Operatori din industria alimentară, amendați în octombrie cu aproape 1,3 milioane de lei/ Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară a constatat probleme de igienă în spații de producție sau depozitare

ANSVSA foto: ANSVSA

Inspectorii din cadrul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) au aplicat amenzi totale în valoare de aproape 1,3 milioane de lei, în urma controalelor efectuate în luna octombrie în unităţile din industria alimentară.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Unităţile verificate activează în domenii diverse, precum fabricarea produselor de morărit, a pâinii şi produselor de patiserie, a altor produse alimentare, a băuturilor răcoritoare şi alcoolice, precum şi depozitarea alimentelor, seminţelor, legumelor şi fructelor, transmite Agerpres.

Potrivit unui comunicat de presă al instituţiei, transmis vineri AGERPRES, controalele au vizat, în principal, condiţiile de igienă şi funcţionare ale spaţiilor de producţie şi depozitare, controlul dăunătorilor, respectarea procedurilor bazate pe principiile HACCP, precum şi modul de manipulare şi trasabilitate a produselor alimentare.

În total, în luna octombrie, inspectorii ANSVSA au efectuat 10.510 controale oficiale în unităţile din industria alimentară, iar ca urmare a neregulilor constatate, au fost aplicate 145 de amenzi contravenţionale, în valoare totală de 1,289 milioane de lei.

Printre principalele neconformităţi identificate s-au aflat: nerespectarea regulilor de igienă privind depozitarea, spaţiile de producţie, utilajele şi ustensilele; deficienţe în documentarea şi implementarea procedurilor HACCP; abateri privind etichetarea, ambalarea şi trasabilitatea produselor; lipsa documentelor necesare privind starea de sănătate şi instruirea personalului; deficienţe legate de înregistrarea sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, de iniţierea procedurilor de retragere/rechemare a produselor sau de respectarea activităţii autorizate.

„Siguranţa alimentară este o prioritate pentru ANSVSA. Prin controalele derulate constant la nivel naţional urmărim nu doar sancţionarea abaterilor, ci mai ales prevenirea lor. Vrem ca fiecare consumator din România să aibă garanţia că produsele pe care le cumpără sunt sigure şi respectă toate normele de igienă şi calitate”, a declarat Alexandru Bociu, preşedintele ANSVSA, la şedinţa trimestrială cu directorii executivi din structurile subordonate, potrivit comunicatului citat.

Pe durata controalelor, au fost prelevate şi probe, în conformitate cu Programul de supraveghere şi control, pentru a verifica respectarea limitelor maxime admise ale pesticidelor, contaminanţilor, aditivilor şi altor substanţe interzise. Totodată, s-au efectuat teste de sanitaţie pentru evaluarea gradului de igienă, probele fiind transmise spre analiză laboratoarelor de specialitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *