Sunt cuburile cu concentrat de gust dăunătoare sănătății? Dependența de gustul este principala problemă, dar este important și ce conțin

Puncte cheie

 

cuburile concentrate cuburile de gust potențiatori de gust cuburi de legume

Poate am folosit cu fiecare dintre noi la un moment dat cuburi cu concentrat de gust: pot fi de legume, fie cu gust de carne de diferite feluri, de pește, de ciuperci, se vând peste tot sub diferite mărci. Au o reputație extrem de proastă dar în același timp se vând în cantități considerabile, un indiciu fiind și prezența lor masivă în comerț. Dar corespunde cu realitatea acestă imagine proastă? Au cu adevărat efecte negative asupra sănătății?

Iată ce răspunde dr. dr. Arianna Rossoni, nutriționistă și cadru didactic, pentru publicația cookist.it. Pe scurt, ea spune că nu sunt dăunătoare în sine cuburile, dar pot avea efecte negative dacă au un conținut excesiv de sodiu și cine le consumă suferă de hipertensiune arterială.

„În mod tradițional, și până nu demult, era utilizat nu doar pentru a pregăti clasica supă limpede, ci și pentru a intensifica gustul legumelor sau al sosurilor, ca să dăm doar câteva exemple. Era folosit ca potențiator de gust, uniformizându-le în final pe toate și făcând ca palatul să se obișnuiască astfel cu un gusturi mult mai intense”, explică specialista.

Pericolul real nu este compoziția cubului, ci dependența de gustul intens pe care o crează

O persoană obișnuită să folosească frecvent cubul concentrat pentru a-și aroma preparatele va avea o cerere ridicată de savoare și va întâmpina dificultăți în a se adapta la gusturi mai subtile și naturale. Principalul pericol este, așadar, acesta: obișnuirea treptată și inevitabilă a palatului cu arome puternic potențate, în detrimentul gusturilor autentice și naturale.

Originea cuburilor e veche, dar produsele indistriale actuale diferă mult de cel inventat de farmacistul francez Antoine-Auguste Parmentier. El a fost cel care a avut prima intuiție în acest sens, produsul său inițial fiind apoi perfecționat la mijlocul secolului al XIX-lea de către chimistul german Baron von Liebig: era un cub concentrat produs pe bază de carne sau legume, utilizat pentru a intensifica gustul mâncărurilor.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


Cubul concentrat: ingrediente principale

Ulterior, cuburilor li s-au adăugat, în ultimele decenii, grăsimi, de multe ori hidrogenate, și monoglutamat de sodiu, pentru a le spori nivelul de sapiditate. Monoglutamatul de sodiu este la origine o substanță naturală, inițial se extrăgea din alge, iar din acest motiv, din cauză de resurse limitate, era folosit în cantități mici, și mai ales în bucătăria asiatică. Mai nou însă el este de sinteză și asta a dus la folosirea sa în cantități mult mai mari.

În plus, uneori în compoziția sa mai putem găsi și zahăr, zahăr caramelizat sau maltodextrine, fiecare producător având rețeta sa proprie. Mai recent, mulți dintre ei însă au renunțat să mai adauge monoglutamat.

În ceea ce privește amestecul de legume conținut, cuburile conțin de regulă ceapă, morcovi, țelină, cartofi, ierburi aromatice și condimente. Unele versiuni mai au în compoziție și extract de drojdie liofilizată, arome și coloranți, siropuri vegetale sau zahăr, care contribuie, împreună, la acel gust concentrat.

Pe de altă parte, există și alternative cu mult mai puține componente, fără aditivi chimici, și care folosesc legume bio.

Soluția este moderația

Lista lungă de ingrediente conține elemente care, dacă sunt consumate în exces, pot avea efecte negative asupra sănătății. „Trebuie menționat că, în ultimii ani, cuburile concentrat din comerț sunt mult mai bune față de cele de altădată, atât ca gust, cât și ca ingrediente”, explică Rossoni.

Motiv pentru care, recomandă ea, cubul concentrat nu trebuie demonizat în sine, ci este important ce alegem din totalitatea ofertei. Adică pe cele de calitate superioară, fără grăsimi animale sau zaharuri, și să le folosim cu moderație, ocazional. Cel mai important sfat este să nu abuzăm de acest ingredient, pentru a menține palatul sensibil la cu gusturile simple și autentice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *