„50 de vinuri și preparate din România”, un volum în trei limbi, lansat miercuri la Palatul CEC. Este semnat de Marinela Ardelean, expert în vinuri, fondatoarea platformei Wines of Romania și co-organizatoare a Festivalului RO-Wine

50 de vinuri foto: g4food.ro

Volumul, disponibil în română, italiană și engleză, este unul aniversar, realizat în condiții grafice de excepție. Acesta marchează 10 ani de când autoarea se dedică promovării vinului românesc la nivel internațional.

Prima lansare a cărții a avut loc pe 28 noiembrie 2024, la Veneția. Volumul poate fi accesat de public în rețeaua Cărturești, în magazinele Carrefour și prin intermediul platformei Wines of Romania.

Cea de-a șaptea carte semnată de Marinela Ardelean aduce împreună 50 de crame de top din România, cu unele dintre cele mai reprezentative vinuri din colecțiile lor, alături de preparate gourmet create de chefi renumiți precum Ana Consulea, Alexandru Dumitru, Radu Dumitrescu, Marco Favino, Radu Ionescu, Nico Lontras, Emilia Maxim, Nicolai Tand și creatoarea de conținut Mihaela Sava („Prăjiturela”).

Pe lângă asortările culinare, volumul pune în lumină aspecte legate de universul complex al vinului: de la istoria acestuia pe teritoriul României până la turismul viticol, incluzând un capitol dedicat celor mai importante 12 destinații oenoturistice autohtone.

„Dame Chevalier de Coteaux de Champagne”

Marinela este o româncă ambițioasă, născută în Maramureș, „într-o vreme în care iernile erau aspre, iar ninsoarea nu se oprea până când zăpada nu atingea 3 metri. În acei ani, strugurii ajungeau la maturitate abia la finalul lunii octombrie, odată cu primii fulgi de nea”, după cum povestește autoarea.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


Pasiunea sa pentru vin a apărut mai târziu, când s-a mutat în Italia, în regiunea Veneto. În țară, Marinela a absolvit Facultatea de Drept a Universității de Vest „Vasile Goldiș”, iar ulterior a studiat psihologia la Universitatea din Padova. A continuat cu un Executive MBA la MIB Trieste School of Management, urmat de un doctorat în România.

În paralel cu traseul academic, Marinela a obținut diploma de sommelier de la Associazione Italiana Sommelier din Milano și a urmat cursuri de degustare și asamblare la L’École du Vin de Bordeaux din Franța.

Distincția „Dame Chevalier de Coteaux de Champagne” o leagă de prestigioasa confraternitate fondată în 1656, la Reims. În prezent, este business development manager al companiei Foss Marai, producător de vinuri spumoase, din regiunea Veneto, Italia.

În țară, Marinela a cofondat Ro-Wine și WinesOfRomania.com, o platformă digitală dedicată promovării vinului românesc. Din 2024, colaborează cu Beverage Trade Network (BTN), ca ambasador pentru România, jurat în concursuri internaționale și speaker.

Marinela Ardelean: „Vinul este o combinație de artă, cultură și rafinament”

Marinela a mărturisit că alegerea celor 50 de vinuri de la 50 de crame a fost o provocare, la fel cum a fost selectarea bucătarilor care „pun gastronomia pe harta internațională prin intermediul acestui volum”.

„Am ales doar persoane care au demonstrat că și în România avem preparate extraordinare, nu doar din punct de vedere estetic, ci și gustativ, contribuind astfel la renașterea gastronomiei românești. Pentru că nu există un vin bun fără o mâncare bună. Așadar, mă bucur că am reușit să propun în acest volum 50 de preparate extraordinare”, a spus autoarea.

Ramona Chiriac: „Vinul românesc este parte din cultura europeană”

Prezentă la lansare, Ramona Chiriac, șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România, a subliniat că România beneficiază de 146 de milioane de euro anual pentru industria vinului, din fonduri europene.

„Istoria vinului românesc este, fără îndoială, istoria României. Cu fondurile europene alocate, vinul românesc își poate consolida locul în cultura europeană”, a declarat aceasta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *