Administrația Trump legiferează în direcția procesării mai rapide a cărnii de pui și de porc. Măsura ridică semne de întrebare legat de siguranța alimentară și a lucrătorilor din industrie

donald-trump Donald Trump / Sursa foto: Flickr

Administrația Trump a anunțat că intenționează să permită permanent fabricilor de procesare a cărnii de pasăre și porc din SUA să opereze la viteze mai mari, stârnind îngrijorări în rândul grupurilor de advocacy privind sănătatea lucrătorilor și siguranța alimentară, anunță agenția Reuters.

Decizia Departamentului pentru Agricultură al SUA (USDA) reprezintă o victorie pentru companiile din industria cărnii și pentru asociațiile de profil, precum National Chicken Council, care au susținut creșterea vitezei liniilor de procesare. Măsura amplifică îngrijorările privind sănătatea muncitorilor din abatoare, care efectuează sarcini repetitive cu cuțite ascuțite și lucrează în condiții extreme de căldură sau frig.

În esență, USDA va iniția un proces de reglementare pentru a face permanentă creșterea vitezelor, care în prezent este permisă în anumite unități în baza unor derogări, potrivit unui comunicat. Fabricile de procesare a cărnii de pui care beneficiază de aceste derogări pot procesa până la 175 de păsări pe minut, față de limita anterioară de 140 de păsări pe minut. Agenția va extinde, de asemenea, derogările pentru a permite unităților de procesare să „răspundă cererii fără o intervenție guvernamentală excesivă”, se precizează în comunicat.

Sindicatele se tem de riscuri mai mari pentru lucrătorii din industria de prelucrare

Anunțul USDA a invocat lipsa unor legături directe între viteza de procesare și rănile la locul de muncă, însă cercetările arată că lucrătorii din industria cărnii prezintă un risc mai mare de accidentare gravă.

Sindicatele și grupurile de advocacy au avertizat de mult timp că vitezele mai mari pun în pericol siguranța alimentară și cresc riscul accidentelor și al afecțiunilor cauzate de stres pentru muncitori. Locurile de muncă din industria cărnii sunt adesea ocupate de imigranți și muncitori fără acte.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


„Creșterea vitezei liniilor de procesare va afecta lucrători. Nu este o posibilitate, este o certitudine”, a declarat Stuart Appelbaum, președintele Retail, Wholesale and Department Store Union, care reprezintă 15.000 de muncitori din industria avicolă.

În primul său mandat, președintele Donald Trump a emis, în 2019, o regulă care permitea fabricilor de procesare a cărnii de porc să funcționeze la orice viteză doreau. Un judecător federal a blocat această regulă în 2021, după ce sindicatele au contestat-o.

În continuare, administrația Biden a permis, în 2023, unui număr de șase fabrici de procesare a cărnii de porc să funcționeze la viteze mai mari într-un program pilot, în cadrul căruia USDA a colectat date privind rănile suferite de lucrători.

Industria cărnii de porc susține că menținerea vitezelor ridicate asigură stabilitate producătorilor

Datele finanțate de USDA și publicate în ianuarie arată că muncitorii din fabricile de procesare a cărnii de porc și pui sunt mai expuși riscului de afecțiuni musculo-scheletice, precum sindromul de tunel carpian, comparativ cu alți muncitori din industrie.

Dintre cele șase fabrici de procesare a cărnii de porc analizate, vitezele mai mari au fost asociate cu riscuri mai mari pentru lucrători într-o unitate, dar cu riscuri mai mici într-o alta, în timp ce la patru fabrici nu a existat o diferență semnificativă statistic.

Pentru lucrătorii din industria avicolă, datele nu au arătat o corelație între viteze mai mari și riscuri crescute de accidentare.

Însă, în ansamblu, datele Biroului de Statistică a Muncii din SUA arată că, în 2022, cazurile de boli profesionale raportate în industria abatoarelor și procesării cărnii au fost de șase ori mai numeroase decât media tuturor industriilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *