Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a transmis un mesaj clar și ferm în cadrul reuniunii Consiliului Agricultură și Pescuit (AGRIFISH), de la Bruxelles: Uniunea Europeană trebuie să acționeze solidar și concret pentru a-i proteja pe fermierii afectați de impactul importurilor agricole din Ucraina.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
„Faptul că ne reunim în acest format și reprezentăm sectorul agricol al țărilor noastre ne obligă să acționăm concret și solidar. Nu mai este suficient să luăm notă de preocupări. Este momentul să formulăm măsuri clare pentru a proteja sectoarele noastre agricole cele mai grav afectate.”
Fond de criză pentru agricultori, nu promisiuni!
Ministrul agriculturii a pledat pentru înființarea unui fond de criză dedicat producătorilor agricoli din UE, subliniind că acest mecanism ar trebui să fie accesibil, rapid și proporțional cu pierderile reale din teren, mai ales în regiunile de frontieră cele mai expuse:
„Am propus înființarea unui fond de criză dedicat protejării producătorilor agricoli din UE, care să compenseze pierderile cauzate de importurile excesive din Ucraina. Acest fond trebuie să fie accesibil, rapid și adaptat impactului real din teren.”
„România nu cere privilegii, ci tratamente echitabile și măsuri proporționale cu impactul suferit. Dacă dorim ca piața unică să rămână funcțională, atunci trebuie să integrăm aceste măsuri de protecție direct în acordul revizuit.”
Sprijin pentru ajustarea Acordului comercial UE-Ucraina
România susține, fără rezerve, declarația comună privind aspectele agricole ale modificării Acordului de comerț liber între Uniunea Europeană și Ucraina, insistând pe echilibru și protecție pentru fermierii europeni.
„Așa cum am spus în cadrul precedentelor intervenții în cadrul acestui Consiliu, este datoria noastră să ne protejăm fermierii și să luăm toate măsurile pentru a ne asigura că pot continua să producă. Doar astfel ne putem proteja securitatea alimentară.”
„ Trebuie să trecem de la discuții la fapte”
Florin Barbu a îndemnat la responsabilitate comună și la depășirea fazei de simple dezbateri:
„Le-am transmis colegilor mei, prezenți la reuniunea AGRIFISH, că trebuie să trecem de la discuții la fapte și să luăm măsuri concrete pentru protejarea sectoarelor agricole grav afectate.”
„România nu cere privilegii, ci măsuri echitabile pentru că, noi toți îi reprezentăm pe fermierii din țările Uniunii Europene și avem datoria să avem grijă de ai noștri! Dacă dorim ca piața unică să rămână funcțională, atunci trebuie să integram aceste măsuri de protecție direct in acordul revizuit.”
Declarațiile vin în contextul în care fermierii din mai multe state membre ale UE, inclusiv România, Polonia și Bulgaria, au semnalat dezechilibre majore provocate de fluxurile comerciale necontrolate de produse agricole din Ucraina. Pentru România, impactul este resimțit în special în sectorul cerealier, al procesării laptelui și al fermelor de familie, aflate sub presiunea prețurilor mici.