Piazza Duomo din orășelul Alba, în regiunea italiană Piemonte – zonă renumită prin bucătăria sa rafinată și cu ingrediente locale de top, cum ar fi trufele – este un local foarte cunoscut în rândul pasionaților de experiențe gourmet. Este administrat de chef Enrico Crippa, și el un personaj de notorietate printre cunoscători, dar cu o prezență foarte discretă în media mainstrea. Este deținătorul a trei stele Michelin, dobândite pentru activitatea sa de-a lungul anilor în acest local pe care l-a creat de la zero, cu mai mulți ani în urmă.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Mai nou, însă, pe lângă mesele clasice cu meniu à la carte, el a lansat un nou concept, deocamdată inedit. Într-o încăpere adiacentă, eliminând un perete comun cu bucătăria, a fost amenajat un spațiu cu o singură masă, cu 8 locuri, nici mai mult, nici mai puțin. Spațiul comunică direct cu bucătăria, iar cine e așezat la masă poate experimenta în direct cum Crippa gătește, aceasta fiind, totodată, o parte din farmecul formatului: oaspeții pot conversa cu bucătarul, pot schimba păreri în timp real.
Spațiul poate fi rezervat de grupuri de pasionați gourmet pentru ocazii speciale. Pentru rezervarea acestui spațiu intim împreună cu meniul, inclusiv vinurile, și serviciul, se plătește un preț fix: 10.000 de euro. Se numește Studio+ și se poate închiria doar dacă grupul este compus din 8 persoane.
Conceptul vrea să pună în valoare o atmosfera intimă și relaxată, asemănătoare cu cea de acasă, dar în care cineva se ocupă de meniu și servire. Iar meniul este surpriză, la inspirația de moment a celui care îl pregătește. „Aperitivele vor fi toate la comun, de împărțit, în rest vom vedea ce voi avea chef să gătesc în ziua respectivă. Aș putea chiar să îmi fac apariția cu o oală mare. Scopul acestui loc este și acela de a le face clienților cunoscute acele mirosuri din bucătărie pe care doar noi le simțim, dar care nu ajung niciodată la masă: carnea, untul, alunele”, spune Crippa, citat de revista Gambero rosso.
De unde s-a născut ideea
„Ideea mi-a venit dintr-un obicei practicat la mine acasă. Invit adesea prieteni la masă, unii sunt clienți cu care am devenit apropiat. Bucătăria mea e tradițională, cu sobă și o masă unde gătești și mănânci. Oaspeții sunt curioși ce fac. Sunt arome și sunete care nu ajung în farfurie, dar le simți doar în timp ce gătești: sunetul cărnii care se rumenește, mirosul, adaugi un cățel de usturoi, puțină salvie… Sunt lucruri pe care le poți percepe doar în momentul preparării. Și e frumos să-i implici pe cei de față. Oamenii sunt curioși, pun întrebări. Așa că m-am gândit să aduc această magie în restaurant”, povestește cheful italian pentru suplimentul gastronomic Il Gusto.
„Nu e un chef’s table clasic, ci o masă relaxată. Ca atunci când gazda interacționează cu invitații. Cineva se ridică să guste un aperitiv, altcineva vine să vadă ce se mai întâmplă în bucătărie … S-a întâmplat zilele trecute la aniversarea unui prieten ca un invitat să vină să ajute să amestece în risotto. Soția lui, pasionată de bucătărie, a venit în bucătărie să dea o mână de ajutor. Oamenii, după un timp, se destind. Se ridică, aleg un disc și îl ascultat. Apoi merg în cramă, iar unii rămân acolo și o jumătate de oră, degustând înainte să aleagă”, mai spune ideatorul proiectului.
Cum arată meniul momentului
În această perioadă, de exemplu, el propune un bufet de aperitive vegetale, în stil oriental, servite la comun. După care, potrivit explicațiilor lui Enrico Crippa, urmează 2-3 aperitive calde, de obicei pe bază de pește sau sashimi. Apoi un fel principal, un preparat din carne și un desert pe bază de fructe. Urmează cafea făcută în cafetiera moka, în același spirit al atmosferei de acasă, folosind cafea de la o prăjitorie din zonă.
Canapele, muzică, atmosferă de casă, serviciu informal, într-un spațiu care seamănă cu o anexă a locuinței bucătarului.