Un brand românesc de ulei de măsline făcut în Grecia a obținut cele mai mari medalii la concursurile de la Atena și Londra și medalie de aur la Berlin

Ulei măsline Eliada, brand românesc Sursa foto: Eliada

Un brand românesc de ulei de măsline făcut în Grecia a obținut cele mai mari distincții la unele dintre cele mai prestigioase competiții internaționale dedicate uleiului de măsline. Elixir, noul ulei al celor de la Eliada, a fost recompensat cu Dublu Aur la Athena International Olive Oil Competition, unul dintre cele mai importante concursuri din domeniu, organizat chiar în Grecia. Recent, același ulei a câștigat și Medalie de Aur la un concurs similar din Berlin. Cu doar două zile în urmă, Eliada Premium, un alt ulei din gama lor, a fost distins cu Medalie de Platină la Londra, conform unui comunicat de presă.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Eliada este un brand românesc de ulei extravirgin de măsline grecesc, fondat de Camelia și Cătălin Adam din Craiova. Și în anii anteriori, uleiurile lor (fie sub brand propriu, fie sub eticheta procesatorului) au fost premiate la competiții de prestigiu din Londra, Tokyo, New York, Berlin și Atena.

Ulei măsline Eliada, brand românesc
Sursa foto: Eliada

La primele participări, au fost respinși de organizatori, care nu înțelegeau cum un ulei de măsline grecesc poate veni din România. Însă apartenența României la Uniunea Europeană le-a permis antreprenorilor să își dezvolte afacerea în spațiul comunitar, păstrând totodată identitatea românească. Astfel, brandul Eliada este autohton, iar antreprenorii olteni plătesc taxe în România.

„După ani de zile în care am adus din Grecia ulei bun de măsline pentru noi și prietenii noștri, ne-am gândit să pornim o afacere cu ulei extravirgin de măsline de calitate. Ne-au ajutat pasiunea pentru Grecia dar și, de ce să nu recunosc, prietenii și norocul. Ne-am creat propriul brand, înregistrat acum la nivel european, iar sub acest brand ne-am definit propriile uleiuri. Toate uleiurile de măsline Eliada sunt extravirgine, extrase la rece, sub 27 de grade. Sunt uleiuri unice, create pentru noi de tehnologi pricepuți, în mori de ultimă generație și de master blender-i cu experiență. Suntem mândri că putem pune la dispoziția românilor ulei de calitate pentru sănătate. Că uleiurile noastre sunt bune, o dovedesc tocmai concursurile internaționale la care participăm. Concurează, practic, cu cele mai bune uleiuri din lume, produse de firme cu tradiție și se situează printre ele”, a declarat Cătălin Adam.

Athena International Olive Oil Competition este unul dintre cele mai importante concursuri mondiale de profil, organizat în Grecia, una dintre cele mai mari țări producătoare de ulei de măsline. Anul trecut, Eliada Premium a fost distins cu Medalie de Aur și cu premiul special pentru cel mai bun ulei din soiul de măsline Halkidikis înscris în concurs. Anul acesta, familia Adam a mizat și pe diversificarea portofoliului, strategie care s-a dovedit câștigătoare.

„Apreciez extrem de mult uleiurile de măsline obținute în nordul Greciei. Măslinele de acolo au potențial mare pentru a produce uleiuri de măsline de calitate. De aceea, lucrăm în permanență cu aceste măsline. Și anul acesta am obținut uleiuri bune în nord, apreciate atât de specialiști cât și de consumatori. Vorbim aici de cele două uleiuri extravirgine care au deja istoric, Eliada Gold și Eliada Premium. Eliada Gold este un blend de uleiuri din măsline obținute din trei soiuri, Hondroelia (Halkidikis), Koroneiki și Megaritiki, versatil și adaptabil tuturor gusturilor. Anul acesta a primit Medalia de Aur la concursul internațional Berlin GOOA. Eliada Premium este un ulei monocultivar, cu aromă puternică, proaspătă, obținut din măsline Hondoelia, culese timpuriu, care a fost distins anul acesta cu Medalie de Platină la concursul internațional London IOOC. În octombrie anul trecut, am aflat de la consultanții noștri că există anumite zone în sudul Greciei unde urma să se obțină o producție de măsline de calitate ridicată. Am mizat pe această informație, am găsit o moară cu tradiție și astfel a apărut Eliada Elixir, un ulei pe care îl așteptam de mult. E un blend de uleiuri din soiurile Koroneiki și Olympia, cultivate în zona Archea Olympia, locul în care în antichitate se organizau Jocurile Olimpice, cu aromă și gust puternice și conținut mare de polifenoli benefici sănătății. Cu acest ulei, anul acesta am obținut Medalia Dublu Aur la Athena IOOC, cea mai importantă medalie care se poate obține la acest concurs. Una dintre aspirațiile noastre este să obținem câte un ulei premiat din fiecare zonă importantă Greciei”, a mai spus Cătălin Adam.

Ulei măsline Eliada, brand românesc
Sursa foto: Eliada

Uleiurile Eliada sunt concepute atât pentru consum casnic, cât și pentru segmentul HoReCa.

„Către HORECA adresăm două tipuri de ulei extravirgin: uleiul folosit la bucătărie și uleiul pentru pus pe mese, în oliviere. Uleiul de bucătărie este un ulei cu o aromă mai suavă, mai pală, pentru a nu interfera prea mult cu gustul ingredientelor și a permite bucătarului să se exprime după cum dorește. Vine ambalat la 5 litri într-un ambalaj special, de tip pouch, confecționat dintr-un material sandwich tristratificat, perfect reciclabil. Este un ambalaj flexibil, care permite scurgerea prin partea de jos, împiedicând deci pătrunderea aerului. Pentru mese, recomandăm uleiul cu marca Gold, ambalat în sticlă de 250 ml, cu o aromă perfect echilibrată, ulei versatil care se adaptează atât salatelor, cât și preparatelor din carne și pește. Acest ulei a fost distins cu Medalia de Aur la Concursul Internațional Berlin GOOA 2025”, a declarat antreprenorul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *