APIMONDIA: ”piața internațională este inundată de cantități uriașe de miere contrafăcută, vândută ieftin, iar acest fapt are un impact economic major asupra țărilor care respectă bunele practici”

APIMONDIA: ”piața internațională este inundată de cantități uriașe de miere contrafăcută, vândută ieftin, iar acest fapt are un impact economic major asupra țărilor care respectă bunele practici” APIMONDIA: ”piața internațională este inundată de cantități uriașe de miere contrafăcută, vândută ieftin, iar acest fapt are un impact economic major asupra țărilor care respectă bunele practici”

Cererea globală de miere a crescut constant în ultima decadă. În ultimii zece ani, la nivel mondial, importurile de miere au crescut cu aproximativ 34%, de la 497.270 tone în 2010 la 665.306 tone în 2019. Trebuie menționat, totuși, că această creștere poate fi oarecum supraestimată deoarece unele țări importă miere și apoi o revând ca producție proprie. Această supraevaluare este indicată și de „Honeygate”, acțiune a justiției americane care a descoperit în trecut că mierea provenită din China era recomercializată de nu mai puțin de 30 de țări diferite, care pretindeau că provine din producția proprie.

În ultimii zece ani, principalele zece țări exportatoare de miere din cele două Americi (Argentina, Brazilia, Canada, Mexic, Chile, Uruguay, Cuba, El Salvador, Guatemala și Nicaragua) și-au mărit exporturile cu doar 6,5%, cu o rată medie de creștere de 2.407 tone pe an.

În această perioadă, au fost înregistrate creșteri uimitoare ale exporturilor din cele mai importante zece țări din emisfera estică: China, India, Ucraina, Vietnam, Thailanda, Turcia, Pakistan, Federația Rusă, Taiwan și Malaiezia), care și-au crescut exporturile totale de miere cu 95,8% în ultimii zece ani la un an rata de creștere de 16.307 tone pe an.

Au descoperit aceste țări noi tehnici de producere a mierii sau un mod nou de a se sustrage controlului calității ? Suntem siguri că oricare ar fi răspunsul, apicultorii din emisfera estică nu sunt ei responsabili în primul rând de fenomen, dar sunt, în multe cazuri, victime ale unui sistem lipsit de scrupule”, comentează autorii unui studiu Apimondia, organizația mondială a apicultorilor, privind impactul economic al comerțului cu miere ieftină practicat de state din Asia asupra activității apicole din zece state de pe continentul american.

Făcând o retrospectivă a evoluției prețurilor mierii, autorii studiului arată că prețul a crescut cu o rată medie de 209 USD / tonă / an , de la 1.611 USD/tonă în 2005 la USD 3.659/ tonă în 2014, creșterea fiind de 127%. În mod clar, creșterea prețului observată între 2005 și 2014 poate fi explicată printr-o sporire a cererii globale de miere și o ofertă în creștere, de asemenea, dar într-un ritm mult mai lent. Se poate presupune că prețul internațional al mierii în 2014-2015 reflecta un echilibru obținut pe baza negocierilor dintre cumpărătorii și vânzătorii de miere.

Probabil a reprezentat un preț corect sau de dorit pentru toți actorii de pe piața internațională, în special pentru apicultori.
Cu toate acestea, din 2015, prețurile au început să scadă în mod neașteptat la o rată medie de 201 USD / tonă / an. Această scădere a prețurilor la miere pe piața internațională poate fi explicată în principal prin inundarea pieței cu produse ieftine și de calitate scăzută exportate sub denumirea de miere din unele țări din emisfera estică.

”Această miere adulterată perturbă și distorsionează relația normală cerere / ofertă. Prăbușirea constantă și dramatică a prețurilor la miere sfidează legile economice prin faptul că, în contextul în care cererea de miere a crescut, costul de producție al mierii autentice a crescut, dar productivitatea pe stup a scăzut, prețurile mierii pentru apicultori ar fi trebuit să crească constant și semnificativ. Acest lucru nu s-a întâmplat, chiar dacă prețurile la nivelul retailului din SUA ( cel mai mare importator de pe planetă ) au crescut de la cca. 14,60 USD / Kg în ianuarie 2015 până la 17,15 USD / Kg în ianuarie 2019” mai precizează studiul Apimondia, publicat recent pe siteul organizației.

Totalul pierderilor economice directe estimate pentru sectoarele apicole din Argentina, Brazilia, Canada, Mexic, Chile, Uruguay, Cuba, El Salvador, Guatemala și Nicaragua în perioada 2016-2019 au fost de 666 385 011 USD. Argentina, principala țară exportatoare de miere din regiune, a suferit pierderile economice majore, în principal din cauza amploarea volumului exportat: aproximativ 65.000 de tone de miere pe an sau, mai exact, 287.546 tone de miere în perioada 2016-2019. Prețul mediu FOB pe kilogram de miere argentiniană în 2015 a fost de 3.588 USD / tonă, în timp ce în 2019 prețul a fost de 2.245 USD / tonă. Pierderea totală estimată pentru Argentina în perioada 2016-2019 în scenariul 1 a fost de 357.935.220 USD.
Potrivit unui alt calcul, pierderile ar fi mult mai mari pentru cele zece state de pe continentul american: 1.096.306.870 de dolari, în perioada 2015-2019.

APIMONDIA: ”piața internațională este inundată de cantități uriașe de miere contrafăcută, vândută ieftin, iar acest fapt are un impact economic major asupra țărilor care respectă bunele practici”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *