Adoptarea unor obiceiuri sănătoase, îmbunătățirea alimentației întregii familii sau întărirea sistemului imunitar al copiilor și adulților sunt printre priorități în ultimii ani. Mai ales copiii, pentru a nu se contamina cu toate răcelile și gripele specifice sezonului și pentru a face față cu energie cerințelor zilnice, au nevoie de o alimentație completă din punct de vedere nutritiv, scrie La Razon.
Dieta echilibrată pentru funcția cognitivă
O alimentație echilibrată și variată este esențială pentru funcționarea cognitivă optimă, care implică procese precum memoria, raționamentul, dezvoltarea limbajului și rezolvarea problemelor, toate importante pentru performanțele școlare.
De aceea, este crucial să promovăm consumul de alimente cu o valoare nutrițională ridicată, în special la copii și adolescenți, evitând ca acestea să fie înlocuite de alimente mai puțin nutritive. Dieta trebuie, de asemenea, adaptată sezonului și nivelului de activitate, pentru a preveni excesul de calorii și riscul de obezitate sau alte afecțiuni asociate.
Ouăle, o sursă de nutrienți esențiali
Ouăle sunt unul dintre alimentele cu cea mai mare densitate nutrițională. Pe lângă faptul că sunt o sursă de proteine de înaltă calitate biologică, ouăle conțin numeroși compuși esențiali pentru nutriție și funcționalitate. În plus, sunt, în general, foarte bine acceptate de copii și adulți.
Conform studiilor recente, o mare parte dintre copiii consumă cantități insuficiente de vitamine A, D, E, folati și vitamine din complexul B, precum și de colină, fosfor, magneziu, fier, zinc și seleniu.
Ouăle furnizează proteine de calitate superioară, care conțin toți aminoacizii esențiali pentru formarea și menținerea țesuturilor. Un ou acoperă aproximativ 18% din doza zilnică recomandată de proteine pentru un copil.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Minerale și vitamine esențiale
Ouăle oferă minerale precum fosfor, zinc, seleniu și fier, care sunt esențiale pentru creșterea și dezvoltarea copiilor. Fierul joacă un rol crucial în dezvoltarea cognitivă, iar carența acestuia poate afecta concentrarea, raționamentul, viteza de reacție, memoria și performanța școlară.
Vitaminele A, D, E, riboflavina, niacina, folatii și B12 prezente în ouă sunt necesare pentru numeroase funcții metabolice. Vitamina D este deosebit de importantă în copilărie, contribuind la dezvoltarea și menținerea oaselor, dinților și mușchilor, precum și la funcționarea normală a sistemului imunitar.
Studiile arată că până la 51% dintre școlari au deficiență de vitamina D. Ouăle sunt una dintre principalele surse alimentare de vitamina D, după peștii grași, care sunt mult mai puțin consumați de copii.
În concluzie, includerea ouălor în dieta zilnică a copiilor poate aduce beneficii semnificative pentru sănătatea lor fizică și mentală, oferind nutrienți esențiali pentru o dezvoltare armonioasă.
