Tania Fântână, nutriționist: Despre colegii de serviciu și slăbit

nutritionist, tania fantana, slabit, diete Sursa foto: Pixabay / RyanMcGuire

Puțini oameni ai să găsești pe lumea asta mai interesați de cum mănânci precum colegii tăi. Nici iubitul, părinții sau prietenii nu vor sta să-ți numere fiecare bomboană desfăcută sau fiecare jumătate de kilogram dat jos, ca ei.

Când îți e lumea mai dragă, mai ales vinerea, ei vor cumpăra un șir lung de covrigi cu toate semințele și aromele pământului și îl vor așeza aproape de biroul tău. Apoi, în jurul prânzului, vor comanda pizza pentru toată lumea, face șefu’ cinste. Dacă nu e pizza, atunci vor fi mici de la Cocoșatu, câte patru așa la toată lumea și vreo zece în plus…

În restul zilelor, fiecare o să aducă de acasă plăcinte, sărățele, prăjituri, bomboane raw vegane. Toate făcute cu o seară înainte, proaspete, aromate și perfect ambalate.

În fiecare zi în jurul orei 16:00 un coleg vrednic, probabil același zilnic, se duce la Mega după ceva dulce. O să întrebe firește în tot biroul și o să insiste cu ochii pe tine. Taci tu, dar el știe ce poți așa că nu se grăbește să închidă ușa pe dinafară.

Din când în când o să fie ziua cuiva. Dacă ai norocul să ai biroul într-un open space, săptămânal e ziua cuiva. Pizza și prăjituri, ca să nu ne complicăm.

Altă dată o să primiți bomboane specialități, ocazie unică, de la un coleg ce tocmai a venit dintr-o delegație sau care (și mai bine pentru el) pleacă de tot. Hai că dacă nici acum nu mănânci, chiar ești ciudatul biroului!

Ce nu conștientizăm încă este că un om care slăbește/vrea să slăbească este un om care duce o bătălie cu el însuși. Să te lupți cu tine este cel mai greu. Ești cel mai imprevizibil și dur adversar.

Dacă voi sunteți acei colegi despre care vorbesc eu aici, aș vrea să va rog următoarele:

1. Chiar dacă vedeți că cineva începe să mănânce într-un alt mod, evitați să-l întrebați despre asta. E ca și cum o femeie încearcă să rămână însărcinată și voi o chestionați pe parcurs: „Așa și… ce-ai mai făcut? Cum? De câte ori? Hai să-ți zic ce a mers la mine…”

2. Evitați să le dați soluții ajutătoare. Cu toții am citit despre slăbit, avem persoane în jurul nostru sau acasă care au făcut asta, dar poate colegul în cauză vrea să încerce în alt mod. Poate el chiar crede într-o altă soluție. În cele din urmă, ceea ce crezi este ceea ce-ți dă putere să continui. Bun sau rău, acesta e combustibilul tău și e bine să fi lăsat să mergi până la capăt ca să înțelegi ceva din lupta asta. Nu îi dați voi numele unei alte persoane care l-ar putea ajuta, nu comentați că ar trebui să țină altă dietă.

3. Nu faceți aprecieri privind rezultatul obținut. Dar cât mai slăbești? Cât ai dat jos? În niciun program de remodelare corporală lucrurile nu merg liniar. Sunt momente în care orice ai face lucrurile stau pe loc. Și asta te înnebunește. Oricum pui tu presiune în plus pe tine. O cărămidă în brațe aruncată de un coleg nu o să ajute chiar pe nimeni.

4. Când auzi un foșnet de staniol/pungă de bomboane, nu te uita ca la un afiș cu ultima formă de vibrator. Omul ăla probabil că are o pasă proastă/un moment de slăbiciune și ia o gură din drogul de care vrea să se lase. Lasă-l în pace, taci din gură! Te asigur că în capul lui sunt deja mult prea multe voci.

5. Dacă vreți să serviți pe cineva cu mâncare, oricât de pură, oricât de bio, făcută de Scufița Roșie de la voi de acasă, nu insistați până în pânzele albe să servească. Unul sau două „nu-uri” ar trebui să fie îndeajuns ca să va păstrați „aurul” pentru voi sau să-l dați altcuiva. Nu o lua personal! Dacă cineva îți refuză „merdeneaua”, asta nu înseamnă că te urăște pe viață!

Dacă voi sunteți cei care țin dietă, vreau să vă spun următoarele:

1. Știu că ți se pare o conspirație mondială ocultă că fix când vrei și tu să slăbești se trezește unul să aducă mâncare la nasul tău. Cine ți-a zis ție că dacă tu o să ții dietă o să țină și cei din jur? Nu, ei își văd de viața lor și e foarte bine că e așa. Ce îți pot spune este că mâncarea o să fie mereu în jurul tău. Cum ajungi tu ca mereu să abandonezi ce vrei să începi și să te aliezi lor este ceva ce merită să te întrebi într-o dimineață liniștită, alături de o cană de cafea.

2. Poți spune „Nu”. Chiar poți. Nu o să fii judecat. Nu o să fii renegat. Și oricum dacă în asta constă respectul lor pentru tine, crede-mă că o să-ți fie mai bine dacă scapi de anturajul lor.

3. Înainte de a te apuca de programe de slăbit, repară legătură cu mâncarea. Rupe cumva cordonul acela ombilical, lucrează la impulsivitatea ta. Încearcă să observi, atunci când intri într-o cameră și altceva în afară de mâncarea disponibilă.

4. Poți să slăbești în foarte multe moduri, cu multe feluri de programe de slăbit. Dacă tu ți-ai setat să mergi cu unul anume, atunci trebuie să ai maturitatea și răbdarea necesară pentru a-l duce la capăt. Nu-l abandona la prima senzație de greu. Cu toate o să ajungi în acest punct. Îți promit asta!

5. Nimeni nu îți bagă mâncarea cu forța în gură sau în geantă. Asumă-ți și prostile pe care le faci! Nu da vina pe cei din jur. Pe ei nu ai cum să-i schimbi. Pe tine mai ai o șansă să te schimbi dacă vrei să lucrezi la asta!

Cam astea au fost gândurile mele după ce am lucrat în birouri de tip open space vreo 15 ani. Și acum am amintiri cu colegi care mă strigau din cealaltă parte a biroului să iau un mic / o pizza / o prăjitură.

Îți garantez că tu, ca om matur, poți lua decizii raționale, în cea mai mare parte a timpului cel puțin, chiar dacă în jurul tău întreaga lume petrece în stilul ei. Nu este oare satisfacția mai mare când te simți stăpân pe tine și pe viața ta decât atunci când simți bucuria gustului a ceva bun de moment?

Notă: Tania Fântână este Nutriționist Dietetician la FantanadeSanatate.com. Vezi podcastul G4Media „Fântâna de sănătate”, realizat de autoare.

Sursa foto: Pixabay / RyanMcGuire

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *