Un proiect ieșit din comun, pe care l-a pus pe picioare un cuplu la la Nocera Umbra, din zona de centru a Italiei. Mirca Brancaleone și Thomas Passerini, parteneri de viață și asociați în ferma Sementella recuperează și cultivă semințe speciale din diverse părți ale lumii, scrie publicația cibotoday.it. De la roșii în zeci de culori, ardei care par vinete, castraveți de pe alte continente și soiuri străvechi de fructe uitate.
Totul a început cu un cadou de Crăciun: un kit de „semințe ciudate” care, odată plantate, au dat naștere unor fructe fascinante, atât la propriu, cât și la figurat. „Ne-am gândit că, dacă am reuși o schimbare în viața noastră, asta am face”, povestesc ce doi.
Și-au pus în cap și au reușit: au pus pe picioare o fermă în sistem difuz, adică pe parcele de teren răspândite din loc în loc și neîngrădite. Sunt permanent în căutare de soiuri de legume ieșite din comun din întreaga lume și de fructe uitate, pe care le cultivă cu multă dăruire. Dar vânează permanent și plante din flora spontană, le conservă semințele și le folosesc la conservele pe care le produc și comercializează. În plus, primesc și vizitatori, curioși să vadă rezultatul muncii lor în direct.
De la multinațională la agricultură
Mirca are 47 de ani și s-a născut în această localitate de circa 5.000 de locuitori, nu departe de Assisi. „Pentru mine, a avea o grădină și animale în curte a fost mereu ceva normal”, spune ea. În timp ce Thomas este născut în oraș și lucra în conducerea unei companii. Dar era familiarizat cu creșterea animalelor. Și a simțit nevoia să lase în urmă stresul corporației și să pună împreună pe picioare acest proiect agricol mai puțin obișnuit.
În 2017, au închiriat câteva terenuri de la alți membri ai familei partenerei sale și au început să selecționeze soiuri rare de legume. Ulterior, au achiziționat o mică proprietate într-un sat, au renovat anexele și pe acea proprietate aveau să descopere ceva foarte valoros.
Începuturile fermei
Ceea ce au descoperit era un soi vechi de viță de vie din gama Moscato, și care în acest moment crește doar pe terenul lor. Este o cultură de vița-de-vie așa cum se proceda demult, cu alte plante între rânduri, fără utilaje agricole pentru a evita compactarea solului și fără a-l răscoli, lucrând doar la suprafață. Practic, un stil de agricultură regenerativă, care redă solului vitalitate și nutrienți.
„Nu ne oprim niciodată, nici măcar iarna”, spun fondatorii fermei. În sezonul rece, caută plante rare cărora le-ar putea merge bine în zonă. Astăzi, ferma Semetella se întinde pe șase hectare, care includ un hectar de vie mixtă, unul, cu culturi agricole, două destinate trufelor și altele lăsate libere, pentru plante din flora spontană.
Aproape că nici nu știu câte specii și soiuri de plante cultivă: 50 de tipuri de roșii în 18 nuanțe, vinete Toga (galbene cu dungi verzi), castraveți africani kiwano, castraveți indieni, ardei violet, dar și fructe rare precum cireși din soiul Marchiana, pruni „sânge de dragon” și unele soiuri vechi de piersici.
Laborator de prelucrare dintr-un grant
Cu ajutorul unor fonduri pentru dezvoltare rurală, au creat un laborator pentru prelucrarea produselor. De acolo ies conserve, dulcețuri și compoturi deosebite, datorită ingredientelor speciale. Produsele proaspete ajung în rețele de restaurante și pizzerii de top și uneori chiar colaborează cu bucatarii când au o idee cam cum ar putea fi folosită o anume legumă sau un fruct.
Periodic, dedică unele zile vizitatorilor, care pot să meargă să culeagă singuri ceea ce doresc. Organizează uneori și mici întâlniri în care își promovează produsele gătind singuri preparate simple cu produsele lor. Chiar și o simplă bruschetta, cu aceste roșii, devine ceva cu totul diferit, spune Mirca.