Nu știm ce-i place să mănânce președintelui Iohannis dar a devenit de domeniu public ce preferă președintele italian: pui alla diavola. Dar are și alte câteva preferințe, care au legătură cu originea sa siciliană: pâine cu panelle, un preparat din făină de năut.
Dezvăluirea a fost făcută de Fabrizio Boca într-un interviu preluat de pe agenția Ansa, cu ocazia reuniunii anuale a bucătarilor prezidențiali, organizată în acest an în Italia. Bocca este cel care de mai bine de trei decenii administrează tot ce înseamnă gastronomie și mese oficiale de toate categoriile la Palazzo Quirinale – reședința Președinției Republicii Italiene, cum se numește oficial instituția. Boca acoperă poziția de Executive chef, în timp ce cea de Head Chef este acoperită de o altă figură importantă dar la fel de low profile, Massimo Sprega.
Doar paste scurte, niciodată spaghetti
El a mai făcut încă o dezvăluire interesantă: cum sunt alese felurile care alcătuiesc meniurile delegațiilor din străinătate. Din meniurile oficiale de prânz și cină nu lipsesc niciodată pastele, un simbol național. ”Le combinăm cu sosuri, uneori sunt sosuri simple, dar folosim mereu paste scurte, ca să nu creăm o situație dificilă pentru oaspeți cu formatele de paste lungi, mai greu de gestionat de către cine nu e italian și nu e obișnuit cu ele”, explică bucăratul șef de la palatul prezidențial italian.
De-a lungul anilor, propunerile de meniu au fost simplificate, rareori sunt prevăzute mai mult de trei feluri, felul unu, felul doi și desert, de obicei. Niciodată nu există aperitiv, pentru că durata șederii la masă nu este niciodată mai mare de 45 de minute, povestește el. Însă ceremonia este gândită și pusă în aplicare până la cele mai mici detalii, inclusiv limitele pe care le impun opțiunile religioase ale celor care urmează să fie prezenți. Dacă în delegație se numără și reprezentanți de origine musulmană, excludem carnea de porc din meniu, spune el.
Produse exclusiv de origine italiană, de la ferme mici
Pentru organizatori, este important ca meniul să transmită spiritul și importanța tradițiilor gastronomice și ale produselor locale. Un singur aliment este interzis prin definiție și mereu: usturoiul. Iar produsele, spune responsabilul cu gastronomia, provin exclusiv din Italia, în proporție de 30% de la o singură fermă nu departe de Roma. Iar restul de la producători mici pe care încercăm să îi descoperim personal.
De circa două decenii, s-a început crearea unei arhive a meniurilor oficiale. „Redactăm după fiecare eveniment un raport în care includem meniul, felul în care a fost primit, posibile îmbunătățiri. Scopul e să nu propunem niciodată același meniu aceluiași șef de stat care poate ne vizitează a doua oară. Asta, dacă nu cumva a esprima el personal, pe cale oficială, că i-ar face plăcere și a doua oară.
Mai nou, arhiva a fost digitalizată și poate fi consultată ca o lucrare istorică: ce i-a plăcut unui președinte, ce i-a plăcut altuia, e ca o mică istorie a unei națiuni, sau cel puțin a relațiilor diplomatice. „Aș spune că președinții, cel puțin unii, se schimbă, dar delegațiile, nu”, glumește el.
Asociația bucătarilor șefilor de stat s-a înființat în 1977 la inițiativa marelui chef francez Paul Bocusse și reunește bucătarii prezindențiali din toată lumea care au dorit să adere. Se reunește anual, de fiecare dată în altă țară.