Kig ha farz este originar din regiunea Léon, la vest de Morlaix și la nord de Brest. În limba bretonă, numele înseamnă „carne și mei” (sau „grâu”, în funcție de context). Nu se cunoaște data exactă a primei sale preparări, dar unele documente care fac referire la acest preparat breton ne duc cu gândul în jurul anului 1732.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Pentru a prepara un kig ha farz, se folosește un fel aluat din făină de hrișcă/blé noir. În loc de a prepara din el celebrii gnocchi sau orice alt fel de găluște, se fierbe direct într-un săculeț special care este scufundat într-o supă limpede din vită și ciolan afumat de porc. Odată fiert, se porționează.
În aceeși supă se adaugă legume, tradițional morcovi, cartofi, varză, praz. Acest aluat este foarte apreciat tăiat în bucățele și servit cu un sos pe bază de unt sărat și ceapă. Există și o variantă de kig ha farz alb, preparată cu făină de grâu, dar cea de hrișcă are o valoare nutrițională mai ridicată.
Ingrediente pentru 6 porții
Pentru farz
-
2 ouă mari
-
125 ml lapte
-
60 g unt nesărat
-
250 g făină de hrișcă
-
1 linguriță de sare de mare
Pentru carnea cu legume
-
4 morcovi medii, curățați, tăiați pe lungime în jumătate, apoi secționați în 2-3 bucăți
-
3 fire de praz (doar partea albă)
-
3 cartofi mici, curățați și tăiați în sferturi
- câteva frunze de varză tăiate mare
-
1 bouquet garni (praz, foi de dafin, cimbru proaspăt, legate cu sfoară alimentară)
-
1,5 kg rasol de porc (ideal un mix de carne afumată și neafumată)
-
500 g carne de vită pentru rasol tăiată bucăți mari
-
sare și piper negru proaspăt măcinat, după gust
Procedeu
Prepararea farz-ului
Bate ouăle, laptele și untul topit într-un bol de lucru de dimensiuni medii. Cu o lingură de lemn, adaugă treptat făina și sarea, amestecând până se omogenizează complet. Așează amestecul în centrul unei bucăți curate de pânză de bumbac umedă (cel puțin 60 cm pătrată). Strânge colțurile pânzei și leagă-le strâns cu sfoară de bucătărie, lăsând spațiu pentru ca farzul să se umfle cu o treime. Lasă deoparte.
Prepararea supei
Într-o oală mare, pune morcovii, prazul, cartofii, varza, ierburile aromatice, rasolul de ambele tipuri de carne, sare și piper după gust. Adaugă apă cât să depășească circa 5 cm ingrediente. Adaugă pachetul cu farz, apăsându-l ușor sub lichid pentru a se umezi complet.
Acoperă oala și adu la fierbere la foc mediu-mare. Apoi, ia capacul și redu focul la mediu, lăsând să fiarbă încet. Gătește tocănița până când farzul este aproape ferm la atingere, iar legumele sunt fragede dar încă ușor crocante, aproximativ 1 oră. Farzul poate pluti, ceea ce este normal. Rotește-l din când în când și îndepărtează spuma și grăsimea de la suprafață.
Când farz-ul este gata, scoate săculețul din oală și pune-l într-o sită deasupra unui bol puțin adânc. Lasă-l să se scurgă 15 minute. Între timp, adaugă inimile de anghinare în supa care fierbe și gătește până când acestea și celelalte legume sunt complet fragede, aproximativ 20 de minute.
Așază farz-ul pe o suprafață de lucru și rulează-l înainte și înapoi, aplicând presiune ușoară dar fermă. La început va părea tare și cauciucat, dar se va fărâmița treptat în bucăți mici (ar trebui să semene cu un cușcuș gătit). Unele bucăți pot rămâne mai mari, dar sunt la fel de gustoase. Desfă cu grijă pânza și răstoarnă farz-ul pe un platou.
Taie carnea de pe rasol și porționează. Așază legumele și carnea peste și în jurul farz-ului. Umple un vas încălzit cu supă de la fiert și servește-l separat, pentru a stropi farz-ul după gust, dacă mai e cazul. Supa se poate foarte bine consuma și ca prim fel.