Taurina, ingredientul omniprezent în băuturile energizante, ar putea juca un rol în avansarea leucemiei. Cercetătorii de la Universitatea din Rochester au descoperit că această substanță stimulează multiplicarea celulelor canceroase în anumite forme agresive ale bolii, notează Food & Wine.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Studiul a fost publicat în luna mai în prestigioasa revistă Nature. Specialiștii avertizează că, deși taurina nu cauzează cancer, ea poate accelera evoluția bolii la pacienții deja diagnosticați cu leucemie.
Ce este taurina și cum funcționează
Taurina este un compus natural, prezent în pește, carne și, în mod artificial, în suplimente și băuturi energizante. În mod obișnuit, corpul produce singur această substanță în oase, creier, inimă și mușchi. Dar în cazul pacienților cu leucemie, taurina pare să favorizeze supraviețuirea și înmulțirea celulelor canceroase.
„Leucemia începe, de regulă, cu un număr mic de celule stem deteriorate în măduva osoasă”, explică Institutul Național pentru Cancer din SUA. Aceste celule canceroase pot bloca producția normală de globule roșii și albe. Iar potrivit noului studiu, taurina ar putea acționa ca un combustibil pentru aceste celule maligne.
Proteina care „hrănește” cancerul
Cercetătorii au observat că, odată cu avansarea leucemiei, anumite celule din măduva osoasă încep să producă și mai multă taurină. Aceasta este absorbită de celulele canceroase printr-o proteină specială, numită TauT – prescurtare de la „transportor de taurină”. Astfel, celulele leucemice capătă energie suplimentară și se pot înmulți mai repede.
Testele realizate pe șoareci au arătat că, atunci când producția de taurină a fost blocată sau când celulele nu au mai putut absorbi compusul, cancerul s-a extins mai lent. Mai mult, șoarecii bolnavi au trăit mai mult.
„Suntem entuziasmați de aceste rezultate. Ele arată că blocarea absorbției taurinei de către celulele leucemice ar putea deveni o nouă direcție de tratament”, a declarat dr. Jeevisha Bajaj, autoarea principală a studiului și profesoară la Departamentul de Genetică Biomedicală al Universității din Rochester.
Nu înseamnă că băuturile energizante provoacă cancer
Autorii subliniază că studiul nu afirmă și nici nu sugerează că taurina din băuturi energizante sau suplimente provoacă leucemie. Însă, în experimentele pe șoareci deja bolnavi, administrarea suplimentară de taurină a dus la o progresie accelerată a bolii.
În același timp, taurina are și posibile efecte benefice. Cercetări anterioare arată că poate ajuta pacienții care urmează chimioterapie, reducând greața și alte efecte secundare. Alte studii au sugerat că ar putea avea un rol în prevenirea anumitor tipuri de cancer gastric.
Totuși, concluzia cercetătorilor este prudentă: „Având în vedere că taurina este un ingredient frecvent în băuturile energizante și în suplimentele administrate pacienților oncologici, rezultatele noastre indică faptul că e nevoie de o evaluare atentă a beneficiilor și riscurilor asociate în cazul bolnavilor de leucemie.”