Ai observat pete portocalii ciudate pe frunzele de salată romaine? Nu te grăbi să o arunci! Specialiștii consultați de publicația Delish explică ce înseamnă acest fenomen, cum apare și dacă salata mai este sigură pentru consum.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Ce sunt petele portocalii de pe salată?
Petele portocalii de pe salată seamănă puțin cu rugina. Dar nu-ți face griji, pentru rugina adevărată nu are nicio legătură cu acest fenomen.
Dar cum apare această pată pe suprafața salatei? Potrivit specialiștilor Marita Cantwell și Trevor Suslow de la Departamentul de Științe Vegetale al Universității UC Davis, de vină este compusul numit etilenă. Acest gaz este folosit de unele fructe și legume pentru a accelera procesul de coacere. Etilena este ceea ce înmoaie avocado-ul și face bananele să devină maro.
Dar pentru produsele mai delicate, cum e salata, etilena poate declanșa o reacție chimică ce le face să arate mai puțin apetisant. Cantwell și Suslow explică faptul că expunerea la etilenă duce la producerea de acizi fenolici și la apariția de pigmenți maroniu-portocalii pe salată. Acest proces este accelerat dacă salata este ambalată în recipiente închise, cum ar fi cutii de plastic sau pungi sigilate.
Este salata cu pete ruginii sigură pentru consum?
Petele portocaliu-închis de pe salată pot părea suspecte, dar asta nu înseamnă că trebuie evitate. Salata cu pătare rugoasă este complet sigură pentru consum. Indiferent cât de ciudat arată, această decolorare este doar un defect vizual. Atâta timp cât nu există alte semne de avertizare (cum ar fi o textură mucilaginoasă sau un miros neplăcut), o poți consuma fără probleme.
Sfat: Spală bine salata, înainte de consum, și nu o depozita lângă, mere, banane sau pepene galben
Totuși, este important să speli întotdeauna salata foarte bine înainte de a o folosi – chiar dacă este etichetată ca „pre-spălată”. Poate fi totuși contaminată cu bacterii sau germeni în timpul ambalării, transportului sau stocării pe rafturile magazinelor.
Dacă vrei să previi agravarea petelor ruginii, Cantwell și Suslow recomandă să păstrezi salata departe de fructele și legumele care emit multă etilenă (precum merele, avocado, bananele și pepenele galben).