasculare. Această sarcină de stres a provocat creșteri semnificative ale ritmului cardiac și tensiunii arteriale, similare cu stresul întâlnit în viața de zi cu zi.
Băuturile cu cacao au fost preparate prin dizolvarea a 12 g de pudră de cacao în 250 ml de lapte integral. Pudra de cacao cu conținut scăzut de flavanoli era o cacao alcalinizată, procesată pentru a reduce conținutul total de flavanoli la 5,6 mg per porție, în timp ce cacao cu conținut ridicat de flavanoli era o pudră nealcalinizată, care oferea 695,0 mg de flavanoli per porție. Procesul de alcalinizare este utilizat frecvent în fabricarea ciocolatei pentru a îmbunătăți aroma, însă, din păcate, reduce cantitatea de flavanoli.
Alimentele grase, preferate în perioadele stresate
Echipa a confirmat că, atunci când sunt consumate alimente grase alături de băutura cu conținut scăzut de flavanoli în condiții de stres mental, funcția vasculară a fost redusă (cu 1,29% măsurată prin FMD – dilatarea mediată de flux) și efectul a durat până la 90 de minute după încheierea evenimentului stresant. În schimb, rezultatele au arătat că băutura cu cacao bogată în flavanoli a fost eficientă în prevenirea declinului funcției vasculare în urma stresului și consumului de grăsimi. Dilatarea mediată de flux brahial a fost semnificativ mai mare după consumul de cacao cu flavanoli în concentrație ridicată, atât la 30, cât și la 90 de minute după perioada stresantă.
În lucrările anterioare, echipa descoperise că alimentele grase reduc oxigenarea cerebrală în cortexul prefrontal în condiții de stres. Totuși, flavanolii din cacao nu au îmbunătățit oxigenarea cerebrală și nici nu au avut un impact semnificativ asupra stării de spirit.
„Această cercetare arată că consumul de alimente sau băuturi bogate în flavanoli poate fi utilizat ca o strategie pentru a reduce impactul alegerilor alimentare mai puțin sănătoase asupra sistemului vascular. Acest lucru ne poate ajuta să luăm decizii mai informate despre ceea ce consumăm în perioadele stresante”, a mai declarat dr. Catarina Rendeiro.
Pudra de cacao minim procesată este cea mai bună alegere
Ea recomandă c aatunci când cumpără cacao, să căutăm un produs care a suferit o procesare minimă. „Dacă băuturile cu cacao nu sunt preferatele dumneavoastră, există și alte surse de flavanoli, precum ceaiul verde, ceaiul negru și fructele de pădure. Ghidurile recente privind consumul de flavanoli recomandă un aport de 400–600 mg pe zi, care poate fi obținut, de exemplu, prin consumul a două cești de ceai negru sau verde sau printr-o combinație de fructe de pădure, mere și cacao de înaltă calitate”, mai arată ea.
„Viața modernă este stresantă, iar impactul stresului asupra sănătății și bunăstării este bine documentat. Orice schimbări pe care le putem face pentru a ne proteja de unele simptome ale stresului sunt pozitive. Pentru cei care tind să caute gustări în perioadele stresante sau se bazează pe alimente convenabile din cauza muncii sub presiune sau a lipsei de timp, încorporarea unor astfel de schimbări mici ar putea face o diferență reală”, a precizat Jet Veldhuijzen van Zanten, profesor de psihologie biologică la Universitatea din Birmingham și autor al studiului.