Podgoria Tokaj din Ungaria, amenințată de una dintre cele mai periculoase boli: îngălbenirea aurie a viței de vie (Flavescence dorée)/ Ce măsuri au luat autoritățile maghiare

podgoria Tokaj

Podgoriile Tokaj, faimoase pentru vinurile sale dulci și istoricul viticol de peste trei secole, se confruntă cu o amenințare serioasă: Flavescence dorée , o boală gravă a viței de vie.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Practic, aceasta este considerată una dintre cele mai periculoase boli pentru viticultura europeană, mai ales în regiunile care produc vinuri cu denumire protejată, cum este Tokajul. Îngălbenirea aurie (Flavescence dorée) a viței-de-vie este o boală incurabilă, care duce în cele din urmă la moartea viței-de-vie infectată.

Microorganismul care provoacă îngălbenirea aurie a frunzelor viței-de-vie (Flavescence dorée) produce această boală gravă, ce poate compromite uneori podgorii întregi. Maladia este cauzată de un organism unicelular, identificabil doar prin analiză moleculară, numit fitoplasmă.

Laboratorul a confirmat prezența agentului patogen

Potrivit Biroului Național pentru Siguranța Alimentară din Ungaria, primele probe confirmate au fost prelevate în două locații distincte, iar laboratorul a verificat prezența agentului patogen.

Tokaj, situat în nord-estul Ungariei, este una dintre cele mai vechi regiuni viticole din lume. Delimitarea sa oficială a avut loc în 1737, când un decret imperial a stabilit zona ca regiune protejată. Peisajul viticol unic al Tokajului a fost inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO în 2002, recunoscând valoarea sa istorică și culturală.

Se fac dezrădăcinări controlate, pentru a limita răspândirea bolii

Autoritățile maghiare au început să stabilească perimetre speciale în jurul parcelelor infectate, unde inspectează vița de vie și efectuează dezrădăcinări controlate pentru a limita răspândirea bolii. Flavescența dorată se transmite în principal printr-un vector de insecte, iar răspândirea sa în Europa Centrală este legată de schimbările climatice, care favorizează condițiile pentru aceste insecte și, implicit, pentru boală, potrivit lefigaro.

Ungaria a adoptat recent și o lege specială pentru combaterea acestei boli, menită să ofere autorităților instrumente mai eficiente de control și prevenție.

Impactul asupra producției de vin

Ungaria a produs 270 de milioane de litri de vin în 2024, potrivit Organizației Internaționale a Viei și Vinului (OIV), clasând țara pe locul 14 la nivel mondial în ceea ce privește producția de vin.

Podgoriile Tokaj contribuie semnificativ la reputația internațională a vinurilor ungurești, iar răspândirea îngălbenirii aurii ar putea avea efecte economice și culturale considerabile, afectând atât recoltarea, cât și calitatea vinurilor specifice regiunii.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *