Financial Times: O nouă abordare a producției alimentare, care implică cele mai noi tehnologii, este singura soluție pentru a asigura în viitor hrana oamenilor, în contextul crizei climatice

nevoia unui sistem alimentar alternativ devine stringenta, in conditiile crizei climatice globale foto: ID 334174219 | Alternative Protein Production © Elena Nazarova | Dreamstime.com

Dincolo de zgomotul de fond generat de tabloul politic internațional și de tot ceea ce mass-media reflectă din actualitate de zi cu zi, datele științifice arată tot mai clar o situație în care agricultura industrială și sistemul alimentar construit pe ea apar tot mai nesustenabile. Schimbările climatice, seceta și lipsa apei, degradarea solului sau diminuarea suprafețelor propice agriculturii sunt sursele principale de îngrijorare.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Totul, în condițiile în care industria nu poate extinde producția de alimente pentru a satisface o cerere tot mai mare de hrană, determinată de creșterea populației, a veniturilor, și de schimbarea obiceiurilor de consum, scrie într-o amplă analiză cotidianul britanic Financial Times.

Există probabilitatea unei crize alimentare globale

Nu este o întrebare teoretică dacă putem produce suficientă hrană. Avem nevoie ca sistemul alimentar global să furnizeze mâncarea potrivită, la prețul potrivit, în locul potrivit, la momentul potrivit. Și să facă acest lucru într-un context de instabilitate geopolitică tot mai mare și cooperare globală în scădere.

În aceste condiții, pe măsură ce efectele climatice și restul factorilor își arată efectul într-un ritm tot mai accelerat, există o probabilitate rezonabilă de șocuri de aprovizionare și de o criză alimentară globală. Sau, cel puțin, de o serie de crize regionale recurente, care vor face din instabilitatea aprovizionării noua normalitate. Aceasta va genera tulburări geopolitice, conflicte și dezordine — cu efecte economice globale majore, scrie sursa citată.

Calea către un sistem alimentar regenerabil

Practic, fără o schimbare de fond, hrana și agricultura vor fi următoarea piesă de domino a crizei climatice. Există însă o soluție. Piețele arată calea către un sistem alimentar regenerabil. Există o serie de noi abordări ale producției de alimente, deja folosite pe scară largă și aflate acum într-o expansiune rapidă pe piață.

Cele mai promițătoare folosesc tehnici de fermentație vechi de secole, adaptate cu tehnologii moderne precum inteligența artificială și biotehnologia, pentru a produce proteine și alți ingredienți alimentari prin procese biologice, ocolind agricultura tradițională.

Există și inovații de ultimă generație, precum făina proteică obținută din energie regenerabilă, aer și apă, de către compania finlandeză Solar Foods. Nu doar fără animale, ci aproape fără utilizare de teren. Mai important, din punct de vedere al pieței, este înlocuirea produselor din zootehnie cu proteine și lactate fermentate, care produc aceleași alimente, dar mai eficient și mai curat. Studiile arată că aceste metode pot reduce consumul de apă, emisiile de gaze cu efect de seră și utilizarea terenurilor cu peste 90%.

Să luăm și exemplul Veramaris, o companie care produce ulei de pește din alge, folosit în acvacultură și suplimente alimentare pentru oameni. Nu există fluctuații de preț cauzate de sezoane proaste, nici poluanți de extras, ci doar o sursă sigură de ingredient esențial și sănătos.

Accelerarea pieței acestor produse nu va fi determinată de un imperativ moral sau social, nici de alegerea consumatorilor, ceea ce ar putea reprezenta o amenințare pentru agricultura tradițională. Va fi determinată de economie. Noua industrie creează ingrediente alimentare pur și simplu mai competitive — mai ieftine, mai sănătoase și mai sigure.

Experiența din domeniul energiei regenerabile și al vehiculelor electrice este relevantă pentru a înțelege ce țări ar putea câștiga sau pierde în această transformare. China și Singapore lucrează deja împreună și au cea mai agresivă politică pentru a valorifica oportunitățile din sectorul alimentar regenerabil, în timp ce SUA și UE riscă să rămână în urmă.

2000 de afaceri deja active în domeniul proteinelor alternative

Suntem abia la început, dar piața consideră deja că acest sector ar putea transforma sistemul alimentar global. Good Food Institute listează peste 2.000 de afaceri active în domeniul proteinelor alternative. Unele sunt start-up-uri cu idei care pot părea excentrice, dar multe sunt companii globale precum Unilever, Danone și Nestlé, concentrate pe construirea unor lanțuri de aprovizionare reziliente și accesibile. Motivația lor nu este responsabilitatea socială, ci menținerea competitivității într-o lume din ce în ce mai instabilă.

O industrie alimentară regenerabilă este acum o posibilitate clară. Se va întâmpla? Nu putem fi siguri. Putem fi însă siguri că actualul sistem alimentar nu va oferi ceea ce avem nevoie. Când ceva e nesustenabil, mai devreme sau mai târziu dispare, nu mai poate exista. Piețele pot aduce schimbarea necesară — sau dezastrul, dacă nu acționăm.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *