O cură de pepene galben reglează tensiunea, colesterolul si nu numai. Iată ce beneficii aduce organismului acest fruct delicios

pepene galben Pexels

Din aceeași familie de plante ca și castraveții și dovleceii – Cucurbitacee – pepenele galben aduce organismului, potrivit Health.com, o serie de beneficii, unele dintre ele mai puțin știute.

Pepenele galben, sursă importantă de antioxidanți

Pepenii galbeni sunt surse excelente de antioxidanți, molecule care apar în mod natural și care ajută la eliminarea compușilor nocivi din organism, numiți radicali liberi. Radicalii liberi intensifică stresul oxidativ și dăunează țesuturilor.

Un aport mai mare de alimente bogate în antioxidanți a fost asociat cu un risc mai scăzut de a dezvolta boli cronice precum boli cardiovasculare și cancer.

Fructele, legumele, leguminoasele, nucile, semințele și cerealele integrale sunt toate surse minunate de antioxidanți, iar pepenii nu fac excepție.

Sursă importantă de hidratare

Aproximativ 20% din nevoile noastre de hidratare sunt, de fapt, satisfăcute prin alimente, nu prin apa pe care o bem, iar pepenii galbeni sunt printre cele mai hidratante fructe

Menținerea unei hidratări adecvate ajută la menținerea unui nivel constant de energie, a unui tranzit intestinal normal și la lubrifierea și mobilitatea articulațiilor. O bună hidratare a organismului este, de asemenea, importantă pentru prevenirea afecțiunilor renale.

În afară de pepeni, alte alimente bogate în apă sunt căpșunile, varza, țelina și spanacul.

Pepenele galben susține sănătatea inimii

Pepenele galben este o importantă sursă de vitamina C, un alt antioxidant folositor organismului.

Vitamina C susține un sistem imunitar sănătos prin stimularea producției de globule albe și îmbunătățirea acțiunii acestora împotriva invadatorilor străini. Pe de altă parte, cercetările arată că nivelurile scăzute de vitamina C sunt asociate cu o susceptibilitate mai mare la boli și infecții.

O singură ceașcă de pepene galben, tăiat cubulețe, satisface 65% din necesarul zilnic de vitamina C al organismului.

Armă împotriva hipertensiunii arteriale

Dacă mănânci, zilnic, circa un kilogram de pepene galben, timp de o lună, organismul va primi un aport de potasiu asimilabil egal cu 110% din necesarul zilnic. Astfel, scade nivelul de sodiu, iar substanțele cu rol diuretic, din pepenele galben, contribuie la reglarea tensiunii arteriale.

Bun pentru sănătatea pielii

Când vine vorba despre pepeni, s-ar putea să se aplice expresia „ești ceea ce mănânci”. Acest lucru se datorează faptului că atât conținutul ridicat de vitamina C, cât și conținutul de apă al pepenilor sunt esențiale pentru o piele sănătoasă și strălucitoare.

Vitamina C ajută la producerea colagenului, proteină ce susține elasticitatea pielii și, de asemenea, ajută la vindecarea rănilor.

Colesterol si trigliceridele, normalizate

Persoanele care au colesterolul și trigliceridele crescute trebuie să facă o cură de pepene galben (1kg/zi, timp de o lună). Astfel, fibrele din acest fruct vor opri asimilarea grăsimilor saturate, iar vitamina A va opri oxidarea colesterolului rău (LDL) și depunerea sa pe pereții vaselor de sânge.

Aliat în cura de slăbire

În ciuda faptului că pepenele galben are cu circa 15% mai multe calorii decât cel roșu, acesta reduce pofta de mâncare. Prin urmare, consumați circa 500g de pepene galben înainte de masa și veți mânca mult mai puțină mâncare.

Diabeticii au liber la pepene galben

Bogat în potasiu, calciu și vitaminele A, B și C, pepenele galben contribuie la păstrarea unui echilibru metabolic, atât de necesar în diabet. Astfel, diabeticii sunt protejați de apariția unor complicații la nivelul sistemului nervos, al arterelor, ochilor și rinichilor. De asemenea, pepenele galben sprijină sistemul imunitar și ajută organismul să lupte împotriva infecțiilor.

O cană de pepene galben tăiat cuburi oferă aduce organismului:

  • Calorii: 54
  • Grăsimi: 0,3 grame (g)
  • Sodiu: 25 de miligrame (mg)
  • Carbohidrați: 13 g
  • Fibre: 1,4 g
  • Proteine: 1,3 g
  • Vitamina C: 58,7 mg sau aproximativ 65% din valoarea zilnică
  • Potasiu: 427 mg, sau aproximativ 9% din valoarea zilnică

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *