Vin de tradiție produs cu metode moderne și grijă pentru mediu: O cramă din Spania folosește panouri solare și centrală pe biomasă

O cramă centenară din Spania împotriva schimbărilor climatice foto El Pais/ Familia Torres

Familia Torres a reușit să reducă în 2024 cu 40% amprenta de dioxid de carbon. Crama emblematică din Penedès își intensifică eforturile pentru a atinge zero emisii nete până în 2040. Jumătate din energia utilizată în crama Waltraud provine deja din panouri fotovoltaice și o centrală pe biomasă, notează El Pais.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Peste 155 de ani de istorie

Terroir, rădăcini și tradiție definesc parcursul Familiei Torres pentru cinci generații. Astăzi, pe lângă menținerea excelenței în procesele sale – de la viță la pahar – și păstrarea domeniilor istorice ori recuperarea soiurilor ancestrale, crama este profund angajată în reducerea emisiilor și în regenerarea viilor ecologice din Catalonia, pentru a face față schimbărilor climatice.

Torres & Earth

Această filozofie, concretizată în programul de mediu Torres & Earth, începe să dea roade: în 2024, a redus cu 40% amprenta de carbon per sticlă față de 2008 (anul în care acest parametru a început să fie măsurat), din vie până la consumator. Ținta este atingerea emisiei nete zero până în 2040, iar progresul este promițător: în doar cinci ani, emisiile s-au redus de la 30% la 40%.

Acest program a presupus investiții de peste 23 de milioane de euro în acțiuni de combatere și adaptare la schimbările climatice. Se acordă prioritate autoproducerii de energie regenerabilă (jumătate din necesar este deja acoperit de panouri solare și o centrală pe biomasă), eficienței energetice și mobilității sustenabile, vizibile atât în activitățile din podgorie, cât și în cramă. Chiar și vizitele turistice se fac cu un tren electric-solar.

Familia Torres practică viticultură regenerativă pe mai mult de jumătate din viile sale din Catalonia. Acest nou model agricol, împreună cu proiectele de împădurire din Spania și Chile, contribuie la îmbunătățirea calității solului, creșterea biodiversității și absorbția dioxidului de carbon  din atmosferă.

„Sunt convins că vinul poate deveni un simbol al rezilienței în lupta împotriva schimbărilor climatice”, spune Miguel A. Torres, președintele companiei.

Din 2016, o stație de regenerare a apei permite reutilizarea a aproape jumătate din apa tratată în scopuri de irigare, curățenie și răcire. În 2021, crama a implementat un sistem inovator de captare și reutilizare a CO₂ din fermentație, un demers pionier în sector. În prezent, o treime dintre vii (aproximativ 300 de hectare) dispun de irigare prin picurare, iar compania plănuiește să dubleze această suprafață în următorii trei ani, printr-o investiție de peste 5 milioane de euro.

De asemenea, sustenabilitatea este promovată prin dezvoltarea unei arhitecturi bioclimatice, care reduce consumul de energie în clădiri certificate. 80% din flota auto a companiei este electrică sau hibridă, existând 50 de puncte de încărcare, sistem de carsharing electric pentru angajați, biciclete electrice pentru deplasări în interiorul cramei, un tren solar electric pentru vizitatori, precum și tractoare electrice aflate încă în fază de testare.

Demersul nu se oprește aici

În 2025, accentul se pune pe reducerea emisiilor provenite de la furnizori (așa-numitul scop 3, care reprezintă 90% din amprentă) și pe promovarea transportului intermodal (camion + tren) pentru distribuția în Europa. În prezent, 14% din amprenta de carbon provine din distribuție.

În plus, Familia Torres va începe în curând să utilizeze cea mai ușoară sticlă de vin de pe piață (300 de grame) pentru a reduce și mai mult emisiile legate de ambalare. În momentul de față, 99% dintre sticlele folosite cântăresc sub 420 de grame.

Merite recunoscute și premiate

Această filozofie a adus companiei recunoașteri importante, precum premiul pentru Cel Mai Sustenabil Producător de Vin din Spania, acordat de BBVA – El Celler de Can Roca în 2024, sau premiul pentru Cel Mai Bun Plan de Tranziție către Net Zero 2050, acordat de Premiile Expansión în 2023.

Familia Torres este și cofondatoare a International Wineries for Climate Action (IWCA), o alianță internațională de peste 170 de crame dedicate luptei împotriva schimbărilor climatice și decarbonizării industriei vitivinicole.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *