Peste 63.000 kg de carne pasăre reţinută de DSVSA la Buzău pentru controlul tulpinilor de Salmonella

carne de pasare, buzau, salmonella, dsvsa Sursa foto: Nataliia Maksymenko | Dreamstime.com

Pe parcursul lunii aprilie, inspectorii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Buzău au luat măsura reţinerii a peste 63.000 kg carne pasăre, până la obţinerea tipizării tulpinilor de Salmonella, fiind confiscate alte 30 de kg de carne fără elemente de identificare, transmite Agerpres.

Pe parcursul lunii aprilie, inspectorii DSVSA au efectuat 486 de verificări la operatorii economici, pe întreg lanţul de la producţie la comercializare.

„În urma controalelor efectuate au fost constatate următoarele neconformităţi: desfăşurarea de activităţi fără a deţine înregistrare/autorizare sanitară veterinară, deficienţe structurale, lipsa verificării stării de sănătate, neefectuarea acţiunilor de dezinfecţie/dezinsecţie/deratizare, lipsa monitorizării temperaturii din spaţiile frigorifice, deficienţe de depozitare şi manipulare a produselor alimentare, deficienţe de trasabilitate. Urmare a acestor neconformităţi au fost aplicate 26 amenzi contravenţionale în valoare totală de 123000 lei şi 55 avertismente. A mai fost aplicată o Ordonanţă de suspendare a activităţii la un laborator de cofetărie/patiserie unde au fost constatate deficienţe structurale şi de igienă. De asemenea, au fost confiscate 29,6 kg carne fără elemente de identificare de la un magazin alimentar şi de la o pensiune agroturistică”, informează DSVSA.

Totodată, în baza Programului de supraveghere şi control au fost prelevate 148 probe de produse alimentare pentru determinarea conformităţii acestora cu prevederile legale. A fost descoperită o cantitate importantă de carne de pasăre cu Salmonella, motiv pentru care a fost reţinută de la comercializare pentru analiză în scopul de a determina prin serotipizare dacă produsele conţin tulpini neconfome.

„La o unitate de procesare lapte la o probă de lapte pasteurizat s-a obţinut o valoare depăşită pentru parametrul fosfatază alcalină (indicator al pasteurizării). S-a dispus modificarea parametrilor de pasteurizare, recoltarea unei noi probe de lapte şi au fost prelevate probe de produse finite pentru examen microbiologic La o unitate de procesare carne la o probă de cârnaţi a fost depistată proteină de origine vegetală (soia – alergen). S-a dispus retragerea de la comercializare a produsului şi reetichetare cu menţionarea alergenilor – soia. Unitatea a fost sancţionată cu avertisment. În perioada menţionată, DSVSA Buzău a intervenit pentru soluţionarea a 4 alerte alimentare primite prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje. S-a dispus măsura reţinerii oficiale a 63428,29 kg carne pasăre până la obţinerea tipizării tulpinilor de Salmonella spp; doar Salmonella typhimurium şi Salmonella enteritidis sunt considerate neconforme pentru carnea de pasăre”, a transmis sursa citată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *