OPINIE Găsim brânză la INDAGRA!

indagra, ministrul agriculturii, florin barbu, branza foto G4Food

Prezent la o conferință despre fondurile europene, la INDAGRA, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, a aruncat vorbe grele pe seama acestui târg agricol:

Sunt foarte dezamăgit, e un eveniment organizat dezastruos, sunt dezamăgit de forma în care fermierii și producătorii noștri au acces la acest târg. Acum șapte ani, când eram director la Agenția Națională pentru Îmbunătățiri Funciare tot pavilionul din stânga era plin de producători și procesatori români. Să ajungi în târg și să nu poți să guști o brânză …”.

Este pentru prima oară când un ministru român al Agriculturii își exprimă în public o opinie atât de dură despre INDAGRA ( cândva, cel mai mare târg agricol din țară și, probabil, din sud-estul Europei, acum unul din cele mai mari, fiindcă, între timp, și alte evenimente de profil au căpătat amploare și notorietate ). 

Nu vreau să comentez opinia ministrului despre INDAGRA și nici să fac aici o evaluare a târgului, încă în desfășurare. Am reținut acest of ministerial că nu poți, nu ai să guști în târg o brânză. 

Ce-i drept, nu apucasem să bat târgul la pas când am auzit vorbele lui Barbu, dar, un pic mai târziu, am făcut-o și, ce să vezi, am găsit producători de brânzeturi, cu stand la INDAGRA. 

Mai întâi am descoperit standul producătorului din Ibănești, județul Mureș, fabricantul unui produs înregistrat la Bruxelles, cu Denumire de Origine Protejată ( DOP ).

Apoi, într-un colț, un cort pe care scrie ”Producători”: am văzut în interior câteva vitrine cu brânzeturi românești: un burduf uriaș, pe care abia l-ai putea căra în brațe: coșuri cu cocoloși aurii de brânză fermentată; telemea albă; cașcaval, smântână, iaurt. Brânză câtă poftești!

Producători din județele Brașov, Alba, Sibiu, cu brânzeturi meșterite la stână, în Carpați.  

indagra, ministrul agriculturii, florin barbu, branza
foto G4Food

O fi ajuns ministrul în cortul ăsta, după conferință, și să fi văzut, în sfârșit, aceste brânzeturi? O femeie din spatele unei vitrine pline cu bunătăți din lapte îmi declară că oficialul nu a intrat în cort până acum. 

Cel mai probabil, ministrul a fost condus pe la utilajele agricole, nu a ajuns și la cort, cel puțin nu până la conferința unde a spus că nu găsești să guști o brânză românească. 

G4Food vă asigură că da, găsești să guști și să cumperi la INDAGRA brânză românească, chiar și gourmet, de la Tulcea, în pavilionul dedicat industriei alimentare.

În cort, sunt și pomicultori și apicultori, cu standul plin de fructe, de must și vin, de borcane cu miere. 

Pe de altă parte, da, numărul producătorilor români este mult mai scăzut decât în anii anteriori. Altădată, erau puzderie. Nu ar fi încăput nici în zece corturi. Chiar și anul trecut, în dreapta pavilionului, se înșirau zeci de producători de brânzeturi și de mezeluri, furnizori de fructe și de miere. Era cel mai animat colț al târgului. Nu toată lumea cumpără tractoare sau semințe, dar mai toți vizitatorii își iau un mezel artizanal, o bucată de pastramă sau de caș.

Peste asta, ministrul o fi fost nemulțumit că nu au fost prezenți anumiți producători și procesatori agricoli: chiar MADR are sub tutelă un târg numit ”Poftim din România”, organizat de regulă în curtea instituției, târg care a fost prezent la alte evenimente mari, dar iată că la INDAGRA, nu! Taxe de participare prea mari? 

indagra, ministrul agriculturii, florin barbu, branza
foto G4Food

Puțini câți sunt, la târg, producătorii au lactatele puse frumos în vitrine frigorifice, civilizat, cu respectarea normelor sanitare veterinare. Altădată, trebuie să remarc acest lucru, modul de expunere a produselor pe tarabă nu era cel mai conform: brânzeturi în soare, în bătaia vântului și a prafului, pe care aterizau muștele. 

Comerț fără respectarea regulilor sanitare veterinare nu mai merge, oricât de mult am vorbi noi despre valoarea intrinsecă a produselor agroalimentare românești.

Să fie cât mai mulți producători români în marile târguri: INDAGRA, AGRARIA, AGRIPLANTA sau AGROMALIM, dar să fie responsabili în mod absolut față de clientul final. Așa vom avea cu toții de câștigat. 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *