Cei născuți în epoca analogică își amintesc, poate, de artistul italian Lorenzo Jovanotti, între timp au trecut anii și peste el dar spiritul i-a rămas același. Chiar în ciuda faptului că în ultimii ani a avut de luptat cu consecințele unei triple fracturi de femur în contextul unei căzături de pe bicicletă, pe când se afla la Santo Domingo. A fost operat de urgență, dar ulterior a trebuie să se opereze din nou în Italia pentru că fragmentele de os nu fuseseră puse cap la cap cum ar fi trebuit.
Toate bune și frumoase în final, deși lupta a fost lunga, iar mai nou și-a reluat activitatea. El a postat de curând felul în care preferă să mănânce ouăle, așa cum i le prepară Maria Vittoria Griffoni, cheful său personal care îl urmează și în turnee. Rețeta a devenit în extrem de scurt timp virală pentru că prezintă o metodă complet inedită de a prepara ouăle la cuptor: un fel de nori de albuș, învăluiți într-un strat de gălbenuș. Iată mai jos cum se prepară, merită încercat pentru a descoperi o altă idee pentru ouă la micul dejun, mai ales că nu e deloc complicat. E nevoie doar de ouă, sare și piper și sunt gata în mai puțin de 10 minute. Și mai are un avantaj metoda: iese ceva aparent voluminos și mult, în realitate mâncă un simplu ou.
Ingrediente pentru 4 porții de nori de ou
4 ouă proaspete
sare și piper, după gust
Procedeu
– Separați gălbenușurile de albușuri, având grijă să nu le spargeți. Puneți gălbenușurile într-un bol mic și condimentați-le cu sare și piper, bătându-le ușor. Ouăle trebuie să fie reci de la frigider.
-Bateți albușurile spumă tare, folosind un mixer sau robot de bucătărie la viteză maximă timp de aproximativ 2 minute. Felul în care le batem este punctul-cheie: dacă sunt bătute prea mult, se separă și compoziția nu va rezista la coacere; dacă sunt bătute prea puțin, nu încorporează suficient aer și odată scoase din cuptor implodează, se desumflă, pentru că nu au o structură stabilă. Cu alte cuvinte, trebuie să fie ferme, dar încă lucioase și compacte. Încercați să întoarceți bolul: dacă spuma nu se mișcă, sunt exact cum trebuie.
-Pe o tavă tapetată cu hârtie de copt, ungeți 4 cercuri din gălbenuș bătut, lăsând spațiu între ele. Acestea vor reprezenta o bază, peste care vor veni norișorii de albuș.
-Cu o lingură, puneți câte un morman de albuș bătut deasupra fiecărui cerc, modelându-l chiar în formă de „norișor”. Împărțind compoziția de albuș în 4.
-Cu o pensulă, ungeți ușor exteriorul norișorilor cu restul de gălbenuș bătut – astfel se vor rumeni frumos în cuptor.
-Coaceți în cuptor static preîncălzit la 180°C timp de aproximativ 7 minute. În friteuza cu aer cald, la 170°C timp de 7 minute. Ouăle vor fi coapte, dar încă foarte pufoase și aerate, cu o crustă aurie la exterior.
Se servesc imediat. Niște perfecți nori de ou care merg și pentru prânz sau cină, cu legume sau salată alături.