Indicele global al preţurilor produselor alimentare a scăzut în luna mai, graţie diminuării cotaţiilor la cereale, zahăr şi uleiuri vegetale, a anunţat, vineri, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), transmite Reuters, transmite Agerpres.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din: cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr.
În luna mai 2025, acest indice s-a situat la o medie de 127,7 puncte, în scădere cu 0,8% faţă de nivelul înregistrat în luna aprilie. Chiar dacă a scăzut de la o lună la alta, indicele rămâne la o valoare cu 6% mai mare decât cea înregistrată în luna mai 2024, dar cu mai mult de 20% sub maximumul istoric atins în luna martie 2022.
Scăderea din luna mai s-a datorat în primul rând unei reduceri cu 3,7% a preţurilor la uleiurile vegetale comparativ cu luna aprilie. Preţurile la uleiul de palmier au scăzut din cauza unor factori sezonieri în Asia de Sud-Est. Preţurile la uleiul de soia s-au redus ca urmare a unor livrări mai mari din America de Sud şi cererii slabe pentru biocombustibili. Cotaţiile la uleiul de rapiţă au scăzut pe fondul îmbunătăţirii perspectivelor privind livrările din Uniunea Europeană, în timp ce preţurile la uleiul de floarea soarelui s-au redus ca urmare a încetinirii cererii mondiale.
Preţurile la zahăr au scăzut cu 2,6% comparativ cu luna aprilie, pe fondul îngrijorărilor cu privire la perspectivele economiei mondiale, cererii mai slabe din partea industriei alimentare şi de băuturi, precum şi aşteptărilor referitoare la o revenire a producţiei mondiale în sezonul următor.
De asemenea, preţurilor la cereale au scăzut cu 1,8% de la o lună alta, în condiţiile în care preţurile mondiale la porumb s-au diminuat semnificativ. Recoltele solide şi livrările mari de porumb din Argentina şi Brazilia, la care se adaugă previziunile referitoare la o recoltă record de porumb în SUA au pus presiune asupra preţurilor.
Pe de altă parte, preţurile mondiale la carne au crescut cu 1,3% în luna mai, pe fondul majorării preţurilor la carnea de vită, porc şi oaie. Preţurile la carnea de pasăre au scăzut, presate de cotaţiile mai mici din Brazilia, după ce mai multe ţări au introdus restricţii la import ca urmare a descoperirii gripei aviare în Brazilia.
De asemenea, preţurile produselor lactate au crescut cu 0,8% de la o lună la alta, susţinute de cererea solidă din Asia. Preţurile la unt au rămas la maxime istorice, în timp ce preţurile la brânză şi lapte praf au crescut şi ele.
Într-un raport separat, FAO şi-a revizuit estimările privind producţia mondială de cereale în 2025 până la 2,911 miliarde de tone, de la 2,848 miliarde de tone cât estima anterior. În condiţiile în care producţia este aşteptată să devanseze consumul, stocurile globale de cereale sunt aşteptate să crească cu 1%, revenindu-şi parţial după contracţia de anul trecut.