O rețetă în stil italian de paste cu dovlecei promite o cină memorabilă. Dovlecelul este foarte versatil și, alături de un pesto și paste, face o combinație de excepție. Ușoară și savuroasă.
Avem nevoie de:
- 2 dovlecei mai mari sau 4 mai mici
- 1 eșalotă mare sau ½ ceapă mică
- 4 căței mari de usturoi
- 3 linguri de ulei de măsline extravirgin
- ¼ linguriță fulgi de piper roșu zdrobit
- 2 lingurițe de sare kosher
- piper negru proaspăt măcinat
- 350 g spaghete, linguine, bucatini sau alte paste lungi
- 1 lămâie
- 15 g parmezan, plus mai mult pentru servire
- ½ cană de frunze de busuioc sau mentă (sau o combinație!)
- ½ cană de smântână lichidă
Mod de preparare
Se aduce o oală mare de apă la fierbere și se sărează abundent. Între timp, se curăță dovleceii apoi se dau pe răzătoarea mare și se pun într-un castron în care a fost așezat inițial un prosop.
Se decojește o eșalotă mare și se rade pe găurile mari ale răzătoarei, tot în prosop. Se curăță de coajă 4 căței mari de usturoi și se dau prin răzătoare cu găurile mici, apoi se pun în prosop, peste celelalte ingrediente.
Acum strângeți capetele prosopului împreună, apoi strângeți deasupra bolului (sau a chiuvetei) cu toată puterea pentru a stoarce toată apa din dovlecei. Strângeți până când nu mai picură lichid. Ar trebui să fi extras aproximativ ⅔ cană de lichid din dovlecei.
Se prepară dovlecelul
Încălziți 3 linguri de ulei de măsline extravirgin într-o tigaie foarte mare la foc mediu-mare. Se adaugă ¼ linguriță de fulgi de ardei roșu zdrobiți și se gătește, amestecând, până se parfumează, aproximativ 30 de secunde. Adăugați amestecul de dovlecei (desfaceți prosopul în formă de bilă peste tigaie, pentru un transfer mai ușor) și două lingurițe de sare kosher și amestecați pentru a se uniformiza. Se condimentează generos cu piper negru proaspăt măcinat. Gătiți, amestecând din când în când, până când amestecul de dovlecei este gros și începe să se lipească de fundul oalei, 15-20 de minute.
În timp ce se gătesc dovleceii, apa din oală a început să fiarbă și e momentul să adăugați pastele la fiert.
Între timp, stoarceți sucul de la o lămâie într-un bol mic. Radeți 15 g de parmezan pe răzătoarea mică (ar trebui să aveți aproximativ ¼ ceașcă; puteți folosi și ¼ ceașcă de parmezan ras). Rupeți sau tocați foarte grosier ½ cană (ușor ambalate) frunze de busuioc sau mentă.
Momentul adevărului
Se scot două căni de apă în care au fiert pastele și se pun deoparte. Folosind clești, transferați pastele în tigaia cu dovlecei – este în regulă dacă vin cu puțină apă pe ele. Reduceți focul la mediu-jos, adăugați ½ cană de apă în care au fiert pastele și ½ cană de smântână și amestecați până se combină bine. Adăugați brânza, turnați încă ½ ceașcă de lichid de la paste deasupra și gătiți, amestecând energic cu un clește sau o lingură de lemn. Mai puteți adăuga lichid de gătit pentru paste dacă este necesar, până când se formează un sos cremos care acoperă pastele, 2-3 minute.
Se adaugă cele două linguri de suc de lămâie. Gustați și condimentați cu mai multă sare și piper negru și adăugați mai mult suc de lămâie (este posibil să doriți să adăugați încă 1 lingură). Se amestecă cu majoritatea ierburilor.
Rețeta de paste cu dovlecei se servește acoperite cu mai mult parmezan ras și ierburile rămase.