Un studiu realizat de Agroscope, centrul de competență al Elveției pentru cercetare agricolă, demontează miturile despre băuturile vegetale și aduce în prim-plan provocările lor nutriționale. Cercetarea a analizat 66 de produse care înlocuiesc laptele de vacă, scoțând la iveală faptul că multe dintre acestea nu își respectă promisiunea de a fi o alternativă mai sănătoasă, notează publicația germană Agrarheute.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Studiul a urmărit trei obiective: evaluarea calității nutriționale și a compoziției băuturilor vegetale, identificarea legăturilor între valorile nutriționale, compoziție și preț, dar și analizarea posibilităților de îmbunătățire a acestor produse. Rezultatele au arătat că aproape jumătate dintre produsele analizate au o calitate nutrițională slabă, având un Nutri-Score de D. În plus, multe conțin între unu și trei aditivi, precum stabilizatori și emulgatori. „Aproape jumătate din băuturile vegetale analizate au prea mult zahăr”, se precizează în raport.
Cele mai bune scoruri, Nutri-Score B, au fost obținute de băuturile pe bază de mazăre, soia, migdale și cocos
Dintre alternativele testate, niciuna nu a obținut cel mai bun Nutri-Score (A). Aproape jumătate s-au încadrat în categoriile inferioare D sau E. Băuturile pe bază de ovăz și orez au fost în mod special criticate, din cauza conținutului ridicat de zahăr, a caloriilor numeroase și a prezenței numeroaselor aditivi. Cele mai bune scoruri, Nutri-Score B, au fost obținute de băuturile pe bază de mazăre (100 %), soia (80 %), migdale (60 %) și cocos (50 %). Studiul a evidențiat că un conținut mai mare de carbohidrați, zahăr și calorii duce la un profil nutrițional mai slab.
În ceea ce privește ingredientele, 67 % dintre băuturile vegetale au avut la bază ingrediente vegetale neprocesate. Cele mai puține ingrediente procesate s-au regăsit în produsele pe bază de ovăz, soia, migdale, alune de pădure și cartofi. În schimb, 30 % din băuturi au conținut ingrediente vegetale procesate, precum făină sau izolate proteice. „Alternativele pe bază de cocos, caju și mazăre au fost formate exclusiv din ingrediente vegetale procesate”, se arată în analiza Agroscope.
Potrivit cercetătorilor, există un potențial semnificativ de îmbunătățire. În cazul băuturilor din ovăz, s-ar putea reduce cu 36 kcal la 100 ml aportul caloric și cu 8 g/100 ml conținutul total de zahăr. Și băuturile din soia ar putea avea cu 4,9 g/100 ml mai puțin zahăr. De asemenea, „pentru sănătate ar fi bine să se reducă și mai mult numărul ingredientelor”, susțin autorii studiului.
Prin comparație, laptele de vacă rămâne o opțiune mai echilibrată nutrițional. „Nutri-Score-ul pentru laptele de vacă, atât varianta integrală, cât și cea degresată, a fost revizuit și este acum mai strict”, notează raportul. Laptele integral primește de regulă un C, iar laptele degresat un B, în contextul în care noile criterii de evaluare tratează lactatele ca băuturi și penalizează mai sever conținutul de grăsimi saturate.

Dacă ai ceva intre urechi, când cumperi lapte alegi laptele vegetal neindulcit, din soia sau altceva cu conținut decent de proteine și in final ai mâncat mai puține grăsimi saturate, suficiente proteine, mai puțini hormoni bovini și nici nu ai omorât un vițel ca să ii bei laptele in locul lui!
Mai sănătos pentru Pământ, pentru tine dacă alegi cum trebuie, mai moral, mai uman, ca și cum am gândi și am fi deasupra restului speciilor și le-am si respecta și iubi.