Grămezile de fructe și legume proaspete din piețe m-au fascinat dintotdeauna. În primul rând, policromia lor veselă, care te întâmpină de cum de apropii de standuri.
Apoi, abundența, senzația unei bogății care, în curgerea anotimpurilor, nu se va sfârși niciodată. Și, desigur, gusturile și aromele care țâșnesc din miezul copt, când muști cu nesaț.
Să nu mai zic de așteptarea care te cuprinde când pui în coș cartofii: îi și vezi scoși din cuptor, fierbinți, învăluiți în abur, în timp ce afară, peste case și câmpuri, se întinde o ceață densă și rece.
Orice legumă și orice fruct te duce cu gândul la intimitatea bucătăriei și a casei, la mâinile care pregătesc mâncarea, la savorile obținute în urma unei rețete bine meșteșugite.
Și, nu uit asta: când vezi fructele și legumele morman prin piețe te gândești la cei care au muncit ca să le producă și să le recolteze. Te gândești că în compoziția țesuturilor vegetale, nemaipomenit de gustoase, intră și munca lor, grija lor.
Dezvoltarea economică a României a condus la diversificarea locurilor de unde poți cumpăra fructe și legume. Înainte aveam cu precădere numai piețe agroalimentare. Acum, pe lângă acestea, avem rețelele marilor retaileri. Au fost deschise magazine mari, cu platforme proprii, cu depozite cu temperatură reglabilă, de unde fructele și legumele sunt apoi aranjate pe rafturi.
Numeroși fermieri români, unii din ei asociați în cooperative agricole, au devenit furnizori ai marilor retaileri, inclusiv pentru Piața Lidl.
Prin urmare, marfa lor, marfa din România, poate fi găsită atât în piețele agroalimentare, cât și la hypermarket.
Garanția originii românești a merelor, a strugurilor, a pepenilor sau a verzei și conopidei este susținută de trasabilitatea acestor produse proaspete, trasabilitate regăsită în Piața Lidl. Loturile de fructe și legume sosesc din ferme cu eticheta proprie, cu toate datele necesare.
Am siguranța că un strugure de masă etichetat cu origine România, chiar a fost recoltat dintr-o fermă de la noi din țară, de la Huși, de pildă.
Mai mult, datorită obligativității fermierilor de a certifica Global G.A.P. producția, am și garanția calității produselor respective.
Îmi place transparența aceasta față de consumatorul final și grija față de sănătatea publică, după cum îmi place și să privesc fructele și legumele din piețele agroalimentare ca pe o legătură inextricabilă între micii producători și orășeni.
În fond, orice piață este o celebrare a fructelor și legumelor proaspete, aduse din livezi și grădini, din ferme mari și ferme mici, pentru satisfacția noastră, a cumpărătorilor.