Un studiu al Universității din Beijing a evidențiat o regenerare musculară și a constatat o reducere a inflamațiilor odată cu consumul de lapte de capră, relatează publicația de wellness gazzetta.it. Cercetarea de dată recentă a fost publicată în revista Food Science & Nutrition, iar rezultatul ei a fost primit ca o veste bună în lumea științifică. Se estimează că la nivel global pierderea treptată a masei, forței și funcționalității musculare – sarcopenia – afectează 27% din populație.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Studiul a fost realizat deocamdată pe cobai
Oamenii de știință chinezi au studiat șaizeci de șoareci masculi, împărțiți în șase grupuri: un grup de control sănătos, unul de control cu sarcopenie și alte patru supuse unor diete îmbogățite cu lapte. Sub observație au fost puse rezultatele funcționale și câțiva indicatori ai sănătății musculare.
Prin includerea laptelui în dietă s-a constatat o creștere a masei slabe. Toate produsele lactate s-au dovedit utile în regenerarea mușchiului, contribuind și la menținerea fibrelor în stare bună și facilitând procesele prin care celulele elimină deșeuri și componente deteriorate. Dar laptele de capră îmbogățit cu vitamina D și calciu a arătat rezultate mai pronunțate în această direcție.
Studiul a evidențiat o scădere a markerilor inflamatori față de grupul de control cu sarcopenie netratat cu lapte. Cel mai mare efect s-a obținut cu laptele de capră, iar sub lupa cercetătorilor au ajuns și metaboliții din sânge: negru pe alb, s-a constatat o creștere a nutrienților precum aminoacizii esențiali, care susțin dezvoltarea musculară. Chiar dacă nu există încă rezultate pe oameni, studiul sugerează că laptele de capră ar putea face diferența în ceea ce privește sănătatea musculară.
Un aliat și pentru intestin
În plus, cercetătorii au observat și o altă funcție importantă a acestui aliment. Se pare, de fapt, că toate tipurile de lapte au favorizat dezvoltarea bacteriilor benefice, ducând astfel la o modificare în bine a microbiomului; laptele de capră însă a evidențiat și o creștere a bacteriilor Lactococcus și Acinetobacter, esențiale pentru reducerea inflamațiilor și susținerea metabolismului organismului.
Echipa de cercetare a concluzionat, așadar, că „acest studiu demonstrează că diferite tipuri de lactate au efecte distincte asupra metabolismului muscular, asupra autofagiei, a inflamației și a microbiotei intestinale în sarcopenie. Laptele de capră, în special variantele sale cu conținut scăzut de grăsimi și îmbogățite cu vitamina D/calciu, a arătat beneficii mai mari în promovarea regenerării musculare și reducerea inflamației în comparație cu laptele de vacă, subliniind importanța compoziției produselor lactate”.
