Producţia de ulei de trandafir din Bulgaria, în creștere în 2024 față de anul trecut / Exporturile sunt în principal către SUA, China, Australia, Japonia, India şi Marea Britanie / Preţurile variază de la 9.500 de dolari la 16.050 de dolari pe kilogram

Ulei de trandafir / Sursa foto: PxHere (Monika Stawowy) Ulei de trandafir / Sursa foto: PxHere (Monika Stawowy)

Miercuri, la Sofia, a avut loc un Consiliu Consultativ pentru uleiul de trandafir, la care au participat organizaţiile industriale ale producătorilor şi procesatorilor, reprezentanţi ai organismelor de control şi comunitatea ştiinţifică, transmite Agerpres.

În timpul consiliului, a fost raportată o creştere a producţiei de ulei de trandafiri şi a suprafeţei cultivată cu trandafiri în 2024. Cantitatea de ulei de trandafiri produsă în 2024 este de 10.335 de tone, comparativ cu producţia de 9.455 de tone în 2023. Există 73 de procesatori de trandafiri în Bulgaria în 2024, în principal în oraşele Sofia, Stara Zagora şi Plovdiv.

Există 53 de distilerii, cu o capacitate anuală de procesare a peste 15.000 de tone de ulei de trandafiri. Trandafirul din Bulgaria crescut pentru ulei este cultivat de aproape 3.000 de cultivatori de trandafiri din 17 regiuni administrative din întreaga ţară, producţia fiind concentrată în principal în regiunile administrative Plovdiv, Stara Zagora şi Pazardzhik.

De la începutul anului 2024, Bulgaria a exportat 936 kg de ulei de trandafiri în peste 30 de ţări

S-a scos în evidenţă, de asemenea, că de la începutul anului 2024, Bulgaria a exportat 936 kg de ulei de trandafiri în peste 30 de ţări. Exporturile sunt în principal către SUA, China, Australia, Japonia, India şi Marea Britanie, cu preţuri de export variind de la 9.500 de dolari la 16.050 de dolari pe kg.

Ministrul interimar al Agriculturii, Georgi Tahov, a asigurat producătorii şi procesatorii de trandafiri de asistenţa deplină a administraţiei ministerului pentru problemele din sector. Tahov s-a angajat, de asemenea, să asiste la mutarea amendamentelor legislative către Comisia parlamentară pentru agricultură, alimentaţie şi silvicultură.

Ca răspuns la întrebările producătorilor despre terenurile agricole afectate de incendii şi alte dezastre din vară, Tahov a menţionat că cererile de sprijin ale tuturor producătorilor au fost procesate. El a amintit că Ministerul Sănătăţii a creat o organizaţie pentru acceptarea rapidă a cererilor, care va permite plata la timp a ajutorului de stat pentru compensarea prejudiciilor aduse culturilor agricole.

Suprafaţa totală cu culturi complet distruse, care va fi luată în considerare la calcularea despăgubirilor, este de aproape 6.170 hectare.

Ştire selectată de BTA pentru promovare şi publicare de către AGERPRES, fără intervenţie pe text, conform acordului de colaborare dintre agenţii.

Sursa foto: PxHere (Monika Stawowy)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *