Vrei ca laptele să reziste mai mult timp în frigider? Iată, potrivit express.co.uk, cum îi putem prelungi valabilitatea, chiar și cu trei săptămâni, dacă adăugăm în el un ingredient care există în toate bucătăriile. Acest truc îți permite să păstrezi laptele proaspăt în frigider pentru până la trei săptămâni în plus.
Nu există nimic mai neplăcut decât să mergi să pui lapte în ceaiul sau cafeaua de dimineață și să descoperi că acesta s-a stricat. Totuși, experții recomandă un truc simplu și la îndemâna oricui, despre care susțin că poate ajuta la menținerea laptelui proaspăt cu până la trei săptămâni mai mult decât de obicei.
Primul pas în conservarea laptelui
Experții din domeniul depozitării alimentelor spun că pentru a menține laptele proaspăt, totul începe încă de la supermarket. Aceștia recomandă adăugarea laptelui în coșul de cumpărături la final, deoarece acesta este cel mai bun mod de a-l păstra la o temperatură stabilă.
Laptele trebuie depozitat pe raftul frigiderului, nu pe ușă
De asemenea, dată ajunși acasă, este esențial să punem, imediat, laptele în frigider. Probabil din obișnuință, pui laptele direct pe ușa frigiderului, dar acesta este, de fapt, cel mai prost loc unde îl poți depozita.
În timp ce mulți oameni își depozitează laptele pe ușa frigiderului, este mai bine să-l pui pe un raft, unde temperaturile sunt mai reci și mai constante. Produsele lactate ar trebui, în mod ideal, depozitate în spatele frigiderului, deoarece partea din față și ușa sunt expuse aerului mai cald de fiecare dată când deschizi ușa, spun specialiștii.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Ce să adaugi în lapte, imediat după ce l-ai deschis
Odată deschis, laptele va rezista, de obicei, o săptămână sau două, înainte de a începe să se strice. Ei bine, iată că poți prelungi acest termen cu un singur ingredient simplu – un praf de sare.
Adăugarea unui praf de sare în cutia de lapte și agitarea acesteia, pentru a distribui uniform sarea poate ajuta. Mineralele din sare încetinesc procesul de fermentare a laptelui prin atragerea moleculelor de apă. Asta reduce activitatea apei și, astfel, inhibă creșterea bacteriilor.
Laptele, totuși, s-a stricat? Nu-l arunca! Iată ce poți face cu el
Totuși, dacă laptele se strică înainte să-l folosești pe tot, nu trebuie să te descurajezi. Poate fi folosit ca înlocuitor pentru laptele bătut în clătite sau pâine.
Dacă ești îngrijorat că nu vei reuși să folosești laptele la timp, poți să-l congelezi.
Laptele congelat poate fi păstrat până la trei luni. Deși textura și gustul pot suferi ușoare modificări, va fi sigur bun de consumat și potrivit pentru gătit sau coacere. Asigură-te doar că recipientul sau cutia în care îngheți laptele are suficient spațiu în partea de sus pentru a permite extinderea pe măsură ce îngheață. Pentru a-l dezgheța, pune-l în frigider, iar dacă se separă, poți să-l bați cu un mixer electric.