Cum gătești un bulb de fenicul? O idee: omletă cu praz și fenicul, o idee originală pentru un prânz de sezon. Proteine, fibre, micronutrienți și puține calorii într-un fel rapid și simplu de preparat

omleta cu fenicul foto: cucina-naturale.it

Mi s-a întâmplat destul de des să întâlnesc oameni prin supermarketurile din România care să întrebe cum se gătesc bulbii de fenicul, vâzându-mă cu ei în mână. Este o legumă încă puțin cunoscută, inclusiv pentru faptul că nu se cultivă în România. Sau, dacă o face cineva, sunt abia culturi experimentale. Dar ar merita, mai ales că este o legumă de vreme rece și se poate cultiva în continuarea legumelor care se coc la începutul verii.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Însă o găsim, oricum, de import, și merită să învățăm să o folosim. Este o legumă cu multe fibre și multă apă, vitamine și săruri minerale, dar cu un conținut extrem de mic de calorii. Deci cu atât mai binevenită, mai ales că are și un gust plăcut, dulceag-mentolat.

Se poate consuma chiar și crudă, mai ales însoțită de sosuri calde, cum este bagna cauda, cum îl consumă iarna italienii din zona de nord. Dar se poate și găti în diferite feluri: fenicul sotat în tigaie cu diferite arome sau gratinat în cuptor, dar și supe și creme.

Diferența între frittata și omletă

Odată sotat rapid, dat fiind că se înmoaie ușor, se poate condimenta după propria inspirație sau se poate adăuga și într-o omletă. Sau, dacă vrem să fim mai preciși în exprimare, frittata: diferența e că omleta conține doar ouă, iar frittata și alte adaosuri, pe lângă ele.

Iată o propunere a revistei Cucina Naturale, care adaugă și fire de praz, pentru a contrabalansa aroma de mentol a feniculului și a conferi un plus de sapiditate. În original, propunerea poartă numele de tortilla. Dar e impropriu spus, pentru că tortilla este o rețetă cu cartofi și ouă.

Ce avem de făcut, deci? Să sotăm rapid feniculul tăiat felii în tigaie alături de praz, în puțin ulei, apoi mai departe, ca la orice omletă obișnuită. Dacă nu suntem foarte familiarizați cu gustul de fenicul, care este unul aparte, putem folosi doar jumătate din cantitatea indicată.

Ingrediente pentru 4 porții de omletă cu fenicul

8 ouă

2 bulbi de fenicul

1 praz mediu

2 linguri de cașcaval ras, sau alt tip de brânză rasă

ierburi aromatice după preferințe, merge foarte bine salvia

2 linguri de lapte

ulei de măsline extravirgin

sare, piper, paprika iute – opțional

Cum pregătim legumele

Începem prin a curăța bulbii de fenicul, tăind feliile cât mai fine, după ce tăiem bulbul în patru. De reținut că partea mai verde este ceva mai dură și este preferabil să o folosim într-o supă.

Tăiem felii cât mai subțiri și prazul. E valabil și în cazul lui faptul că partea mai verde este ceva mai dură: ori o folosim în supă sau ciorbă, ori o adăugăm prima în tigaie și, abia după ce se înmoaie puțin, restul.

În 2-3 linguri de ulei, folosind o tigaie antiaderentă ideal cât mai înaltă, sotăm împreună prazul cu feniculul. După ce le rumenim inițial la foc iute preț de 1-2 minute, acoperim cu un capac, reducem intensitatea flăcării și le lăsăm așa circa 10 minute. E posibil să fie nevoie de un strop de apă la un moment dat, ca ele să nu se ardă. E nevoie, firește, să amestecăm și să le ținem sub control.

În acest timp, într-un bol de lucru batem rapid ouăle. Peste care adăugăm ierburile aromatice preferate, brânza rasă, sare și piper, eventual paprika iute. La final, și lingurile de lapte prevăzute, pentru a fluidifica puțin compoziția.

Când legumele din tigaie sau răcorit puțin, le adăugăm și pe ele peste amestecul cu ouă și amalgamăm încercând să obținem o compoziție cât mai uniformă.

Cum gătim omleta în aceeași tigaie

Adăugăm alte două linguri de ulei în aceeași tigaie și turnăm compoziția după ce și uleiul, și tigaia, s-au încălzit bine. Acoperim cu capac, mișcorăm temperatura și gătim până începe să fie ușor rumenită dedesubt. Întoarcem, rumenim și pe partea opusă, tot la foc mic, sub capac.

Pe final ridicăm capacul pentru ca eventualii vapori de apă să dispară și e gata. Poate fi o idee de cină savuroasă, cu pâine de calitate și o salată alături. Dar merge și între felii de pâine și de salată, sub formă de sandviș, la pachet.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *