Facultatea de Inginerie Alimentară din cadrul Universității de Științele Vieții „Regele Mihai” din Timișoara a organizat cea de-a zecea ediție a FIA-Student Fest, un eveniment în cadrul căruia studenții transformă lucrările de diplomă în produse alimentare reale.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
„E un eveniment care reunește și susține inovația în industria alimentară, are ca scop scoaterea în prim-plan a ceea ce studenții noștri știu să facă, să transfere cunoștințele în produse reale și valoroase, idei care să inspire. FIA-Student Fest deschide porțile facultății noastre către comunitate, către industriile de profil”, a spus Călin Jianu, decanul facultății.
Zeci de tineri și-au prezentat realizările în cadrul unui concurs jurizat. Mai toate produsele sunt inovative, fiind rodul imaginației studenților. Printre ele se află jeleurile cu flori de liliac, dulceața de morcovi, gem exotic de kiwi și lime sau paste funcționale cu pudră din coji de cartofi dulci.
„Jeleul cu adaos de flori de liliac constă în valorificarea unei plante comestibile, însă rareori utilizată în alimentație, prin transformarea acesteia într-un produs artizanal cu valoare senzorială și potențial benefic pentru sănătate. Inovația rezultă atât din alegerea ingredientului principal – flori de liliac –, cât și din procesul de integrare a acestora într-o rețetă adaptată cerințelor actuale de consum, care caută să favorizeze produsele naturale, locale și cu impact asupra mediului”, a declarat Roxana Siminescu.

Pastele făinoase artizanale, îmbogățite cu pudre naturale din coji de sfeclă roșie, cartofi dulci și țelină, sunt o alternativă funcțională, sănătoasă și sustenabilă.
„Sunt speciale pentru că valorifică deșeurile agroalimentare comestibile. Aduc un aport de fibre, antioxidanți și vitamine. Culori naturale, fără aditivi. Se obțin prin selectarea cojilor comestibile – sfeclă roșie, cartofi dulci, țelină –, deshidratarea și măcinarea în pudre fine. Apoi, încorporarea pudrelor în aluatul de paste și uscarea blândă. Sunt fără aditivi, fără coloranți, doar ingrediente autentice”, a explicat Anamaria Frențiu.

Din 2024, festivalul include și o secțiune dedicată liceelor partenere, oferind elevilor pasionați de domeniu ocazia de a-și prezenta ideile și de a interacționa direct cu profesori și studenți.

Facultatea de Inginerie Alimentară din Timișoara oferă programe de licență și masterat în domenii precum ingineria produselor alimentare, siguranța alimentară, respectiv protecția consumatorului și a mediului. Studenții beneficiază de laboratoare moderne, stagii de practică în companii de top, cum sunt Smithfield România, Nestlé, Solina, Coca-Cola HBC, care oferă celor mai buni studenți oportunități concrete de angajare.





