„Orașe fără foame”, proiectul prin care terenurile neutilizate din zonele urbane sunt transformate în grădini de legume productive / Se creează locuri de muncă, iar comunitățile locale au acces la alimente sănătoase

Sursa foto: foodtank.com Sursa foto: foodtank.com

Proiectul „Orașe fără foame Brazilia” (Cities without Hunger Brazil) transformă terenurile neutilizate din zonele urbane în grădini de legume productive, oferind locuri de muncă și acces la alimente sănătoase pentru comunitățile locale. Inițiativa a pornit din dorința de a combate foamea răspândită în São Paulo, un oraș unde contrastul dintre bogăție și sărăcie este extrem de puternic, scrie Food Tank.

Potrivit Institutului Brazilian de Geografie și Statistică (IBGE), în 2023, 27,6% dintre gospodăriile din Brazilia (aproximativ 21,6 milioane) s-au confruntat cu insecuritate alimentară. „Avem o mulțime de oameni din clasa de mijloc și bogați aici, dar în același timp, în același spațiu, avem o mulțime de oameni săraci”, declară Hans Christian Temp, fiul lui Hans Dieter Temp și Manager de Relații cu Investitorii și Distribuție în cadrul proiectului „Orașe fără foame Brazilia”, pentru Food Tank. „Există o inegalitate uriașă în același loc”.

În fiecare grădină sunt angajate între 30 și 40 de persoane, oferindu-le nu doar un venit stabil, ci și beneficii sociale

Pentru a demara proiectul, Dieter Temp a trebuit mai întâi să găsească terenuri potrivite pentru grădini. „Ne concentrăm pe cel puțin 8.000 de metri pătrați”, explică Christian Temp. „Creăm aceste mari ferme urbane, folosim forța de muncă locală și începem să furnizăm comunităților locale alimente ieftine”.

După aproximativ un an, grădinile devin suficient de dezvoltate pentru a susține toate persoanele care lucrează acolo. În fiecare grădină sunt angajate între 30 și 40 de persoane, oferindu-le nu doar un venit stabil, ci și beneficii sociale. „Acest lucru creează oportunitatea de a avea locuințe mai bune, acces mai bun la hrană, poate educație pentru copii… drepturi pe care toată lumea trebuie să le aibă”, spune Christian Temp.

Proiectul grădinilor școlare reprezintă o altă componentă esențială a inițiativei

Până în prezent, „Orașe fără foame Brazilia” a dezvoltat 33 de ferme urbane, unde lucrează peste 500 de persoane. Pe lângă acestea, organizația a pus bazele a 65 de grădini școlare, care produc anual peste 80 de tone de alimente și asigură zilnic mese pentru peste 60 de elevi.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


Proiectul grădinilor școlare reprezintă o altă componentă esențială a inițiativei. Acesta transformă terenurile nefolosite ale școlilor în spații educaționale dedicate agriculturii. Elevii sunt implicați direct în procesul de cultivare și recoltare, dezvoltând o înțelegere mai profundă asupra producției alimentare și diversității legumelor. „Copiii adoră să planteze și să recolteze”, spune Christian Temp. „Este întotdeauna un eveniment”.

Mai mult, proiectul garantează cel puțin o masă nutritivă pe zi pentru fiecare elev. „Pentru majoritatea copiilor din aceste cartiere sărace, masa de la școală este singura masă garantată a zilei”, afirmă Christian Temp. „Trebuie să facem această masă cât mai nutritivă posibil”. Echipa „Orașe fără foame” colaborează cu profesorii și bucătarii școlari pentru a integra aceste grădini în procesul educațional și pentru a folosi produsele cultivate în pregătirea meselor sănătoase.

Una dintre prioritățile actuale ale organizației este angajarea unui personal reprezentativ pentru comunitățile deservite. „Vrem să angajăm oameni din comunitățile locale pentru a lucra în administrarea fundației… pentru că nu este pentru noi, este pentru comunitatea lor”, explică Christian Temp.

Privind spre viitor, organizația dorește să extindă acest model nu doar în Brazilia, ci și în alte țări. „Avem informațiile, avem competențele tehnice pentru a putea rezolva această problemă în orice colț al lumii. Avem nevoie doar de sprijin, iar oamenii vor avea bunăvoința să o facă”, conchide Christian Temp.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *