OPINIE Importurile de miere ale Uniunii Europene: „Frâna de urgență” pentru mierea din Ucraina ar putea favoriza mierea din China, dovedită a fi cu cele mai mari probleme de calitate, la nivel mondial

miere, Ucraina, Comisia Europeană, China foto: G4Food

Comisia Europeană a anunțat zilele trecute, prin purtătorul de cuvânt pentru Comerț și Agricultură, Olof Gill, că a activat ”Frâna de urgenţă pentru importurile de miere din Ucraina, până pe 5 iunie 2025, mierea ucraineană urmând să fie importată în Uniunea Europeană în cadrul contingentului tarifar al Zonei de liber schimb aprofundată și cuprinzătoare”.

Reamintesc că măsura aceasta de salvgardare a fost introdusă în ultimul acord comunitar – în vigoare din 6 iunie 2024 – pentru a reînnoi excepțiile tarifare privind produsele ucrainene.

Scopul “frânei de urgență” este de a proteja produsele din Uniunea Europeană, în special cele agricole, în cazul în care importurile provenite din Ucraina generează probleme pe piețele locale ale UE, situație de care s-au plâns unele state membre.

”Ca parte a acestor măsuri de salvgardare consolidate pentru protejarea agricultorilor din cele 27 de state membre, Comisia poate activa “o frână de urgență” pentru produsele agricole, “în special cele sensibile”, precum păsări de crescătorie, ouă, zahăr, ovăz, porumb sau miere.

Dacă importurile de astfel de produse depășesc media volumului de importuri înregistrate în a doua jumătate a anului 2021 şi în 2022 şi 2023, taxele pot fi impuse din nou”, a precizat Agerpres.

În cazul mierii, această medie este de 44.417,56 tone. Datele statistice ale Comisiei Europene arată, într-adevăr, o creștere semnificativă a importurilor de miere din Ucraina în 2024 și o ușoară depășire a mediei din ultimii trei ani. 

44.765,6 tone de miere a importat Uniunea Europeană din Ucraina, de la 1 ianuarie până în prezent. A fost depășită cantitatea importată anul trecut, în intervalul ianuarie – decembrie, 45.598,8 tone.  

România a importat din Ucraina 1.981,5 tone, din ianuarie până în prezent. În tot anul 2023, importurile de miere ucraineană pe piața românească au însumat 2.156,6 tone.

Cel mai bun client al mierii din Ucraina este Germania: 14.667,5 tone, în primele opt luni ale anului 2024 și anul trecut, 11.683,2 tone, cantitate anuală.

Uniunea Europeană este al doilea producător mondial de miere, după China. În 2022, producția de miere europeană a însumat 286.000 tone, în timp ce China a produs 474.000 tone.

Uniunea Europeană nu satisface cererea internă din producția comunitară. Țările membre cumpără anual de pe piețele terțe peste 150.000 de tone. Anul trecut, de pildă, cantitatea totală importată de UE a fost de 163.705 tone, în scădere cu 14% față de 2022, când a fost 190.444 tone.

Ucraina și China sunt cei mai importanți competitori pe piața europeană a mierii.

În ultimii ani, cele două țări au făcut schimb de locuri. În 2020 și 2021, Ucraina a vândut mai mult decât China, dar în 2022 și 2023, China a căpătat întâietate. 

În 2023, China a vândut 60.177 tone și Ucraina 45.822 tone. În ce privește valoarea financiară, situația se inversează: Ucraina locul I, cu 94.863.000 de euro, China locul II, cu 83.698.000 euro. 

De fapt, Ucraina a ocupat locul I, în ultimii patru ani, în ce privește valoarea financiară a mierii vândute pe piața europeană. Explicația este una simplă: mierea ucraineană este mai scumpă decât mierea chinezească: 2,7 euro/kg vs 1,39 euro/kg, în 2023.

Mierea din China este cea mai ieftină miere de pe planetă și, totodată, mierea care pică cel mai des testele de calitate: 74% din numărul total de probe, prelevate în cadrul operațiunii coordonate a Uniunii Europene ”Din stupi/From the Hives”/2021-2022, au provenit din loturi de miere din China. 

Analizele de laborator indică prezența siropului de zahăr în miere, dar nu și originea acestui sirop, care poate fi obținut din trestie de zahăr, dar și din orez, grâu sau sfeclă de zahăr. Laboratoarele actuale nu reușesc să detecteze originea siropului de zahăr, astfel încât este foarte dificil să stabilească diferența dintre zahărul natural din miere și cel adăugat de procesatori, în țările de origine. 

Liderii fermierilor italieni au acuzat că miere din China ieftină și contrafăcută inundă piața italiană.

Decizia Comisiei Europene de a trage ”frâna de urgență” în cazul mierii din Ucraina, ceea ce înseamnă taxarea vamală a următoarelor 18.000 de tone, ar putea influența evoluția pieței în sensul stimulării importurilor de miere din China.

Menționarea mierii printre produsele din Ucraina care necesită ”frâna de urgență” ( alături de cereale, ouă, carne de pasăre, zahăr ) ajută mai degrabă China, decât piața europeană, care trebuie să importe miere în cantitate de peste 150.000 de tone pe an. 

China nu vinde pe piața europeană cereale, ouă, zahăr și carne de pasăre, dar vinde miere. Orice decizie care poate influența negativ importurile de miere din Ucraina poate avea influență pozitivă pentru importurile din China.

De remarcat că în 2022, România a importat din China 2.612,9 tone de miere, în timp ce importurile de miere din Ucraina au fost de 563,2 tone. În anul acela, asociațiile de fermieri nu au reclamat la Comisia Europeană ”presiunea fluxului de miere” din China, așa cum au reclamat în 2023, în cazul Ucrainei.

România s-a numărat printre țările care au pus presiune pe Comisia Europeană pentru a restricționa fluxurile de mărfuri din Ucraina, alături de Ungaria, Polonia, Cehia, Slovacia și Bulgaria. 

Citește și APIMONDIA: ”piața internațională este inundată de cantități uriașe de miere contrafăcută, vândută ieftin, iar acest fapt are un impact economic major asupra țărilor care respectă bunele practici”

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

foto: G4Food

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *