Din cauza costurilor prohibitive, micii fermieri nu au acces la sistemele big data, care încep să determine schimbări majore în sectorul agrifood

micii-antreprenori-agrifood-nu-au-acces-la-big-data-si-noile-tehnologii-din-cauza-costurilor foto: freepik.com

Utilizarea noilor tehnologii ale informației și noilor sisteme de comunicații rapide, a sistemelor big data și a inteligenței artificiale devine din ce în ce mai importantă și pentru întreprinderile agricole. În contextul incertitudinilor și volatilității crescute ale piețelor, al crizei climatice și geopolitice, accesul rapid la informații devine un factor de producție fundamental. Însă adesea acest acces este contra cost: îmbunătățirea sa și, acolo unde este posibil, asigurarea accesului public la ele, ar trebui să fie o prioritate a politicii UE pentru a proteja fermierii în acest nou context.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Acesta este, pe scurt, mesajul unui studiu realizat de Areté, companie italiană de consultanță specializată în agribusiness, pentru Comisia Europeană, cu privire la tehnologiile informației și comunicației aplicate sectorului agroalimentar, relatează cotidianul economic Il Sole 24 Ore.

Este vorba despre primul și singurul studiu de anvergură până acum în ceea ce privește potențialul noilor tehnologii, al big data și al inteligenței artificiale în vederea îmbunătățirii actualului sistem de informare al UE asupra piețelor de desfacere. Studiul, realizat în colaborare cu S&P Global Commodity Insights, Ecorys, Universitatea din Wageningen și compania de consultanță Cogea, a inclus cele 27 de state membre ale UE, plus SUA, Canada, Australia și Regatul Unit, cu scopul de a identifica sistemele cu cel mai mare potențial, în vederea construirii unui sistem care să servească UE și operatorii săi.

Accesul la informații costă, iar micii fermieri nu și le permit

Pe lângă Eurostat, Comisia Europeană furnizează date despre sectorul agroalimentar și piețele conexe prin Agri-food Data Portal și printr-o serie de observatoare dedicate piețelor specifice. Aceste sisteme sunt publice, iar 90% dintre utilizatori le consideră per ansamblu fiabile – chiar dacă nu sunt întotdeauna actualizate cu frecvența și viteza necesare.

Din anchetă reiese că 41,5% dintre întreprinderi folosesc furnizori privați de date de piață ca sursă de informații. Problema este că fermieri și IMM-urile nu dispun adesea de resursele financiare necesare pentru a accesa pachete de date care se bazează pe soluții tehnologice avansate. Totuși, tocmai unele dintre aceste informații disponibile doar contra cost – cum ar fi prețurile anumitor tipuri de produse, inclusiv inputurile agricole – sunt deosebit de importante pentru acești actori economici, mai ales în perioade de criză, așa cum s-a văzut în timpul pandemiei sau al războiului din Ucraina.

De aceea, subliniază studiul, furnizarea acestor date de către UE ar putea contribui la reducerea decalajului informațional și la creșterea rezilienței sectorului.

În final, studiul evidențiază și beneficiile concrete ale noilor tehnologii TIC asupra producțiilor agricole (randamentului culturilor), logisticii și vânzărilor cu amănuntul, încheind cu o recomandare fermă: aplicărea cu prioritate a regulilor existente privind transparența pieței agroalimentare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *