Pastele Carbonara, celebrate în Italia / Felul acesta de paste ar fi apărut după Al Doilea Război Mondial, fiind pus în legătură cu prezența soldaților americani în Peninsulă

paste, spaghete, Italia, retete foto: lacucinaitaliana.com

6 aprilie este, în calendarul gastronomic italian, Ziua Națională a Carbonarei. Sărbătoarea a fost instituită în 2017, de Asociația Italiană a Cofetarilor și Producătorilor de Paste (AIDEPI) și Organizația Internațională a Pastelor (IPO). 

Originile pastelor Carbonara nu sunt atât de vechi, pe cât ar părea: site-ul lacucinaitaliana.it susține că ”vârsta” oficială a rețetei ar fi de 70 de ani, explicând că în 1954 (în august, nu în aprilie) a fost publicată, în premieră, în paginile ziarului cu același nume și cu apariție lunară, rețeta sortimentului de paste sărbătorit astăzi de italieni.

Prima menționare publică a pastelor Carbonara datează însă cu patru ani mai devreme, fiind descoperită în paginile ziarului La Stampa: autorul unui articol ocazionat de festivalul religios Festa de’ Noantri din Trastevere (prezent fiind și Papa Pius al XII-lea) a enumerat mai multe restaurante din zonă, incluzând în listă și Ceseretto alla Cisterna, al cărui proprietar i-a întâmpinat pe ofițerii americani cu spaghete carbonara.

Această informație de presă susține legenda cea mai răspândită că pastele Carbonara ar fi rezultat din punerea laolaltă a ouălor și bucății de bacon din rația militară americană cu spaghetele și brânza pecorino oferite de populația civilă italiană. 

Această legendă este concurată de mai multe versiuni, cum ar fi aceea că pastele Carbonara ar aparține mai degrabă bucătăriei minerești (cărbune în italiană = carbone). 

Cert este că în a doua jumătate a sec.XX, referirile la pastele Carbonara se înmulțesc, în mass-media și în cinematografie și desigur, în ghiduri gastronomice, inclusiv în Statele Unite. Pastele Carbonara au devenit ulterior o emblemă gastronomică a Romei, în special, și a Italiei, în general, și au cucerit toate continentele.

Rețeta inițială (cea publicată în La Cucina Italiana, în august 1954), având ca ingrediente: spaghete, șuncă de porc (pancetta), brânză Gruyère (gruviera), un cățel de usturoi, sare și piper a suferit ulterior numeroase modificări, după inspirația bucătarilor și pretențiile clienților. 

foto: lacucinaitaliana.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *