Matcha sau cafea/Ce au în comun, ce au diferit/Avantajele și dezavantajele fiecăreia dintre ele

Matcha sau cafea, care e mai bună Foto: Dreamstime

Matcha este un tip de ceai verde japonez sub formă de pudră, a cărui popularitate a crescut recent la nivel mondial, notează healthline. Cafeaua este deja una dintre băuturile cel mai des consumate din lume.  Despre matcha se spune că ar aduce multe beneficii sănătății, dar să vedem ce am alege, matcha sau cafea.

Comparația nutrienților

Atât cafeaua, cât și matcha conțin calorii minime atunci când sunt preparate fără ingrediente adăugate precum lapte, zahăr, smântână sau siropuri aromate. O ceașcă standard de matcha se prepară amestecând 1 linguriță (aproximativ 2 grame) de pulbere cu 60 ml de apă fierbinte, în timp ce cafeaua la ibric este de obicei preparată cu 2 lingurițe de cafea la 160 ml de apă fierbinte.

Iată comparația nutrițională între o porție standard a fiecărei băuturi:

Cafea  Matcha
Calorii 2 5
Carbohidrați 0 grame 1 gram
Zahăr 0 grame 0 grame
Fibre 0 grame 0 grame
Proteine 0.3 grame 1 gram
Grăsimi 0.5 grame 0 grame

În plus, cafeaua conține aproximativ 96 mg de cofeină pe ceașcă de 240 ml), în timp ce matcha conține 19–44 mg pe gram – echivalentul a 38–88 mg per porție de 60 ml, dacă este preparată în mod standard.

Varietatea mare a conținutului de cofeină din matcha are de-a face cu cantitatea de pulbere, varietatea și prospețimea frunzelor folosite pentru a face pulberea, temperatura apei și timpul de preparare. Ambele băuturi au un gust amar. Aroma Matcha este descrisă ca fiind ierboasă sau cu gust de pământ, în timp ce cafeaua este renumită pentru aroma și aroma prăjită și uneori de nucă sau ciocolată.

Beneficii comune

Matcha sau cafea, ambele sunt cunoscute pentru multiplele lor efecte benefice sănătății.

Pot ajuta la slăbit

Cofeina din matcha și din cafea vă poate ajuta să pierdeți în greutate prin activarea țesutului adipos maro – sau grăsimea brună – și creșterea consumului de energie și oxidarea grăsimilor.

Se spune că grăsimea brună protejează împotriva acumulării de grăsime în corp, deoarece este capabilă să genereze căldură și să metabolizeze nutrienți precum glucoza și grăsimea. De fapt, mai multe studii, dintre care unele sunt mai vechi, sugerează că cofeina poate crește rata metabolică cu până la 13% timp de aproximativ 3 ore.

Pe lângă cofeină, cafeaua conține acid clorogenic (CGA), iar matcha este bogat în galat de epigalocatechină (EGCG). Atât CGA, cât și EGCG au fost studiate pentru potențialul lor de a ajuta la pierderea în greutate. Studiile pe animale sugerează că CGA poate afecta hormonii legați de obezitate, fiind posibil să ajute la reducerea greutății corporale, acumularea de grăsime și a nivelurilor de trigliceride și colesterol. În mod similar, studiile pe animale despre EGCG arată că acest compus promovează pierderea în greutate prin inhibarea formării grăsimilor și activând descompunerea acesteia.

Sunt bogate în antioxidanți care luptă împotriva cancerului

Antioxidanții sunt compuși benefici care atenuează efectele nocive ale stresului oxidativ în corp, care altfel poate duce la apariția și progresia diferitelor boli, inclusiv cancerul.

Polifenolii sunt un grup de antioxidanți puternici care se găsesc în fructe, legume, cafea și ceai. EGCG și CGA sunt componentele majore ale polifenolilor de ceai verde și, respectiv, de cafea. EGCG poate preveni creșterea și răspândirea tumorilor, poate limita formarea anumitor vase de sânge care hrănesc tumorile și poate promova moartea celulelor canceroase. În mod similar, CGA poate proteja împotriva cancerului oral, esofagian, gastric, colorectal și hepatic prin suprimarea creșterii tumorii.

În plus, matcha este bogat în rutină, vitamina C și clorofilă, ceea ce îi conferă culoarea verde caracteristică, iar cafeaua conține cafestol și kahweol, toate având proprietăți antioxidante.

Pot proteja sănătatea inimii

Diferiți compuși găsiți în matcha și cafea pot ajuta la reducerea factorilor multipli de risc pentru bolile de inimă. Pentru început, conținutul lor de polifenoli poate reduce agregarea trombocitelor, ceea ce poate ajuta la prevenirea înfundării arterelor și la reducerea riscului de atac de cord. Polifenolii promovează, de asemenea, relaxarea vaselor de sânge, ajutând la reducerea tensiunii arteriale crescute. În plus, EGCG găsit în ceaiul verde poate scădea tensiunea arterială și poate reduce colesterolul total și LDL (rău) și nivelul trigliceridelor prin blocarea absorbției grăsimilor din intestin.

Cu toate acestea, rețineți că, deși cafeaua este bogată în polifenoli care aduc beneficii sănătății inimii, cafestol și kahweol din cafeaua nefiltrată pot crește nivelul de colesterol total și LDL (rău) și trigliceride.

Alte beneficii comune

Matcha sau cafea, ambele îmbunătățesc dispoziția și funcția creierului. Cofeina din ambele băuturi și L-teanina și EGCG din matcha pot îmbunătăți starea de spirit, atenția, memoria și timpii de reacție.

Îmbunătățesc sănătatea ficatului. Consumul de ceai verde și cafea a fost asociat cu un risc mai scăzut de boli hepatice grase și ciroză hepatică și fibroză

Principalele diferențe

Ambele băuturi vă pot oferi un plus de energie, deși o fac diferit.

Cafeaua este cunoscută pentru că oferă o energie instantanee care reduce somnolența și oboseala. Acest lucru se întâmplă deoarece corpul absoarbe rapid până la 99% din cofeină, ceea ce înseamnă că compusul poate atinge niveluri maxime de concentrație în sânge imediat după 15 minute după consum.

Odată absorbită, cofeina poate traversa bariera creierului și poate bloca receptorii adenozinei – un compus cu proprietăți de stimulare a somnului – care vă poate ajuta să vă mențineți treaz.

În mod similar, matcha conține cofeină. Cu toate acestea, această băutură vă poate stimula energia într-un ritm mai lent decât cafeaua.

Matcha conține, de asemenea, L-teanină, un aminoacid găsit în planta de ceai verde. Acesta poate reduce stresul prin creșterea undelor alfa din creier. La fel ca și cofeina, L-teanina traversează bariera creierului și poate atinge niveluri de concentrare maxime în 30 de minute.

Atunci când este combinată cu cofeina, L-teanina poate reduce oboseala în timp ce crește senzația de vigilență

Avantajele matcha

Pe lângă beneficiile menționate anterior, unele dintre avantajele matcha includ:

Promovează relaxarea

După cum am menționat, prin creșterea undelor alfa din creier, L-teanina relaxează mintea fără a provoca senzații de somnolență.

Promovează sănătatea orală

Spre deosebire de cafea, matcha poate îmbunătăți sănătatea orală, care este strâns legată de sănătatea generală.

Este mai ușor de facut

Tot ce trebuie să faceți pentru a pregăti o cană de matcha este să adăugați apă fierbinte în pudra de matcha și să amestecați. Nu este nevoie de echipament special.

Dezavantajele matcha

Iată câteva dintre potențialele dezavantaje ale matcha:

Este mai scumpă

Deși prețurile variază în funcție de calitate, matcha tinde să fie mai scump decât cafeaua.

Risc de toxicitate hepatică

Consumul de doze mari de EGCG și alți polifenoli matcha poate duce la leziuni hepatice. Totuși, sunt necesare mai multe cercetări.

Risc de contaminare

Deoarece matcha este făcut din frunze de ceai verde pulverizate, există riscul de a consuma frunze contaminate cu metale grele, cum ar fi plumbul și arsenul.

Avantajele cafelei

Cafeaua are câteva avantaje suplimentare:

E mai puțin costisitoare

Din nou, asta depinde de calitatea sa, dar în general, cafeaua este mai ieftină decât matcha.

Poate reduce riscul de diabet de tip 2.

Atât cafeaua cu cofeină, cât și cea decofeinizată pot îmbunătăți markerii diabetului de tip 2. De asemenea, pot reduce incidența acestuia cu până la 12% pentru fiecare 2 căni consumate pe zi.

Este foarte disponibilă

Puteți găsi cu ușurință o cafenea oriunde mergeți. Alternativ, puteți cumpăra o ceașcă de cafea în restaurante, supermarketuri sau chiar puteți cumpăra alternative gata de băut.

Dezavantajele cafelei

Ca și matcha, cafeaua are dezavantajele sale:

Poate crea dependență

Cofeina este un medicament care stimulează sistemul nervos central. Dacă beți prea multă cafea, asta poate duce la tulburări de consum de cofeină sau dependență.

Poate avea efecte secundare nedorite

Unii oameni experimentează reacții neplăcute, cum ar fi insomnie, nervozitate, ritm cardiac crescut, dureri de cap și anxietate atunci când beau cafea sau încetează să o mai consume.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *