Motivul pentru care ar trebui să fii foarte atent când alegi să bei laptele crud/Deși se crede că are mai multe beneficii, riscurile de îmbolnăvire sunt pe măsură/Specialiștii îl consideră „cel mai riscant”

Laptele crud poate fi periculos Foto: Dreamstime

Dietele bazate pe alimente crude devin tot mai populare în spațiul alimentar și al sănătății pe rețelele sociale. Cea mai răspândită versiune a acestei diete implică consumul de alimente crude și neprocesate. Și da, aceasta include laptele crud, nepasteurizat, spune eatingwell.

„Experții” de pe internet susțin că laptele crud are mai multe beneficii decât cel pasteurizat. Totuși, specialiștii abilitați să emită păreri desființează acest mit. Veți primi aceleași substanțe nutritive din laptele pasteurizat ca și din cel crud, nepasteurizat. Acestea includ beneficii dovedite ale laptelui pentru sănătatea oaselor, inimii, creierului și multe altele.

Principala preocupare a specialiștilor este dacă laptele crud este sigur pentru consum, având în vedere că nu a fost pasteurizat pentru a elimina bacteriile dăunătoare. Iată ce trebuie să știți dacă sunteți interesat de această tendință și ce trebuie să aveți în vedere înainte de a face această schimbare.

Vezi detalii

Riscurile consumului de lapte crud

Conform Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), laptele crud poate conține bacterii dăunătoare din cauza lipsei pasteurizării. Acestea pot include bacterii responsabile de boli alimentare, precum E. coli, Listeria, Salmonella și altele. Simptomele comune ale acestor infecții includ diaree, crampe stomacale, greață și vărsături. Adulții peste 65 de ani, copiii mai mici de 5 ani, persoanele cu un sistem imunitar compromis și femeile însărcinate pot experimenta simptome mai severe.

CDC clasifică laptele crud drept unul dintre cele mai „riscante” alimente. Acesta poate cauza boli grave, inclusiv sindromul Guillain-Barré (care poate duce la paralizie) și sindromul hemolitic-uremic. Aceasta este o boală rară, dar amenințătoare de viață, care poate provoca insuficiență renală sau accident vascular cerebral.

Și, deși poate părea că este sigur dacă știți de unde provine, riscul rămâne același chiar și atunci când sursa este o fermă locală.

„Laptele crud se poate contamina în multe feluri,” scrie CDC. „Animalele sănătoase pot transporta germeni care sunt dăunători oamenilor. Germenii din excrementele acestor animale pot ajunge în laptele crud și îl pot contamina. Practicile de siguranță pot reduce șansa contaminării laptelui crud, dar nu o pot elimina complet.”

CDC, Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA), Academia Americană de Pediatrie și alte organizații de renume recomandă cu tărie consumul exclusiv de lapte pasteurizat. Laptele care a fost îmbuteliat, sigilat și refrigerat după pasteurizare este foarte puțin probabil să conțină germeni dăunători care pot cauza boli.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *