VIDEO | Lubenița de Gottlob revine pe tarabe: Gust dulce, provocări amare pentru fermieri/ „Vara aceasta ne ajută. Avem 37-38 de grade și lubenițele sunt dulci. Seceta, paradoxal, le prinde bine”

Cornel Crețu, cultivator de lubeniță Cornel Crețu pe plantația de la Gottlob FOTO Ștefan Both

Sezonul lubeniței de Gottlob a început oficial, iar aroma dulce și autentică a pepenilor timișeni și-a făcut deja simțită prezența în piețe și pe tarabe. Marcă înregistrată la OSIM din 2014, lubenița de Gottlob este recunoscută pentru gustul său unic, iar anul acesta căldura a contribuit decisiv la calitatea excelentă a fructelor.

„Soarele e ingredientul secret. Poți avea cel mai bun soi, cel mai fertil pământ și îngrășăminte de top, dar dacă nu e căldură, nu ai gust. Vara aceasta ne ajută. Avem 37-38 de grade și lubenițele sunt dulci. Seceta, paradoxal, le prinde bine”, explică Cornel Crețu, unul dintre cei mai cunoscuți cultivatori din zonă.

Cornel Crețu, cultivator de lubeniță FOTO Ștefan Both

Pe Crețu l-am întâlnit în câmp, unde tocmai pornea sistemul de irigație. Spune că sezonul a început timid în urmă cu aproximativ zece zile, iar în jur de 20 iulie se intră în plin.

Suprafața cultivată, în continuă scădere

Deși gustul e mai bun ca oricând, suprafața cultivată cu lubeniță la Gottlob continuă să scadă. Dacă în urmă cu aproape un deceniu erau 400 de hectare, în 2021 se mai lucrau doar 150, iar în prezent s-a coborât sub pragul de 100 de hectare.

„Lipsa forței de muncă e principala problemă. Nu ai cu cine lucra. Apoi vin temperaturile extreme și dăunătorii – ciorile, iepurii, păsările. Ciorile ne invadează culturile și nu avem ce le face, sunt protejate. Iepurii mi-au ros lubenițele zi de zi. Le găseam mușcate în fiecare dimineață”, spune cu frustrare Crețu.

Cornel Crețu, cultivator de lubeniță FOTO Ștefan Both

Prețuri în scădere, cheltuieli în creștere

Fermierii resimt deja presiunea economică. Au început sezonul cu prețuri bune: 5 lei/kg pentru lubeniță și 10 lei/kg pentru pepene galben, dar au fost nevoiți să scadă rapid la 4 și respectiv 8 lei, pentru a ține pasul cu ofertele din supermarketuri.

„Investițiile noastre sunt făcute din timp, iar scumpirile care vor veni după 1 august nu ne vor lovi acum. Dar la anul, dacă nu ținem prețurile sus, nu ne scoatem munca. Costurile cresc – de la îngrășăminte până la manoperă. Nu mai vine nimeni la lucru pe banii de acum. Dar nici nu putem cere cât cer în Timișoara. Aici, la Gottlob, lumea se așteaptă să fie mai ieftin”, atrage atenția agricultorul.

Cornel Crețu, cultivator de lubeniță FOTO Ștefan Both

Vânzare directă, de pe câmp până la oraș

Familia Crețu lucrează în prezent aproximativ 6 hectare de lubeniță. Cea mai mare parte a producției ajunge în rețeaua Mega Image din Timișoara, dar fermierii au și puncte proprii de vânzare: unul chiar în câmp, altul în Gottlob și un nou stand deschis recent în Jebel, în sudul județului.

„Am redus și noi suprafața față de alți ani, dar încercăm să ne adaptăm. Prin noul punct de la Jebel, locuitorii din zonă pot gusta lubenița autentică de Gottlob, proaspătă și direct de la producător”, a conchis Cornel Crețu.

Lubenița de Gottlob FOTO Ștefan Both
Cornel Crețu, cultivator de lubeniță FOTO Ștefan Both
Lubenița de Gottlob FOTO Ștefan Both
Lubenița de Gottlob FOTO Ștefan Both
Lubenița de Gottlob FOTO Ștefan Both
Lubenița de Gottlob FOTO Ștefan Both
Lubenița de Gottlob FOTO Ștefan Both
Lubenița de Gottlob FOTO Ștefan Both
Cornel Crețu, cultivator de lubeniță FOTO Ștefan Both

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *