O dietă iubită de influenceri și celebrități, inclusiv de gigantul podcasturilor Joe Rogan, ar putea declanșa o boală renală gravă, au avertizat medicii din Statele Unite, potrivit dailymail.co.uk.
Rețelele sociale sunt pline de conturi care promovează dieta carnivoră, ce presupune ca susținătorii ei să consume, în principal, sau doar alimente de origine animală, cum ar fi friptura, ouăle și untul.
Susținătorii ei afirmă că au observat o gamă largă de beneficii pentru sănătate, inclusiv pierderea în greutate și ameliorarea simptomelor digestive, prin adoptarea acestei diete.
Medicii avertizează: Dieta carnivoră crește riscul de pietre la rinichi
Medicii de la Școala de Medicină a Universității Indiana au avertizat, acum, că dieta ar putea duce la un risc crescut de pietre la rinichi, – aglomerări de tip piatră în rinichi, ce se formează din produsele reziduale în exces și care generează dureri mari.
În unele cazuri, pietrele mari blochează fluxul de urină din corp, ducând la infecții potențial letale și risc de septicemie.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Avertizarea medicilor a fost provocată de un caz recent al unui pacient care a adoptat dietă, după ce a aflat despre aceasta pe YouTube, și a suferit complicații majore.
Într-un articol publicat în The American Journal of Clinical Nutrition, aceștia au menționat că bărbatul de 68 de ani a pierdut aproape 13 kg în greutate, consumând doar carne.
Totuși, testele efectuate un an după ce a început dieta au arătat că organismul său se afla în stadiile incipiente de formare a cristalelor dureroase.
Carnea este o sursă excelentă de proteine dar, în exces, poate dăuna
Serviciul Național de Sănătate din Marea Britanie (NHS) afirmă că, deși, carnea este o sursă bună de proteine de care corpul are nevoie pentru a menține și construi mușchi și poate furniza, de asemenea, vitamine și minerale importante, cum ar fi fierul, zincul și vitaminele B, nu trebuie consumată în exces.
O analiză a relevat că bărbatul prezenta un risc crescut pentru toate cele trei tipuri de pietre renale majore, cele formate din oxalat de calciu, fosfat de calciu și acid uric, iar acestea erau acum la “niveluri compatibile cu o creștere a pietrelor.”
Medicii au spus că l-au convins, în cele din urmă, pe pacient să renunțe la dieta carnivoră. De asemenea, i-au fost administrate medicamente pentru a-l ajuta să lupte cu guta, un tip de artrită, pe care acesta încerca să o trateze tocmai prin această dietă extremă.
Dieta carnivoră creează un mediu optim pentru formarea pietrelor la rinichi
Un an după ce a renunțat la dietă, medicii au raportat că pacientul scăpase de pietre renale.
Comentând despre acest caz, aceștia au spus că subliniază riscurile potențiale ale dietei carnivore pentru formarea pietrelor renale.
„Studiile de urină ale acestui pacient demonstrează pericolele posibile ale dietei carnivore”, au spus aceștia. „Datorită creșterii proteinei animale, excluderii produselor lactate și eliminării fructelor și legumelor, dieta creează un mediu optim pentru dezvoltarea tuturor tipurilor de pietre”, au mai precizat specialiștii
Aceștia au adăugat: „Lipsa de literatură despre siguranța și eficacitatea acestor diete de modă ar trebui să fie un motiv de îngrijorare pentru medici. Apariția rețelelor sociale și utilizarea acestora pentru informații de sănătate vor face din dietele de modă o problemă tot mai mare.”
Medicii au spus că dovezile arată că un consum excesiv de carne contribuie la formarea pietrelor renale prin creșterea nivelurilor de acid uric în organism.
„Mediul acid” ajută produsele reziduale să cristalizeze, au precizat aceștia.
Netratate, pietrele la rinichi pot genera complicații grave, unele cu potențial letal
Medicii au adăugat că studiile recente sugerează că o dietă bogată în fibre, care include carbohidrați, pe care carnivorii îi evită, ajută la hrănirea bacteriilor din intestin care pot împiedica formarea pietrelor renale.
Pietrele renale sunt considerate o afecțiune relativ comună, afectând aproximativ una din 10 persoane din Regatul Unit.
Acestea sunt mai frecvente în rândul bărbaților decât al femeilor și sunt de obicei diagnosticate la pacienți cu vârste între 30 și 60 de ani.
Multe pietre renale sunt eliminate prin urină fără ca pacienții să le observe.
Dacă provoacă durere, de obicei pot fi tratate ușor prin medicamente sau printr-o serie de proceduri diferite.
Dar dacă sunt lăsate netratate pentru o perioadă lungă de timp, ele pot provoca complicații grave, crescând semnificativ riscul de infecții potențial letale.
Pericolele dietei carnivore, susținute de cercetări
Dietele carnivore au câștigat popularitate în ultimii ani, cu clipuri despre subiect, care au atras peste un miliard de vizualizări pe TikTok.
Interesul pentru dietă a fost, partial, alimentat de susținători precum Joe Rogan și Jordan Peterson, care spun că aceasta le-a îmbunătățit abilitățile mentale și fizice. Cu toate acestea, pe măsură ce popularitatea a crescut, și cercetările care avertizează asupra potențialelor pericole au sporit.
Un studiu din 2023 a constatat că persoanele care consumă doar două porții de carne pe săptămână au un risc crescut de a dezvolta diabet de tip 2.
Cercetările de la Universitatea Harvard, bazate pe date de la peste 200.000 de persoane urmăriți timp de aproape 40 de ani, au arătat că cei care consumau cea mai multă carne roșie aveau un risc cu 62% mai mare comparativ cu cei care consumau cel mai puțin.
Și cercetările de la Universitatea Oxford au constatat că un consum crescut de carne roșie sporește riscul de boli de inimă cu 18% pentru fiecare 50 de grame suplimentare consumate zilnic.
Un caz înfricoșător a arătat chiar că un bărbat aflat pe dieta carnivoră a suferit niveluri de colesterol atât de mari încât substanța grasă a început să se scurgă din mâinile sale.
Experții au avertizat, de asemenea, că cei care își limitează dieta doar la carne ar putea fi la risc crescut pentru afecțiuni precum scorbutul și chiar cancer, din cauza lipsei de vitamina C și fibre.
Dieta carnivoră poate spori și riscul unor forme de cancer
Cancer Research UK estimează că aproximativ una din patru dintre cele 45.000 de cazuri de cancer colorectal diagnosticate în fiecare an în Marea Britanie este cauzată de lipsa de fibre.
Totuși, unii experți contestă unele dintre concluziile studiilor despre pericolele consumului excesiv de carne.
Aceștia subliniază că multe cercetări nu fac distincția între impactul cărnii procesate, cum ar fi cârnații și burgerii, și tăieturile mai puțin procesate, cum ar fi friptura.
Majoritatea experților recomandă adoptarea unei diete echilibrate, care să includă produse animale sănătoase, cum ar fi tăieturi de carne slabe, lactate și ouă, alături de multe fructe și legume și carbohidrați din cereale integrale.