O gustare de nuci, migdale sau alune poate reduce riscul bolilor de inimă, potrivit unui nou studiu/Grăsimile sănătoase și fibrele din oleaginoase, alături de reducerea consumului de carne roșie și de carne procesată sunt pași importanți pentru sănătatea cardiovasculară

Consumul de oleaginoase reduce riscul bolilor de inima Sursa foto: Pexels

Nu doar că sunt delicioase, dar oleaginoasele, precum nucile, migdalele sau alunele te pot ajuta și să-ți reduci riscul de a dezvolta boli de inimă. Potrivit eatingwell.com, cercetătorii au descoperit, în urma unui nou studiu, că un consum regulat de oleaginoase poate diminua considerabil riscul de boli cardiovasculare, deoarece conțin grăsimi sănătoase și fibre.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

De asemenea, prin înlocuirea cărnii roșii sau  a celei procesate cu gustări de oleaginoase, veți oferi inimii un sprijin suplimentar pentru a rămâne sănătoasă.

Consumul de oleaginoase este asociat cu o inimă sănătoasă, dar cercetătorii au decis să studieze modul în care se instalează protecția cardiovasculară, în  cazul persoanelor care mănâncă în mod regulat și pe termen lung, nuci, migdale sau alune.

Bolile de inimă, printre principalele cauze de deces

Boala cardiacă se numără printre principalele cauze de deces, la nivel mondial, iar boala cardiacă ischemică – apărută ca urmare a îngustării arterelor și reducerii fluxului de sânge către inimă – este una dintre cele mai comune forme, putând duce la infarct miocardic.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, anual, circa 17,9 milioane de persoane mor din cauza bolilor cardiovasculare, ceea ce reprezintă aproape o treime din totalul deceselor din întreaga lume.

Studiul a inclus peste 80000 de oameni și a durat 10 ani

Acest nou studiu, efectuat de cercetătorii de la Școala de Sănătate Publică a Universității Loma Linda, a inclus peste 80000 de oameni și a durat mai mult de 10 ani. Persoanele incluse în studiu au completat chestionare alimentare detaliate, pentru a se studia modul în care dietele lor s-au corelat cu rezultatele privind bolile de inimă. S-a pus accentual pe studierea relației dintre consumul de oleaginoase și felul în care acest obicei alimentar poate influența sănătatea cardiovasculară.

Persoanele care au consumat cele mai multe oleaginoase au fost, în general, mai în vârstă, mai educate și mai sănătoase. De asemenea, potrivit cercetătorilor aceste persoane făceau mai multă mișcare, fumau mai rar, consumau mai puțin alcool și mâncau mai multe fructe, legume și cereale integrale decât cei care consumau rar oleaginoase.

Consumul de oleaginoase a redus riscul de boli cardiace cu până la 27%

Cercetătorii au conluzionat, la finalul studiului, că participanții cu un consum mai mare de oleaginoase aveau risc cardiovascular mai redus, comparativ cu cei care au consumat mai puține, astfel:

  • un risc de deces prin boli cardiovasculare cu aproximativ 14% mai mic
  • un risc de deces din cauza bolii cardiace ischemice cu 19% mai mic

Potrivit cercetătorilor, consumul de migdale, caju și nuci ar fi avut efect protector superior arahidelor, el fiind asociat cu un risc cu 17% mai mic de mortalitate cardiovasculară și un risc cu 27% mai mic de deces din cauza bolii cardiace ischemice, comparativ cu persoanele care mâncau rar nuci.

Cercetătorii subliniază că toate tipurile de oleaginoase au adus beneficii, ceea ce sugerează că adăugarea lor în dietă este recomandată  pentru sănătatea inimii.

Cum să incluzi oleaginoasele în dietă, pentru a-ți proteja inima

Cercetătorii spun că nu este necesară o schimbare radicală a dietei, pentru a beneficia de această protecție cardiovasculară. Chiar și un consum moderat de oleaginoase poate reduce riscul de boli de inimă, mai ales dacă oleaginoasele înlocuiesc alimente mai puțin sănătoase din meniul tău, cum ar fi, de exemplu, carnea roșie sau carnea procesată.

Orice reducere, cât de mică, a riscului de boli cardiovasculare, este important pentru menținerea sănătății inimii.

Prin urmare, dacă nu ești fan oleaginoase, este suficient să mănânci chiar și o cantitate mică, de circa 30 de grame, de câteva ori pe săptămână. Dacă nu vrei să le consumi ca atare, poți adăuga nucile, migdalele sau arahidele în preparate dulci sau sărate, precum o plăcintă de nuci pecan sau în diverse salate, de fructe sau de legume.

Consumul de oleaginoase, un pas important pentru sănătatea inimii

Orice schimbare în dietă, oricât de mica, dar făcută în mod constant, poate avea efecte benefice asupra activității inimii. Primul pas ar fi să înlocuiești, măcar partial, carnea roșie sau carnea procesată pe care le consume, cu un aport de oleaginoase. Această mică schimbare în dieta ta îți îmbunătățește aportul de grăsimi sănătoase și fibre, ambele fiind esențiale pentru sănătatea cardiovasculară. Evident, totul ține de stilul tău de viață, pentru că doar includerea oleaginoaselor în dietă nu constituie o soluție miraculoasă, dar înseamnă un pas ușor și eficient pentru o inimă mai sănătoasă.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *