Multiplele beneficii ale lavandei. Cum poate fi întrebuințată și în bucătărie. Rețeta de magdalene cu lavandă

lavanda, beneficii lavanda, utilizare lavanda in bucatarie, nutritie, retete Sursa foto: Pexels/Pixabay

Lavanda este o plantă cu multiple beneficii în multe domenii. Este cunoscută mai mult pentru beneficiile cosmetice și aromatice sau pentru combaterea dăunătorilor.

Ceaiul de lavandă este și el o opțiune gustoasă și aromată pentru combaterea anxietății, insomniei si depresiei, dar și a problemelor digestive precum meteorismul, flatulența sau indigestia. Lavanda se mai folosește si pentru migrene, dureri de dinți sau articulare, entorse, pentru căderea părului.

Puțini îi cunosc însă utilizările din zona gastronomică. Aroma de lavandă dă o notă de rafinament preparatelor sau deserturilor și poate transforma o rețetă banală într-o farfurie gourmet.

Scurt istoric al lavandei. Tipuri de lavandă

Lavanda, cunoscută și drept levănțică, este o plantă care a apărut în Africa de Nord, dar și în zonele montane din regiunea Mării Mediterane. Descoperitorii săi i-au dat acest nume, care provine din latinescul „lavare” și care înseamnă „a spăla”. Prima oară când lavanda a fost utilizată datează din perioada Egiptului Antic, când uleiul obținut din această plantă se folosea în procesul de mumificare.

Mai târziu, lavanda a devenit un ingredient folosit adesea în produsele de îngrijire corporală în regiuni precum Persia, Roma și Grecia Antică. Locuitorii din aceste zone considerau că planta poate să ajute la purificarea trupului și a minții. Utilizările lavandei sunt astăzi unele nenumărate, specialiștii considerând-o benefică pe mai multe planuri.

Cele mai cunoscute tipuri de lavandă, englezească și franțuzească, se deosebesc în funcție de mirosul puternic și de rezistența la caldură.

În perioada verii timpurii, lavanda franțuzească este înflorită și are o rezistență sporită, până toamna. Aceasta poate atinge o înălțime de 15 cm sau mai mult, iar florile au o culoare violet deschis. Soiul acesta de lavandă mai este cunoscut și sub denumirea de lavandă cu franjuri.

Lavanda englezească înflorește în lunile iunie-august și poate să se dezvolte până la o înălțime între 60 și 90 de centimetri. Este și cel mai apreciat soi, prezentând frunze în nuanțe de gri-verzui, în timp ce florile sunt extrem de parfumate, având nuanțe de violet, albastru închis spre violet, roz deschis sau alb. Planta s-a adaptat și la clima rece și este așadar nelipsită din grădinile britanicilor, de unde îi vine și numele.

Utilizarea ceaiului de lavandă pentru diferite afecțiuni. Cercetările științifice au demonstrat o serie de beneficii potențiale ale lavandei

  • Ameliorarea anxietății și depresiei: Preparatele cu ulei de lavandă destinate administrării orale s-au dovedit a fi utile pentru reducerea stării de neliniște, tulburărilor de somn și pentru îmbunătățirea dispoziției la pacienții cu anxietate.
  • Îmbunătățirea calității somnului: Lavanda ar putea îmbunătăți și calitatea somnului și ameliora insomnia, datorită proprietăților sale calmante.
  • Reducerea simptomelor sindromului premenstrual: În faza premenstruală, multe femei de vârstă reproductivă se confruntă cu diferite simptome, cum ar fi schimbări bruște de dispoziție sau iritabilitate. Aromaterapia cu lavandă ar putea fi utilă pentru gestionarea manifestărilor emoționale ale acestui sindrom.
  • Ameliorarea afecțiunilor cutanate: Utilizarea uleiului esențial de lavandă ar putea ameliora afecțiuni dermatologice, precum infecțiile fungice, eczemele, psoriazisul, dermatita. În plus, în cazul rănilor cutanate, aplicarea topică a uleiului esențial de lavandă promovează regenerarea, producția de colagen și grăbește vindecarea.
  • Stimularea creșterii părului: Studiile pe animale au arătat că uleiul esențial de lavandă poate stimula creșterea părului, după o aplicare de 4 săptămâni.

Utilizări în zona gastronomică

Pe lângă ”banalele” siropuri sau înghețate de lavandă, această plantă este utilizată cu succes în prepararea cremelor, soluțiilor infuzate, a gelatinelor. Există rețete de cheesecake cu lavandă cu un gust dumnezeiesc. Torturile cu creme și inserturi de lavandă reprezintă întotdeuna o reușită gastronomică. Poți pune lavandă în orice prăjitură pentru a o aromatiza (similar esențelor de vanilie, rom sau cojilor de citrice). Crema de zahăr ars cu lavandă este o specialitate extrem de rafinată. Dulcețurile sau crumble-urile de caise pot fi și ele aromatizate cu lavandă.

Pentru un desert rapid și rafinat puteși încerca rețeta de magdalene cu lavandă și lămâie.

Ingrediente:

100 de grame de zahăr

100 de grame de făină

100 de grame de unt topit

1 praf sare

1 linguriță cu vârf flori de lavandă

după gust coajă rasă de la 1 lămâie

2 ouă

Instrucțiuni:

Se amestecă ouăle întregi cu zahărul până își dublează volumul, se adaugă apoi coaja de lămâie, florile de lavandă, sarea se amestecă. Se adaugă untul topit și făina și se omogenizează bine. Se umplu formele de magdalene cu compoziția. Se coc în cuptorul preîncălzit la 190 de grade C. Se lasă 10 minute să se răcească se scot din forme și se pudrează cu zahăr pudră.

Poftă bună!

Sursa foto: Pexels/Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *