România este prezentă printre finaliștii celor mai prestigioase premii europene dedicate sectorului ecologic. Compania Herța Bio Apicole, o afacere de familie din județul Sibiu, a fost desemnată una dintre cele mai bune trei întreprinderi de procesare alimentară ecologică din Uniunea Europeană, în cadrul competiției EU Organic Awards 2025.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Herța Bio Apicole concurează la categoria „Cea mai bună întreprindere de procesare alimentară ecologică (IMM)” alături de Joseph Brotmanufaktur GmbH din Austria și El Cantero de Letur S.A. din Spania. Câștigătorul va fi anunțat în cadrul unei ceremonii oficiale ce va avea loc pe 23 septembrie 2025, la Bruxelles, cu ocazia Zilei Europene a Agriculturii Ecologice.
„Să vezi numele României și al unei companii locale, Herța Bio Apicole, menționat alături de giganți ai procesării ecologice din Austria și Spania este o recunoaștere a muncii oneste, a respectului pentru natură și a calității fără compromisuri”, a declarat Ioan-Cosmin Herța, fondatorul companiei.
Herța Bio Apicole este o afacere de familie care produce miere ecologică și alte produse apicole 100% românești, fiind deja apreciată pe plan național pentru standardele înalte de calitate și sustenabilitate.
Ediția din 2025 a EU Organic Awards aduce în fața publicului 21 de finaliști din 13 țări europene, selectați pentru excelența în agricultură ecologică și sustenabilitate în șapte categorii distincte: cel mai bun fermier (femeie și bărbat), cel mai bun oraș ecologic, cea mai bună regiune ecologică, cel mai bun restaurant bio, cel mai bun retailer bio și cea mai bună întreprindere de procesare ecologică (IMM).
Despre EU Organic Awards
Inițiată în 2022, competiția este organizată de Comisia Europeană, Comitetul Economic și Social European, Comitetul Regiunilor, alături de COPA-COGECA și IFOAM Organics Europe. Scopul acestor premii este de a recompensa proiectele remarcabile, inovatoare și sustenabile din întreg lanțul valoric ecologic. Juriul este format din reprezentanți ai acestor instituții, precum și ai Parlamentului European și Consiliului UE.
Evenimentul susține promovarea consumului și producției ecologice în Europa, ca parte a Planului de Acțiune pentru Dezvoltarea Agriculturii Ecologice. Obiectivul este atingerea a 25% din suprafața agricolă a UE în regim ecologic până în 2030.
În competiția din acest an, România este prezentă cu două companii finaliste: Herța Bio Apicole (procesare ecologică) și Flying Market – Din Drag de Bucovina (retail bio).
Sursa foto: Facebook Herța Bio Apicole