La 83 de ani, o bunică este întrebată de prietene: „Cum e posibil să ai acest corp și să fii atât de sănătoasă?”/ Femeia a gătit toată viața, refuză să cumpere fast-food și merge la antrenamente de forță

2024-10-14_9-05-48

Ramona, în vârstă de 83 de ani, spune: „Prietenele mele mă întreabă cum e posibil să am acest corp și această sănătate.” O situație personală delicată a determinat-o să înceapă antrenamentul de forță. Astăzi, este un exemplu pentru mulți. Ramona a revenit la costumul de baie: „Îmi place aquagym. În piscină nu mă doare nimic”, a declarat pentru ABC, care i-a luat un interviu.

Ganterele fac parte din antrenamentul Ramonei Gorraiz, mereu ghidată de Ainara Chocarro, antrenoare personală și nutriționistă. Deși între ele este o diferență de vârstă de 60 de ani, cele două femei au colaborat pentru a trimite un mesaj clar comunității celor mai în vârstă: exercițiile de forță sunt esențiale, indiferent câți ani ai.

Comunitatea virtuală a seniorilor activi

În urma unei întâlniri întâmplătoare, ele au creat o comunitate puternică pe Instagram, @fityempoderadas, unde promovează importanța sănătății la orice vârstă, alături de o alimentație adecvată.

„Am decis să încep antrenamente de forță când, din păcate, soțul meu a suferit un accident vascular cerebral”, spune Ramona în acest interviu.

Ea și cu Ainara s-au cunoscut întâmplător, într-o sală de sport, unde Ramona se prezenta mereu ca „președinta sălii”. „Mi-a spus că are 83 de ani și că de când face sport se simte foarte bine, mai ales mental, și mult mai puternică. Fiind creatoare de conținut pe Instagram, i-am propus să facem un videoclip împreună pentru a inspira alte femei. Videoclipul a devenit viral, iar oamenii ne-au trimis întrebări despre antrenament și nutriție, dorind o viață activă ca a Ramonei. Ne-am dat seama că există un segment neglijat de societate: cel al seniorilor. Tinerii sunt din ce în ce mai interesați de antrenamentul de forță, dar seniorii nu, deși este vital pentru sănătatea lor, nu doar pentru estetică”, relatează antrenoarea.

Ramona n-a făcut sport în viață. După război femeile nu mergeau la sală. Dar, mergeau mult pe jos și urcau scări, iar mâncarea era mai puțină, dar mai sănătoasă. În ciuda faptului că stilul de viață i s-a schimbat, a continuat să urcu și să coboare scări. În familia mereu au avut grijă de sănătatea și alimentație.

Oamenii astăzi mănâncă lucruri nepotrivite

Pentru Ramona, care este astăzi bunică, modul în care oamenii se hrănesc este neobișnuit. „Eu sunt genul care face mâncare la oală, mâncare sănătoasă. Nu pot să fac pizza. Nu știu să o fac și nici nu mă interesează. O mănânc când ies în oraș… deși nici nu pot să zic că îmi place foarte mult. Stomacul meu nu e obișnuit cu acest tip de mâncare. Fac escudella (o supă tradițională în Catalonia și Comunitatea Valenciană), de exemplu. Înainte puneam găină, acum pun pui și îi scot pielea și grăsimile, pentru că nu sunt sănătoase. Mănânc multe legume și leguminoase, care sunt foarte sănătoase. Oamenii au uitat de leguminoase! Nepoatele mele îmi cer să le fac linte și mă întreabă dacă îngrașă, iar eu le spun că nu, că ceea ce le îngrașă este ceea ce mănâncă ele în mod obișnuit. Dieta mea este foarte sănătoasă! Asta nu înseamnă că nu mănânc și un desert din când în când, dar adevărul e că nici nu prea îmi place dulcele”.

Dacă te obișnuiești cu mâncarea gătită, nu vei mai tolera alimentele ultraprocesate

„Stomacul tău se adaptează la ceea ce îi oferi, afiră Ainara. Dacă te hrănești constant cu alimente ultra-procesate, corpul tău se obișnuiește cu asta. Dacă mănânci sănătos, la fel. Trebuie să avem grijă, pentru că organismul simte diferențele, atât la exterior, cât și la interior, așa că e important să facem controale regulate pentru a vedea dacă ne lipsesc nutrienți sau vitamine. Ar trebui să ne bazăm alimentația pe alimente naturale, dar, așa cum am spus, noul stil de alimentație a devenit „normalul” în zilele noastre. Din comoditate, tindem să luăm din supermarket mâncare gata preparată în loc să gătim leguminoase, așa cum spune Ramona că a făcut toată viața. Stilul nostru de a ne hrăni s-a schimbat” și nu în bine.

Ramona le spune nurorilor ei: „Ce vă costă să veniți acasă și să gătiți? Eu lucram mult mai multe ore decât se lucrează acum, dar veneam acasă și, după un pic de odihnă, lăsam mâncarea aproape gata pentru a doua zi.” Dar acum, să te duci și să cumperi mâncare în caserolă…

Prietenele ei o întreabă: „Cum e posibil să ai așa un corp și să fii așa de sănătoasă?”. Iar răspunsul ei e simplu: mă iubesc foarte mult și mă simt o femeie puternică. O spun clar și cu voce tare. Nu pot să înțeleg de ce oamenii nu-și fac un control medical anual. Eu îmi fac pentru că vreau să știu cum îmi este corpul. Poți cumpăra orice, dar nu viața și sănătatea”.

Ce ar trebui să facă cineva care dorește să-și schimbe atitudinea și să nu mai stea doar pe canapea 

Exercițiu fizic, în primul rând, susține antrenoarea. „Cred că oamenii nu înțeleg cu adevărat ce le poate aduce exercițiul fizic și este important să afle asta, pentru că nu are rost să facă lucrurile în stil hei-rupist. Este foarte important să te bucuri de ceea ce faci. De asemenea, cred că educația primită acasă influențează mult. Mie mi s-a insuflat necesitatea de a face sport și am petrecut ani încercând diverse activități fizice, dar le abandonam dacă nu îmi făceau plăcere. De aceea, este esențial să explicăm oamenilor ce aduce exercițiul de forță, de exemplu, deoarece există multe moduri de a-l practica. Fiecare trebuie să își găsească propriul mod de a face mișcare, astfel încât să îi placă să se ridice din pat și să meargă la sală”.

În cazul Ramonei, e o poveste interesantă. „În anii ’70, aerobic-ul a devenit la modă, și mergeam la clase cu colanții și jambierele mele, când aveam timp, pentru că lucram, aveam afaceri, eram tânără, mamă… Apoi, am plecat în Andorra, mergeam mult pe jos, o viață complet diferită față de cea din marile orașe. Simțeam o stare de bine. Dar am realizat cu adevărat că am nevoie de corpul meu atunci când, din păcate, soțul meu a suferit un infarct cerebral. La început, era în spital și personalul medical se ocupa de el, dar când mi-au spus că trebuie să îl iau acasă, mi-au spus: „Gândește-te bine, poate ar fi mai bine să îl duci într-un centru de îngrijire.”

Bărbatul nu se putea mișca, dar Ramona a insistat ca vrea să aibă singură grijă de el. „M-am căsătorit foarte tânără și am terminat facultatea după căsătorie, datorită sprijinului lui. Am continuat cu un master… Soțul meu era de nota zece și merita totul și chiar mai mult. Era imposibil să îl mut singură, așa că am decis să petrec diminețile cu el și să îi organizez toate terapiile după-amiaza, astfel încât să pot merge la sală și să mă pun în formă pentru a avea libertatea de a călători și de a ne deplasa. Trebuia să am grijă de mine pentru a putea avea grijă de el! El suferea mult și eu îi spuneam mereu că avem o viață nouă, că trecutul e trecut și că vom începe de la zero. Nu am vrut niciodată să îmi implic copiii, pentru că ei au viețile lor. Încet, am început să obțin rezultate”.

Cum reușește o femei firavă să ridice singură un bărbat de 80 de kg? Se antrenează la sală

Am lucrat mult la cum să reușesc. Uneori, el mă întreba de ce trebuie să ieșim. Și eu îi răspundeam că nu trebuia să ne limităm viețile. Asta necesită și un efort mental. Să îți pui creierul la treabă…”. Ainara o completeză: „Exercițiile de forță favorizează și activitatea cerebrală. Există dovezi științifice care arată cum previn anumite boli. Ramona are o memorie excelentă”.

La sală trebuie să mergi de plăcere

La sală nu poți merge ca și cum ar fi o corvoadă, susține bătrâna. Știu ce trebuie să fac, pentru că merg de mulți ani. Dacă, atunci când ajung, văd că este o clasă de pilates sau yoga și am chef, mă alătur. Sau poate prefer să îmi iau greutățile și să lucrez picioarele. Merg la sală între 18:00 și 22:00, în fiecare zi. Mă ajută să interacționez cu oamenii, m-am autoproclamat președinta sălii de sport. Cu timpul, am observat că nu veneau oameni în vârstă și mi-am dat seama că aveam cu 50 de ani mai mult decât cei care veneau. Știi cât de mult înveți de la tineri? Asta hrănește și creierul. Nu am prietene de vârsta mea! Toate fostele mele prietene merg cu cadrul.”

Sportul practicat cu plăcere este și o modalitate de socializare la vârste înaintate

Ramona este văduvă de șapte ani. E foarte greu să rămâi singur după ce ai fost ocupat cu munca și familia atâția ani. Poate fi o experiență traumatizantă, în special în zona mentală. Trebuie să îți găsești modalități de adaptare la noua situație și un nou stil de viață.

Dieta este un cuvânt utilizat greșit. Fă-ți un plan alimentar personalizat

Oamenii dau o interpretare greșită cuvântului „dietă”, spune Ainara, care pe lângă antrenoare este și nutriționistă. Eu urmez o dietă, dar ador ce mănânc. O dietă înseamnă doar să urmezi niște reguli legate de nutrienții și cantitățile de care ai nevoie pentru a-ți atinge obiectivele. A ține dietă nu înseamnă să nu mai mănânci. Avem și pofte, dar planul nostru alimentar trebuie să includă carbohidrați, proteine și grăsimi în cantitățile necesare fiecăruia dintre noi”.

Și trebuie să știi să îți asculți stomacul, o completează Ramona. De ce la restaurant mâncăm tot din farfurie, indiferent de cât de plini suntem? Trebuie să știi ce cantitate îți este necesară și să nu mănânci până nu mai poți. Și, în ceea ce privește femeile, trebuie să te iubești. Femeile nu o prea fac… se căsătoresc, vin copiii… Mi se pare minunat, dar când copiii pleacă, fie că ești văduvă sau ai un soț, trebuie să știi să te bucuri de singurătate. Mereu trăim pentru alții! Când vine timpul pentru noi? Trebuie să știi când și cum. Eu am învățat asta pentru că am trecut prin ce am trecut.”

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *