VIDEO „Tinerii de azi pun mai puțin în farfurie decât generațiile de decreței și se informează mai mult despre mâncare, citesc mai întâi recenziile de pe Google” – Octavian Baltac, expert în retail și HoReCa

alimente, calorii, farfurie, tineri Sursa foto: Pexels /

„Tendințele de consum ale românilor în relația cu HoReCa, în pandemie, au avut de suferit. Au revenit românii în restaurante? Nu au revenit? Sunt încă așteptați. Gătesc acasă? Care sunt tendințele actuale?”, l-am întrebat pe Octavian Baltac, expert în retail și HoReCa, speaker în cadrul conferinței „Gustul ideilor profitabile”, organizată de G4Food, marți, 26 martie 2024. 

„Din punctul meu de vedere sunt mai multe tendințe în ceea ce privește comportamentul alimentar al românilor. O parte dintre ei preferă să cumpere produsele gata pentru a fi preparate în bucătărie, să zic curățate complet, și să le gătească acasă. Asta ar fi o tendință”, a răspuns Baltac. 

„O altă tendință este observabilă la generațiile tinere. Eu o urmăresc, de exemplu, pe fiica mea, din generația tinerilor care au 25-26 de ani. Ei sunt diferiți de generația mea de decreței. Ei nu mai mănâncă mult, da, cum mâncăm noi, care vrem să fie farfuria cât mai plină. Ei se informează foarte mult în prealabil, se uită pe recenzii, se uită tot timpul pe Tripadvisor sau pe Google, să vadă ce reviews sunt și dacă scade nota sub 4, gata, nu se mai duc acolo. Deci, o trăsătură a generațiilor tinere ar fi asta, că mănâncă mai puțin”, a explicat consultantul.

alimente tineri calorii
Octavian Baltac (Sursa foto: captură video)

„Cu toate astea, grosul consumatorilor este format din cei cărora le place să le umpli farfuria, să aibă în față porția de 500 – 600 de grame. E drept că va veni o piedică foarte mare pentru acest tip de clienți. Acum ați văzut deja că a apărut obligația de a informa cu privire la numărul de kilocalorii. Unii dintre cârciumari chiar oferă informații în dreptul produsului și te îngrozește când vezi că pizza aia are vreo 1.200 de kilocalorii. Stai să te gândești dacă chiar vrei să o mănânci. Deci asta o să influențeze mult opțiunile alimentare. Bine, nu o fac toți. Nu știu câți ați observat câte meniuri sunt cu kilocaloriile puse în față. De obicei îți pun un QR cod și te duci tu, dar e dificil, nu mai stai să vezi ce e.

Deci sunt mai multe tendințe. De pildă, unii preferă să-și aducă cheful să gătească acasă la ei, să mănânce acasă, mă rog, trebuie să aibă ceva bani pentru treaba asta sau, dimpotrivă, să mănânce în aer liber. Da, se duc frumos întind un cearșaf și își pregătesc ei tot sau vine cheful și le gătește acolo ceva tradițional românesc

Apoi, bucătăria asiatică pare să câștige foarte mult teren. Bucătăria românească, din păcate, nu prea câștigă teren decât așa, punctual, și mă bucur că sunt niște brand-uri puternice aici. Chiar avem ceva pe care să putem clădi, pentru că nu totul vine de afară”, a mai spus invitatul nostru. 

Evenimentul de lansare al G4Food a fost organizat pe 26 martie și a fost susținut de Transavia, Auchan și Lăptăria cu caimac.




Filmare: Inquam Photos

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *